Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaand dagprogramma geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.
dag 1 en 2 aankomst in Dushanbe
De beste vliegverbinding is via Instanbul naar Dushanbe.
Na aankomst in de vroege ochtend slapen we een paar uurtjes in het hotel. ‘s Middags verkennen we Dushanbe en kunnen we in de Bazaar nog de laatste inkopen doen voor onze tocht.
Overnachting in hotel
dag 3 Dushanbe - Kalei Khumb (1550m)
We vertrekken al vroeg en rijden in de 4x4 jeeps over de beroemde Pamir Highway richting de Pamirs. Het eerste deel is de weg geasfalteerd en nog prima, daarna verwijst ‘Highway’ vooral naar de hoogtemeters (we steken een pas van 3000 meter over) en niet naar snelweg. De weg naar Kalei Khumb loopt deels langs de bulderende Panj Rivier (de grens met Afghanistan), machtige bergwanden en over avontuurlijke hellingen. Je avontuur is begonnen!
Overnachting in guesthouse, reistijd 7 – 8 uur
dag 4 Kalei Khumb - Barchidev (2610 meter)
Vandaag is misschien wel één van de mooiste roadtrips die je in Centraal Azië kunt maken. De spectaculaire Pamir Highway wordt momenteel `verbeterd` via een Chineesproject; waarschijnlijk moeten we erg vroeg vetrekken om gedeeltelijke afsluitingen te ontlopen. Verderop rijden we de verlaten Bartang Vallei in. De onverharde weg is, net als de bergen, ruig en ziet nauwelijks bezoekers van buitenaf. Vriendelijke dorpjes worden afgewisseld met immense toppen bedekt met gletsjers.
Overnachting in homestay, reistijd 8 uur
dag 5 Barchidev – Khurmokhac (2785 meter)
Vandaag start onze trektocht dan toch echt :-) Nadat we kennis hebben gemaakt met onze lokale begeleiders en de bagage op de ezels is gebonden, gaan we op pad. Wellicht doen we een korte excursie door dit kleine dorpje tussen de landbouwvelden.
We steken de brug over en volgen de Murghab Rivier, die ontspringt in de Afghaanse Wakhan Corridor. Al snel bevinden we ons tussen de machtige zesduizenders. Het goede pad gaat op en neer, loopt soms dicht langs de rivier en soms wat verder ervandaan. We doen het rustig aan op deze eerste dag om te wennen aan het wandelen en aan de hoogte.
We slaan ons eerst kamp iets voorbij het ‘Tea House’ op, een vaste plek voor de lokale herders die zich bevindt onder een enorm rotsblok. Als we thee willen, moeten we dat zelf verzorgen, want meer dan een schuilplaats is er niet. We zoeken langs de rivier een plek voor onze tentjes of kiezen we ervoor om gewoon onder de sterrenhemel te slapen. De omgeving is, net zoals de rivier naast ons, indrukwekkend.
Overnachting in tent, wandelafstand/tijd 13 km – circa 5 uur, stijgen 550 meter, dalen 375 meter
dag 6 Khurmokhac – Sarez lake (3300 meter)
We volgen de rivier en het dal nog een stukje en starten dan de klim naar Sarez. We stijgen het grootste deel van de route, die door het landschap slingert en ons tussen rotsen doorvoert. Vandaag al ervaar je de grootsheid van het landschap! Het is een flinke tocht naar de top van de natuurlijke dam, die ruim honderd jaar geleden ontstaan is door een gigantische aardverschuiving. Daarachter schuilt het saffierblauwe Sarezmeer. Voor we afdalen naar onze kampplek voor vanavond, vergapen we ons aan dit prachtige meer, een absoluut ‘oohh en aahh’ moment. We kamperen naast de wachtpost, die altijd bemand is om eventuele aardbevingen te signaleren en de bewoners in de vallei tijdig te kunnen waarschuwen voor doorbraak van de dam. Wellicht eten we vandaag verse vis uit het meer.
