Patagonische IJskap

De Patagonische IJskap traverse is de ultieme trekking voor de liefhebbers van sneeuw, ijs en bergen. Deelnemers aan deze reis moeten, naast een prima conditie en doorzettingsvermogen, voldoende ervaring hebben in het begaan van gletsjers in een touwgroep. Tijdens de tocht kampeer je meerdere dagen achter elkaar op het ijs. Op Isla Navarino trekken we 6 dagen over het Dientes Circuit als “inlooptocht”.

  • unieke tocht over ijskap
  • kamp `achter` de Cerro Torre
  • prachtige inlooptocht Isla Navarino
  • once in a lifetime trekking

Parque Nacional Los Glaciares, Cerro Torre en Fitzroy

Er zijn weinig bergen op de wereld die zo tot de verbeelding spreken als de Cerro Torre en Fitzroy in Argentinië. Lange tijd werden deze toppen als onbeklimbaar beschouwd en wie eenmaal aan de voet van deze granieten wanden heeft gestaan, begrijpt waarom. In geologisch opzicht niet eens zo lang geleden tijden, zijn deze ongenaakbare rotsnaalden uitgesleten door de ijskap die in de laatste ijstijd geheel Patagonië bedekte. De ijskap heeft zich inmiddels teruggetrokken van de Argentijnse pampa waar meren met een lengte van 100 kilometer oostwaarts geen uitzondering zijn. Aan de westzijde van de Andes keten ligt een ‘restant’ verdeeld over de Zuidelijke en Noordelijke IJskap.
Het nationaal park ‘Los Glaciares’ is een van de plaatsen waar je de Zuidelijke ijskap op kunt. Via de Paso Marconi klimmen we omhoog en lopen naar de Paso del Viento. Ongetwijfeld de mooiste kampeerplek is bij de ‘Circo de los Altares’ , het westelijke basiskamp aan de voet van de Cerro Torre.

‘Roaring 40 and 50’

De hele tocht staat in het teken van de stormachtige wind. Rond Antarctica, tussen de 40-ste en 50-ste breedtegraad, in de zogenaamde ‘Roaring 40 and 50’, bereiken vanuit het westen constant zware depressies de westkust van Chili. Deze depressies zorgen ervoor dat de ijskap bijna altijd gehuld gaat onder een wolkendek.
De ijskoude zee rond Antarctica in combinatie met dit bijna constante wolkendek is gelijk de reden waarom de ijskap er nog ligt, op het noordelijk halfrond zou dit erop neer komen dat de kust tussen Bordeaux en Brest bedekt is door een enorme gletsjer.
De bergen van de Andes zorgen ervoor dat bijna alle neerslag valt aan de westzijde en zo blijft de ijskap intact. Eenmaal over de Andes is de lucht droog en neemt de windsnelheid toe, de zogenaamde föhnwind. Dit zorgt voor de prachtige wolkenluchten zo typerend voor Patagonië, er is altijd wel zo’n sigaar of lensvormige wolk aan de hemel. De pampa aan de oostzijde is maar 300 meter boven zeeniveau, de ijskap ligt op 1300 meter.

De depressies die de ijskap in stand houden zorgen voor onvoorstelbaar veel wind op de plekken waar er een pas is naar het oosten, en dit zijn natuurlijk juist die plekken waar wij de ijskap op en af moeten, de Paso Marconi en Paso del Viento.

Bekijk hier de foto`s (externe link).
Home

Patagonische IJskap

Dagen 26
Lopen 14
Zwaarte 4 1 1
Zonder bagagevervoer
Prijs op aanvraag
Ticket exclusief

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke reis en voor Nunatak experimentele reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaand dagprogramma geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 Amsterdam - Buenos Aires

Directe vlucht met de KLM naar Buenos Aires.

dag 2 Buenos Aires - Ushuaïa

Evenwijdig aan de Rio de la Plata ligt in het centrum van de stad het vliegveld voor de binnenlandse vluchten. In Argentinië is het heel gebruikelijk om binnenlands te vliegen, de enorme afstanden maakt het reizen per auto niet echt aantrekkelijk. We vliegen in ongeveer 4 uur naar Ushuaïa.

dag 3 Ushuaïa - boot Isla Navarino

In een zodiac varen we van Argentinië over het Beagle kanaal naar Puerto Navarino op het Chileense Isla Navarino. Met een busje rijden we verder naar Puerto Williams, de `hoofdstad` van het eiland. De overgang uit het `mondaine` Ushuaïa is totaal, Puerto Williams is een enigzins armoedig dorp. De grootste werkgever is de marinebasis. In de kleine supermarktjes doen we de aanvullende boodschappen voor onze trektocht. Misschien dat we vandaag al de bergen intrekken. Overnachting in tent.

dag 4 Pto Williams - Laguna del Salto

De klim naar de Cerro Bandera gaat over een prima pad en dat komt vandaag goed uit met de ruim 500 hoogtemeters die met onze volle rugzakken moeten klimmen. Vanaf de Cerro Bandera heb je prachtig zicht op het Beagle kanaal en Puerto Williams. Na de top wordt het pad meer een spoor, we komen nu in de wildernis. We kamperen aan de oevers van de Laguna del Salto. Looptijd 5 uur.