Overnachting in tent, wandelafstand/tijd 8 km – 5 tot 6 uur, stijgen 800 meter, dalen 225 meter
dag 7 Sarez lake – Langar Vallei (3545 meter)
We hebben een speciale vergunning om Sarez lake per boot over te steken. De overtocht is spectaculair door de kleur van het meer en de (steile) bergen om ons heen. De tocht duurt tussen 0,5 en 1,5 uur, afhankelijk van het type boot. We worden vlakbij het weerstation afgezet en ontmoeten de ezelmannen weer. Zij zijn gisteren al met de ezels langs het meer over een steil pad omgelopen.
Vanaf het weerstation gaat het pad geleidelijk omhoog langs de Langar Rivier. De vallei is breed en U-vormig, typisch voor dit gebergte. We wandelen door één van de laatste oorspronkelijk bossen in de Pamirs en klimmen om een moerasgebied heen. Halverwege de route doorwaden we de rivier waarvan de stroming sterk kan zijn. Het terrein wordt lastiger met een aantal puinhellingen die we moeten oversteken. We zetten onze tenten op bij de zijrivier die smeltwater van de Safedxats gletsjer afvoert.
Overnachting in tent, wandelafstand/tijd 13 km - 5 tot 5,5 uur, stijgen 550 meter, dalen 50 meter
dag 8 Langar Vallei – Zaurbek - Uchkul (4260 meter)
We staan vroeg op om de rivier over te steken als het waterniveau op zijn laagst is. Daarna stijgen we naar de hoogste punt van de vallei waar een herderskamp ligt, gerund door de legendarische herder Zaurbek. Het bezoek geeft ons een unieke inkijk in het leven van een herdersfamilie op grote hoogte.
Onze wandeling gaat verder naar de drie meren van Uchkul en de indrukwekkende gletsjer van de bijna 6000 meter hoge Mount Kulin. We kamperen aan de oever van één van de meren.
Overnachting in tent, wandelafstand/tijd 14,5 km - 6 uur, stijgen 700 meter, dalen 100 meter
dag 9 Uchkul – Chapdarkul - Kirgizshabar (3890 meter)
Vanaf het meer lopen we naar een splitsing waar het ene pad omhoog leidt naar en over de Langar Pass (4630 meter), de andere die wij volgen gaat naar het Chapdarkul meer (4530 meter).
Wat is dit een fantastische plek! We dalen af via de Chapdar vallei af naar Upper Langar en kamperen op een bergweide. De ezels kunnen niet langs het meer en gaan over de pas. We ontmoeten ons team weer in de vallei.
Overnachting in tenten, wandelafstand/tijd 18 km - 6 uur, stijgen 350 meter, dalen 750 meter
dag 10 Kirgizshabar – Bughromolbun (3600 meter)
We dalen verder af in de Langar vallei, een klassieke Pamir vallei in de vorm van een U, uitgesleten door een gletsjer of ijsveld. Dit soort valleien zijn ideale weidegronden, ook wel aylaqs genoemd. De herders gaan in de zomer naar de aylaqs met hun vaak enorme kuddes `fat-tailed` schapen en geiten. Deze schapen met vetreserves in de billen gedijen goed in bergachtige regio`s.
Overnachting in tenten, wandelafstand/tijd 15 km - circa 5 uur, stijgen 100 meter, dalen 400 meter
dag 11 Bughromolbun – Bachor (3320 meter)
Vandaag lopen we door makkelijker terrein, een deel ervan is bedekt met veel bomen, de lokale bevolking noemt het bos, maar als we het vergelijken met Europees bos, zijn het slechts een paar struiken.
We volgen de vallei en Gund-rivier, die we ergens oversteken en ons met een ruime bocht uiteindelijk naar het dorp Bachor leidt. Overnachting in Bachor in een Homestay, wandelafstand/tijd 20 km - circa 6 uur, stijgen 100 meter, dalen 300 meter
dag 12 Rustdag Bachor
Bachor is een typisch Pamirs bergdorpje en is de perfect plek om even bij te tanken van de inspanning van de afgelopen dagen. In de homestay kunnen we genieten van de relatieve luxe van een dak boven ons hoofd, eindeloze kopjes thee en een primitieve (soms warme) douche.
We nemen de tijd om te relaxen, wat kleren te wassen en het dorp te verkennen.
De ‘hotspot’ is de hangbrug voor voetgangers over de wild stromende rivier, durf jij erover?
dag 13 Bachor - Kavk (3750 meter)
De dag begint met een klim naar een herderskamp; met een laatste blik vanaf het plateau nemen we definitief afscheid van Bachor. We lopen over makelijk terrein langs de oevers van de Andaravj Rivier, die we ergens moeten doorwaden. Ons doel is een kamp in de buurt van Kavk (3600 meter), omgeven door 5000 meter bergen en een plek waar vaak yaks grazen.
Overnachting in tenten. Wandelafstand/tijd circa 17,5 km - 6,5 uur, stijgen 580 meter, dalen 100 meter
dag 14 Kavk - Tsaxinkul (4300 meter)
Het is vandaag een pittige dag. Over oude puin morenen gaat het omhoog en de route is niet altijd overzichtelijk en we doorwaden in elk geval één keer de rivier.
De indrukwekkende omgeving biedt je veel inspiratie mocht je een moeilijk moment hebben. We hebben voldoende tijd voor de wandeling, want het kamp bij het prachtig gelegen Tsaxinkul (of Tsakhen meer).
Overnachting in tenten, wandelafstand/tijd 10 km - circa 6 uur, stijgen 640 meter, dalen 70 meter
dag 15 Tsaxinkul - Zaroshkul (4520 meter)
Na de inspannende dag van gisteren, doen we het vandaag, in de aanloop van de pasoversteek morgen, rustig aan. Zo kunnen we ook volop van de omgeving genieten.
Vanaf het Tsaxinkul gaan we over de Tsakhen pas (4520 meter), of als we nog niet genoeg hebben van rotsen via een stenig pad langs de beek, naar het Zaroshkul meer. Dit is één van de mooiste bergmeren in Centraal-Azië met zijn hangende gletsjer op de berg boven het meer. Tot aan het meer is het ongeveer 5 km en een mooie plek voor in elk geval de lunch. We bepalen daar of we hier kamp opzetten of onze wandeling voortzetten door een nieuwe vallei om ons kamp op te zetten aan de voet van de Shtik Lozar-pas.
Overnachting in tenten, wandelafstand 5 of 9 km
dag 16 Zaroshkul Lake – Shtik Lozar - Shosh (3720 meter)
We starten voor een uitdagende maar visueel spectaculaire dag als we het hoogste punt van de tocht oversteken, de 4840 meter hoge Shtik Lazar pas. Hoewel het slechts iets meer dan 300 meter klimmen is naar de top van de pas, is het zwaar om naar de met gletsjers bedekte pas te klimmen en over de rotsachtige morene te lopen.
Vanaf de top kun je één van de grootste bergen in de Tadzjiekse Pamirs zien, Peak Revolution (6940 meter). De afdaling van 1100 meter brengt ons naar onze kampeerplek bij de kruising met de Bardara-vallei.
Overnachting in tenten, wandelafstand/tijd 13 km - 7 uur, stijgen 350 meter, dalen 1100 meter
dag 17 Shosh – Ilga (3520 meter)
Na de inspanning van de pasoversteek, is het vandaag weer een lichtere dag. Vanuit Shosh wandelen we langs de Bardara-rivier en door de Bardara-vallei. Door de ligging is de vallei een stuk warmer dan de Gund-vallei, waar we eerder doorheen liepen. Het is niet voor niets een goede plek voor de lokale herders, ook Zaurbek trekt in het voor- en najaar door deze vallei.
Overnachting in tenten, wandelafstand/tijd 10 km - circa 5 uur
dag 18 Ilga – Bardara (2850 meter)
Onze laatste trekking dag is in het algemeen eenvoudig en we dalen verder af. Geleidelijk wordt de vallei meer bebouwd en verschijnen er weer bomen langs het pad. Het kan hier erg warm worden in de zomer, dus hebben we onze watervoorraad echt nodig. We lopen door een kleine kloof voordat u één van de mooiste berggehuchten in Pamirs bereikt - Bardara. Wauw, wat een gave trektocht hebben we gemaakt!
Overnachting in homestay, wandelafstand/tijd 10 km - 4,5 uur; dalen 500 meter
dag 19 vrije dag Bardara
Een rustdag. Deze dag draait het om relaxen, veel kopjes thee, eten en het verkennen van het dorpsleven in de Pamirs in een heel rustig tempo.
Overnachting in een Homestay.
dag 20 reserve dag
Deze dag is ingepland om eventuele tegenslag in het programma op te vangen, zoals het vertraging bij het oversteken van het Sarez meer of de pas, slecht weer of het afleggen van een kortere afstand tijdens de andere trekdagen.
Hebben we reservedag niet nodig, dan bepalen we ter plekke hoe we deze dag besteden, bijvoorbeeld nog een dagje in deze omgeving of gaan we eerder terug naar Dushanbe om daar nog een dagje in de stad rond te kijken.
dag 21 Bardara - Kalei Khumb
Onze jeepchauffeurs halen ons op en we rijden door de prachtige Bartang vallei. Bij de Panj rivier aangekomen, slaan we af om in Kalei khumb te overnachten, dat we nog van de heenreis kennen. Ook nu moeten we rekening houden met oponthoud vanwege werkzaamheden.
Overnachting in guesthouse, reistijd 6 – 8 uur
dag 22 Kalei Khumb - Dushanbe
We rijden nu weer over de verharde en later geasfalteerde weg het laatste stuk naar Dushanbe. Ineens is het weer een drukte van belang. Tegelijkertijd genieten we ook van de luxe van een echte douche en het eten in een restaurant.
De vlucht naar Instanbul vertrekt in de vroege ochtend, daarom gaan we op tijd slapen.
Overnachting in hotel, reistijd 8 uur
dag 23 Vlucht naar Nederland
Onze reis naar huis begint met de transfer naar het vliegveld voor de nachtvlucht naar Instanbul, waar we overstappen op ons vliegtuig naar Amsterdam.
Data
Heen |
Terug |
Prijs |
Ticket vanaf |
|
20 jul 2025 |
20 jul |
11 aug 2025 |
€ 3495
|
€ 1395
|
Boeken
Optie
|
|
|
Bij de prijs inbegrepen
* alle vervoer per 4x4 jeep volgens programma
* overnachtingen in hotel (Dushanbe) en guesthouses (Jeepdagen) op basis van tweepersoonskamer
* overnachtingen in homestays op basis van meerpersoonskamers
* overnachting in tweepersoonstenten tijdens de trek
* (on-line) voorbereidingsbijeenkomst
* Nederlandse reisbegeleiding
* lokale Engelstalige gids
* alle maaltijden - 3 maaltijden per dag
* Tadzjikistan registratie (voormalig visum)
* GBAO permit
* permit en toegangkosten nationaal park
* special Sarez permit
* gebruik keukenmateriaal, borden, mokken en bestek
* lastdieren en hun begeleiders
* het laten dragen van 12 kg persoonlijke bagage
* medicijn- / EHBO-kit
* satelliet telefoon tbv bereikbaarheid en noodgevallen
* on-line foto album
* whatsapp groep reizigers
* bijdrage VZR garantiefonds
* reserveringskosten
Niet bij de prijs inbegrepen
* retourvlucht Amsterdam – Dushanbe (deze kan wel via ons geboekt worden)
* vervoer naar en van Schiphol
* vaccinaties / persoonlijke medicijnen
* reis- en annuleringsverzekering
* uitgaven van persoonlijke aard, souvenirs, frisdranken en alcoholica
* fooien lokale staf (± € 100,--)
* entree musea en eventuele andere bezienswaardigheden (deze zijn facultatief)
* toeslag eenpersoonstent voor deze reis € 95,--
* eventuele wijzigingskosten € 35,--
* onvoorziene kosten verblijf en vervoer bij eventueel noodzakelijke programma aanpassingen als gevolg van extreem weer, natuur ramopen en andere bijzondere externe factoren
* toeslag als gevolg van onvoorziene extreme valuata devaluatie (>5%)
Groepsgrootte
Minimaal 7 reizigers
Maximaal 12 reizigers
De reis kan ook bij 6 reizigers gegarandeerd worden, er is dan een toeslag van € 150,- per persoon.
Opzet reis
De toeristische infrastructuur in Tadzjikistan is nog beperkt en staat zeker in de Pamir nog in de kinderschoenen. We reizen samen met een lokaal team van een gids, waarschijnlijk een hulpgids, chauffeurs op weg naar de Pamir en tijdens de trek ezeldrijvers en hun lastdieren.
De gidsen en ezeldrijvers zijn zeker bereid om te helpen, maar we runnen ons kamp zelf. Tenten opzetten, de groepstent klaarmaken, water halen en filteren, koken, afwassen en vergelijkbare taken doen we met elkaar. Iedereen neemt daarin verantwoordelijkheid en draagt daaraan bij toerbeurt actief bij.
Tijd
In Tadzjikistan is het 3 uur later dan in Nederland.
Elektriciteit
220 Volt, de stekkers zijn van hetzelfde model als bij ons.
In de homestays is vaak zeer beperkt elektriciteit en kun je niet altijd je apparatuur opladen. We adviseren je daarom een powerbank mee te nemen. Stop deze tijdens de vliegreis in je handbagage!
Fooien
Aan het eind van de reis wordt meestal de fooi verzameld voor de crew die is meegeweest. Je geeft fooi als je dat wilt en als je tevreden bent over de prestaties van de crew. Normaal gesproken ligt het bedrag dat een deelnemer kwijt is voor dit doel rond de € 100,--.
Geld
Er wordt betaald met de Tadzjiekse Somoni. Voor de actuele wisselkoers
klik hier. (Oanda.com)
Het is aan te bevelen contante Euro`s of dollars mee te nemen en deze in Dushanbe te wisselen voordat we op trek gaan. Er zijn pinautomaten, maar die werken niet altijd of accepteren onze passen niet. Advies €175 (dit is inclusief fooiengeld).
Nederlandse banken hebben standaard de mogelijkheid tot geldopnames in landen buiten Europa geblokkeerd en een limiet voor een geldopname per keer vastgesteld. Wanneer je met de bankpas wilt pinnen in het buitenland, stel je pas dan thuis al in op `werelddekking`.
Reisdocumenten
Je paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn na terugkomst uit Tadzjikistan.
Op dit moment geldt geen visumplicht voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Na aankomst moet je je wel registreren als toerist, dat kost circa U$40. We doen dit samen als groep.
Een
GBAO permit is verplicht; ook die vragen we als groep aan, de kosten zijn ongeveer U$ 20,--. We bespreken in de voorbereidingsbijeenkomst de details van de aanvraag.
Vaccinatie
Voor officiële adviezen kun je terecht bij de
GGD of bij je huisarts. Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden: DTP en Havrix (tegen geelzucht = Hepatitis A).
Procedure van vertrek
Uiterlijk 3 uur voor vertrek dien je aanwezig te zijn bij de balie die correspondeert met het vluchtnummer. Houd rekening met het verdelen van de groepsbagage over de deelnemers. Verdere informatie met betrekking tot het definitieve vluchtschema ontvang je tijdens de (online) voorbereidingsbijeenkomst.
Lijst van persoonlijke medicijnen
* 1 Ciproxine antibiotica kuur bij bacteriële darminfecties
* 1 Augmentin of amoxycyline antibiotica kuur bij luchtweginfecties + algemeen breedspectrum
* azaron of lidocaïnezalf* bij insectenbeten
* betadine-iodium/cloorhexidine voor wondontsmetting
* leukoplast of 2nd skin bij blaarpreventie
* sporttape
* hansaplast bij wondjes
* paracetamol of Ibuprofen als pijnstiller
* insectenafweermiddel
* zonnebrandolie/crème minimaal factor 30
* ORS tegen uitdroging bij diarree
* Norit en/of loperamide
* aluminium reddingsdeken
* handcreme, nivea, vaseline oid* (tegen kloofjes in handen en voeten)
* zovirax bij koortslip*
* rekverband, knieband bij knieproblemen*
* Arnica of SRL bij spierpijn, kneuzingen*
* strepsils bij keelpijn*
De antibioticakuren (ciproxin en augmentin) en lidocaïnezalf zijn op recept via je huisarts te verkrijgen. Vertel dat je ver van de bewoonde wereld op reis gaat en niet eenvoudig langs een arts of medischepost kunt.
Informeer bij je ziektekosten verzekeraar naar een eventuele vergoeding voor je vaccinaties.
Wij zorgen daarnaast voor een medicijnkit voor ernstige gevallen. De kans dat we die nodig hebben is klein, maar aanwezig.
Uitrusting
Schoenen
Wij raden lichte bergwandelschoenen aan met een stevige profielzool. Voor deze reis is een type B/C zeer geschikt.
Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen. Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om ½ tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat. (Pas ze met een paar extra sokken). Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt. Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in. Ook moet je soms door beekjes waden, loop je door nat gras, over modderige paden en soms door sneeuw, dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig. Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden.
Daarnaast raden wij aan om bijvoorbeeld stevige sandalen mee te nemen (Teva of snel drogende gympen) voor doorwadingen en voor ’s avonds in het kamp.
Slaapzak
De nachttemperaturen in juli en augustus kunnen uiteenlopen van 15 graden tot - 5 graden onder nul op grotere hoogte.
Regenkleding
Neem altijd goede waterdichte en ademende regenkleding mee. Ook als het niet regent, kan een regenbroek in combinatie met gamaschen prettig zijn als je door hoog nat gras en over drassige grond loopt. Omdat de paden zo slecht zijn is een poncho af te raden, je ziet dan niet goed waar je je voeten neerzet. Als het erg warm is en het regent, kan een paraplu prettiger zijn dan regenkleding.
(Dag)rugzak
Je kunt je bagage laten dragen tot 12 kg. Je bagage kun je in een plunjezak of grote sporttas of reistas (duffel) doen. Voor de spullen die je tijdens het lopen nodig hebt volstaat een dagrugzak. We adviseren een dagrugzak met een inhoud van ± 35 liter.
Zitlap
Neem zelf een goede zitlap mee voor pauzes onderweg.
Toiletartikelen
Reis licht. Neem geen grote verpakkingen toiletartikelen mee. Er zijn (hervulbare) plastic flesjes te koop waar je shampoo, zeep, zonnebrandcrème etc in kunt over doen. Of koop een alles in 1 `travelzeep`, die zijn meestal ook beter voor het milieu. De ervaring leert dat je toch niet iedere dag je haar kunt wassen en zonnebrand crème heb je alleen nodig voor onbedekte huid.
Persoonlijk Waterfilter
Om duurzamer te kunnen reizen, nemen we een waterfiltersysteem voor de groep mee. We hoeven geen water te koken voor drinkwater en verbruiken zo minder gas. Wil je ook overdag je waterfles kunnen bijvullen overweeg dan een persoonlijk filter mee te nemen.