dag 5 naar Laguna de los Dientes

Vanochtend steken we de bergen over naar de zuidzijde van het eiland. Hier boven de boomgrens is het ondanks het vage spoor prima lopen, al moet het natuurlijk niet té hard waaien (en dat kan het wel). We steken achtereen volgens 2 passen over met daar tussenin de Laguna del Paso. Nadat we zijn afgedaald zetten we ergens aan de oever van een van de vele meertjes onze tenten op. Je ziet hier goed de verwoestende werking van de vele bevers die op het eiland leven: veel van de struiken zijn afgeknaagd. Looptijd 6 uur.

dag 6 dagtocht Lago Windhond

Vandaag maken we een dagtocht richting Lago Windhond.

dag 7 naar Laguna Martillo

Vandaag lopen we parallel aan de bergketen naar het noordwesten. Onderweg moeten we een aantal pasjes oversteken, we lopen van meertje naar meertje. Looptijd 6 uur.

dag 8 naar Laguna Guanacos

Vandaag zoeken we de toegang tot de Paso Virginia waarachter de Laguna Guanacos ligt. Het is een flinke klim en de route is niet altijd duidelijk. Na een uur of 3 staat we op de pas en kijken diep naar beneden naar de Laguna Guanacos. Na de 200 meter steile afdaling lopen we langs de oever naar de bossen waar we op zoek gaan naar een goede kampeerplek. Looptijd 6 uur.

dag 9 Laguna Guanacos - Pto Williams

Over de weg lopen we terug naar Pto Williams. Kampeerovernachting of in hostal. Looptijd 4 uur.

dag 10 Pto Williams - boot Ushuaïa

Langs de kust rijden we naar Puerto Navarino en laten ons overvaren naar Ushuaïa. Overnachting in hostal.

dag 11 Ushuaïa - vlucht El Calafate

We vliegen ongeveer 500 km naar het noorden. Overnachting in hostal.

dag 12 verblijf El Calafate

Rustdag in El Calafate. Je kunt deze dag gebruiken om een excursie te maken naar de Perito Moreno gletsjer, een van de absolute `must sees` van Argentinië.

dag 13 transfer naar El Chalten

 

dag 14 verblijf El Chalten

Kennismaking met de gids en de overige groepsleden. Materiaal check.

dag 15 El Chalten - Piedra del Fraile - La Playita

El Chalten is de laatste jaren uitgegroeid tot een drukbezocht toeristendorp. Het Los Glaciaros Nationaal Park is wereld beroemd dankzij de Cerro Torre en Fitzroy en er zijn dan ook heel wat restaurants en herbergen.
Nadat we ons hebben ingeschreven bij de parkwachters trekken we vandaag nog de bergen in en kamperen bij La Playita met uitzicht op de Marconi gletsjer.

dag 16 naar Glaciar Marconi Pass Refuge

Het is 3 uur lopen naar de voet van de Marconi gletsjer, 7 uur klimmen we langzaam omhoog over de gletsjer en winnen daarmee 750 meter hoogte. We zijn nu op de ijskap en met mooi weer zijn de uitzichten adembenemend. We overnachten in de Marconi Pass Refuge.

Mocht het te hard waaien dan kunnen we vandaag niet over de Paso Marconi en we wachten dan op beter weer.

dag 17 naar Cirque de los Altares

De dag der dagen. Over de Paso Marconi komen we nu echt op de ijskap. Het uitzicht is enorm wijds, dit is de ‘white desert’ , overal is er sneeuw met daarboven uit bergen die op hun beurt weer bedekt zijn met gletsjers. Afstanden zijn niet meer in te schatten, alles lijkt tegelijk ver weg en dichtbij, het is zelfs al moeilijk in te schatten of je nu omhoog loopt of omlaag.
Naar het noorden kan je nog 100 kilometer verder over de ijskap, naar het zuiden zou je naar de Perito Moreno of zelfs de Grey gletsjer in Torres del Paine kunnen lopen.
Voor ons is het 6 uur lopen over het ijs naar het kamp onder de ‘West Face’ van de Cerro Torre, de mooiste kampeerplek die er bestaat.

dag 18 naar Laguna Ferrari

Ten westen strekt de ijskap zich uit naar de fjorden aan de Chileense kust. Wij blijven aan de Argentijnse kant en beginnen aan de afdaling over de Viedma gletsjer.

dag 19 naar Lago Toro

Ook de Paso del Viento (‘windpas’) maakt zijn naam waar en het zo zijn dat we er uit veiligheidsoverwegingen niet overheen kunnen. Tijdens de korte klim naar de pas kijk je nog een keer terug op de ijskap.
Over de pas dalen vlak langs twee gletsjers af naar de bossen. Als sluitstuk is er een spectaculaire touwbrug over de wildstromende Rio Tunel.