Paklijst
Slapen
~ slaapzak
~ slaapmatje
~ lakenzak*
~ opblaas kussentje*
Kleding
~ bergschoenen minimaal type B; B/C is ideaal
~ sokken (3 paar)
~ stevige sandalen (bijvoorbeeld Teva of sneldrogende gympies)
~ winddicht jack
~ regenkleding
~ lange broek
~ korte broek
~ enkele T-shirts
~ (thermo) ondergoed (lange broek & short lange mouw)
~ warme (fleece) trui of vest
~ donsjack (niet verplicht wel van harte aanbevolen)
~ sjaal of buff
~ handschoenen
~ zonnehoed of pet
~ gamaschen*
~ zwembroek/badpak* (zwemmen in een meer)
Overigen
~ dagrugzak 35 liter of meer
~ sneldrogende handdoek (en washandje*)
~ waterfles(sen) of drinkzak voor totaal 2 liter
~ zaklamp/ hoofdlamp & batterijen
~ loopstokken (niet verplicht wel van harte aanbevolen)
~ reserve bril- of lenzen
~ zonnebril met UV filter
~ plastic (vuilnis)zakken om je spullen droog te verpakken
~ stevige (waterdichte) plunjebaal
~ zitlap
~ zakmes
~ reserve veters
~ tussendoortjes (bv. mueslirepen)
~ hangslotje voor je baal*
~ thermosfles (& koffiesticks, theezakjes etc)*
~ kleine paraplu*
~ opladers, batterijen of powerbank*
~ camera, geheugenkaart, accu*
~ (dag)boek / e-reader*
~ naaispullen*
Toiletartikelen
~ shampoo
~ zeep
~ wasmiddel (biologisch afbreekbaar)
of in plaats van bovenstaande: een drie in één middel.
~ nivea oid (tbv je gezicht en handen)
~ wc papier & aansteker
~ tandenborstel
~ tandpasta
~ kam/ borstel
~ zonnebrandcrème met hoge factor
~ lippenbalsum met UV wering
~ desinfecterende handgel (hygiëne)
~ afvalzakje voor onderweg
~ tampons/ maandverband*
Moneybelt/ halstasje voor reisbescheiden
~ paspoort
~ vliegticket(s)
~ geld
~ verzekeringsbewijs + alarmnummer
~ inentingsboekje*
* = niet noodzakelijk wel handig
Maak van alle belangrijke papieren, zoals paspoort, tickets, noodnummers en bijvoorbeeld creditcards kopieën en bewaar deze gescheiden van de originelen.
Bagage
Tijdens de trek mag 12 kg p.p. aan persoonlijke bagage worden afgegeven. Om alles goed verpakt mee te nemen kun je bijvoorbeeld een plunjebaal of duffel gebruiken. Handig is ook een klein hangslotje, om de plunjebaal af te sluiten.
NB Omdat de bagage wordt vervoerd per ezel is een koffer (hard materiaal) onpraktisch en kans op beschadiging groot.
Verzekering
Nunatak stelt een adequate reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertrekvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis. Beide soorten verzekeringen kun je via ons
afsluiten.
Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.
Accommodaties & verblijf
In Dushanbe slapen we in een `standard tourist` hotel in een tweepersoonskamer.
Tijdens de reis slapen we in homestays, dus direct bij een familie thuis. De homestays zijn vaak heel eenvoudig, bestaande uit een woonkamer, waar volgens lokaal gebruik meestal ook geslapen wordt door matrasjes uit te rollen. Soms zijn er één of meer slaapkamers. Er zijn slechts beperkt was- en douche mogelijkheden.
Tijdens de trek slaap je in tweepersoonstenten
Voedselwensen & Allergie
In tegenstelling tot bijvoorbeeld Nepal is de toeristische infrastructuur in de Pamir beperkt. We dompelen ons onder in het dagelijkse leven van de Pamiri zonder specifieke aanpassingen. Westerse voedselwensen en -problemen zijn diep in de Pamir onbekend. Volg je een specifiek dieet of heb je bijzondere voedselwensen, neem dan even contact met ons op zodat we (on)mogelijkheden kunnen bespreken.