In geval van te sterke wind kunnen we vandaag niet over de Paso del Viento.

dag 20 naar El Chalten

Nog een lange dag met een flinke klim door de prachtige bossen naar El Chalten.

dag 21 + 22 reserve dagen IJskap

De kans is groot dat we door de harde wind ergens een dag moeten wachten voordat we verder kunnen. Mochten we geen vertraging hebben dan kun je deze dag een wandeling maken naar het basiskamp van de Fitzroy of Cerro Torre.

dag 23 transfer naar Calafate - vlucht Buenos Aires

dag 24 verblijf Buenos Aires

dag 25 en 26 vlucht Buenos Aires - Amsterdam

Vlucht van Buenos Aires naar Amsterdam, waar we de volgende dag aankomen.

Data

Er zijn op dit moment geen reizen gepland.

Ben je benieuwd naar de nieuwe reisdata?

Stuur dan een mailtje naar info@nunatak.nl

Of neem contact op met kantoor 085-0580023

Bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam - Buenos Aires inclusief luchthavenbelasting en brandstofheffing (op basis van beschikbaarheid, wanneer het laagste tarief niet meer beschikbaar is, volgt er een vluchttoeslag)
* 3 binnenlandse vluchten in Argentinië: Buenos Aires-Ushuaïa, Ushuaïa-Calafate, Calafate-Buenos Aires (op basis van beschikbaarheid, wanneer het laagste tarief niet meer beschikbaar is, volgt er een vluchttoeslag)
* alle overnachtingen op basis van logies in eenvoudige hotels of jeugdherbergen op meer-persoonskamers; Buenos Aires, Ushuaïa en Calafate
* voorbereidingsbijeenkomst
* Nederlandse reisbegeleider
- op trek:
* drie maaltijden per dag
* gebruik van keukengerei (ook bestek, bord etc.)
* gebruik van tweepersoonstenten
* entrees Nationale Parken
* medicijn- / EHBO-kit

Niet bij de prijs inbegrepen

* maaltijden wanneer niet op trek (± € 250,--)
* luchthaventransfers
* alle overige (groeps-)transport tijdens de reis (lokale bus, excursiebus)
* reserveringskosten € 25,-- per factuur 
* bijdrage garantiefonds € 10,-- per persoon
* toeslag eenpersoonstent € 70,-- 
* wijzigingskosten € 35,--
* persoonlijke uitgaven (souvenirs, frisdrank, alcoholica)
* reis- en annuleringsverzekering
* vervoer naar en van Schiphol

Groepsgrootte

Minimaal 8 reizigers
Maximaal 12 reizigers

Paklijst

~ rugzak, 60 - 70 liter
~ klein dagrugzakje (als handbagage tijdens vliegreis)
~ bergschoenen
~ lichtgewicht stijgijzers (in arrangement inbegrepen)
~ gordel (in arrangement inbegrepen)
~ sneeuwschoenen (in arrangement inbegrepen)
~ gamaschen
~ gympies, Crocs of sandalen, voor ’s avonds en beekoversteken
~ slaapzak, minimaal tot - 5º C
~ slaapmatje
~ zitlap
~ Goretex regenjas
~ Goretex regenbroek
~ lange broek
~ enkele T-shirts
~ ondergoed
~ warme trui of fleece vest
~ sokken
~ lange onderbroek
~ evt. bodywarmer
~ 2 telescopische wandelstokken
~ dunne vingerhandschoenen
~ waterdichte overhandschoenen (wanten)
~ bivakmuts
~ sjaal
~ zakmes
~ zonnehoed
~ gletsjerbril met UV filter
~ zonnecrème met hoge beschermingsfactor
~ dito lippenbescherming
~ hoofdlamp met voldoende batterijen
~ toiletartikelen en toiletpapier
~ veldfles
~ plastic vuilniszakken
~ bril of lenzen , reservebril
~ plunjebaal 
~ hangslotje voor plunjebaal
~ kompas
~ kopieën reispapieren
~ moneybelt/halstasje: paspoort, ticket, geld en verzekeringspasje
~ foto/filmcamera, geheugenkaartjes, accu`s
~ evt. verrekijker

Categorie trekking 4, categorie rugzak 2 en categorie expeditie 1

Een tocht over de Patagonische IJskap staat altijd in het teken van de vaak harde wind. Het kan zo enorm hard waaien dat het onmogelijk is om jezelf te verplaatsen, alleen een goed ingegraven tent biedt dan bescherming. De harde wind kan het onmogelijk maken om de passen op de bergkam die de ijskap van de Patagonische vlaktes scheidt tussen de west en oostzijde over te steken waardoor je vertraging in het programma kunt oplopen.

De zwaarteaanduiding geven we in combinatie met aanduiding voor de zwaarte van de rugzaktrekking.

Er is geen ondersteuning van dragers op deze reizen. Alle materiaal zal dus door de deelnemers zelf gedragen moeten worden. Tent, brander, brandstof, voedsel en de eigen uitrusting zoals slaapzak, kleren en toiletspullen moeten een plekje vinden in een grote rugzak. Gewicht: 20 kg tot maximaal 28 kg.

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Vergelijkbare reizen

Nunatak
Karel van Manderstraat 112
2014VH Haarlem
KVK nr. 94331715
 
telefoon: 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice