Pakistan Fairy Meadows, Rakaposhi Trek en Hunza

Volgens doorgewinterde reizigers zijn de Rakaposhi en Nanga Parbat twee van de mooiste bergen ter wereld. Ook Hunza en Fairy Meadows kennen geen gelijke in hun landschappelijke schoonheid.
Tijdens deze reis maak je op een toegankelijke manier kennis met het noorden van Pakistan. Je geniet volop van de betoverende schoonheid van de hoge bergen, groene valleien & alpenweiden en het zeer interessante cultureel erfgoed in deze regio.

  • Fairy Meadows met uitzicht op de Nanga Parbat
  • 3 daagse trektocht Rakaposhi Basecamp
  • bezoek Baltit fort en Ganish vanuit Karimabad
  • Borith meer & Passu gletsjer

Regio Gilgit-Baltistan

De dalen in de Karakoram werden eeuwenlang bestuurd door zelfstandige vorstenstaatjes. Het gebied was gemakkelijk verdedigbaar vanwege de afgelegen ligging en het ontoegankelijke terrein. De staten Hunza en Nagar ontstonden in de 15e eeuw als afsplitsingen van Gilgit. De eerste mirs (prinsen) van Hunza en Nagar waren volgens de overlevering twee broers, wat ze niet weerhield oorlog met elkaar te voeren. Het gebied kent een rijke geschiedenis en dat zie je tijdens onze wandelingen in beide staten overal terug.

Rakaposhi Base Camp trektocht

In de Nagar Vallei maken we de Rakaposhi Base Camp trektocht. Dit is één van de beste kortere wandelingen die je in Pakistan kunt maken. Rakaposhi betekent ‘besneeuwde berg’ in de lokale taal. Met een hoogte van 7788 meter is het de 15e hoogste berg ter wereld en steekt hij hoog uit boven het Karakoram-gebergte.

Hunza

Hunza ligt in en rondom het dal van de gelijknamige rivier de Hunza. Het grootste deel van de bevolking van Hunza woont in het lagere, bredere deel van de Hunzavallei, waar op terrassen irrigatie mogelijk is en waar de hoofdstad Karimabad ligt. Het lagere deel van Hunza kijkt naar het zuiden uit op de 7788 m hoge Rakaposhi.
Het noorden van het dal ligt tegen de flanken van de Batura Muztagh, een bergketen met als hoogste punt de Batura Sar (7795 m). Stroomopwaarts vanaf de plaats Gulmit loopt het dal naar het noorden en vormt het de scheiding tussen de Batura Muztagh in het westen en de Hispar Muztagh in het oosten. Het is de enige plek waar de hoogste ketens van de Karakoram doorsneden worden. Als gevolg daarvan rijzen aan weerszijden van het dal steile bergwanden.
Bij Passu liggen de gletsjers tot aan de dalbodem. Kortom een interessant gebied om een paar dagen wandelend te verkennen.

Mocht de vlucht naar Islamabad om wat voor een reden dan ook geannuleerd worden dan rijden we in een lange dag van Gilgit naar naar Islamabad.

Lees voor je deze reis boekt het reisadvies van Buitenlandse Zaken.

Bekijk hier de foto`s (externe link)
Home

Pakistan Fairy Meadows, Rakaposhi Trek en Hunza

Dagen 15
Lopen 9
Zwaarte 2
Met bagagevervoer
Vertrek Terug
22 jun 2024 06 jul 2024
Prijs vanaf   € 2775
Ticket exclusief
Groepsgrootte 6 - 12 reizigers

Facebook
Twitter
Email

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 en 2 Amsterdam - Islamabad 530 m

Vertrek uit Amsterdam naar Islamabad, waar we de volgende dag aankomen. Na aankomst op het vliegveld van Islamabad, de moderne hoofdstad van het land waar ook de regering zetelt, ontmoeten we onze gids en nemen we onze intrek in een hotel in Islamabad. 

`s Middags maken we een stadstoer en bezoeken onder andere de Faisal-moskee, de grootste van Pakistan, het Shakar Parian Park, het imposante Pakistan monument en Damn-e-Koh.

dag 3 Islamabad – Chilas 1200 m

Na een vroeg ontbijt rijden we in circa 12 uur naar Chilas over de beroemde Karakoram Highway of via Naran en de Kaghan-vallei. Chilas is een vervallen, klein bazaarstadje aan de rivier. Het is een spectaculaire (maar lange) rit langs en door steden en later door oase achtige dorpjes, je bent hier echt in Centraal Azië. 
Overnachting in hotel.

dag 4 Chilas – Fairy Meadows 3250 m

Nadat we naar Raikot bridge zijn gereden, stroomopwaarts aan de Indus, stappen we over in jeeps voor één van de meest spectaculaire bergritten die er bestaan: de jeeptrail naar de Fairy Meadows. In Tato (2600 m) eindigt de weg, de weides zijn (gelukkig) niet met de auto te bereiken, het laatste stuk (2 tot 3 uur, circa 6,5km en ongeveer 600 hoogtemeters) lopen we en klimmen we over een prachtig pad. 
Vanaf Fairy Meadows, waar een soort kleine 2 persoonshutjes met balkon zijn gebouwd, heb je een magnifiek zicht op de Nanga Parbat.
Overnachting in hutjes

Dag 5 verblijf Fairy Meadows 3250 m

Vandaag kunnen we acclimatiseren met zicht op de berg. Natuurlijk kun je kiezen voor een prachtige acclimatisatie wandeling (circa 15km) naar ongeveer 4000 meter hoogte met lunch in Beyal, één van de basiskampen van de Nanga Parbat.

dag 6 Fairy Meadows - Minapin 2012m

We nemen afscheid van de prachtige Fairy Meadows en wandelen terug naar Tatto. Na de net zo spectaculaire jeeprit naar beneden stappen we bij Raikot bridge weer in de minibus en rijden naar Gilgit. Als de tijd het toelaat, bezoeken we hier enkele bezienswaardigheden zoals de bazaar en de Kargah Boeddha.
Vanuit Gilgit gaan we verder naar het noorden en stoppen bij het uitkijkpunt Rakaposhi, voordat we onze bestemming bereiken: Minapin. Hier zetten we ons kamp op en slapen vanavond in een tent.

dag 7 Minapin - Hakapun 2804m

We starten onze wandeling langs de Minapin-rivier en gaan vervolgens door een jeneverbessenbos en volgen een pad dat naar de voet van een waterval bij Bang- i-Das leidt en uiteindelijk bereiken we de groene graslanden van Hapakun.
De wandeling gaat in het algemeen over een goed, licht stijgend pad met enkele steilere passages. De omgeving is prachtig met de gletsjer in de verte en de steile wanden rond de vallei. 
Vanaf de kampeerplek heb je uitzicht op de Hachindar en Maiun pieken. Als je geluk hebt, kun je steenbokken zien op de kliffen boven de Minapingletsjer. 
Totaal 3 tot 4 uur wandelen. Overnachting in tenten. 

dag 8 Hapakun - Rakaposhi BC (Tagaphari) 3261m

Vanuit een prachtige groene kom slingert het pad zachtjes door een weiland vol wilde bloemen en kunnen we genieten van de liedjes van de verschillende vogels. We komen op een bergkam met die ons Diran en Rakaposhi in volle glorie laat zien. Vervolgens steken we een rotsachtige klif boven de Minaping-gletsjer over, voordat we aankomen op onze camping in Tagaphari. Tagaphari is ook bekend als het Rakaposhi basiskamp. Net als gisteren is de route grotendeels makkelijk terrein met enekel pittige klimmetjes.
Nadat we kwartier gemaakt hebben, kunnen we optioneel de omgeving verkennen en wellicht naar een hoger gelegen morene lopen voor een nog spectaculairder uitzicht op de Rakaposhi en de gletsjer. Deze bergrug gevormd door de gletsjer ligt op circa 3400m hoogte.
2 tot 3 uur wandelen van Hapakun tot Rakaposhi BC. Overnachting in tenten.

dag 9 Rakaposhi BC - Minapin - Karimabad 2500m

Vanmorgen wandelen we in 2 tot 3 uur rustig terug naar Minapin. Vanuit Minapin rijden we naar de hoofdstad van Hunza, Karimabad. 
`s Middags bezoeken we de Karimabad Bazaar en wandelen door de omliggende straatjes. De Bazaar staat bekend om zijn lokale handwerk, traditionele geborduurde petten, handgemaakte tapijten, handgeweven stoffen (paffu) en sjaals, evenals zijn kostbare en halfedelstenen, vooral Robijn.
Overnachting in hotel

dag 10 Karimabad - Duikar - Karimabad

Na het ontbijt maken we een volledige dagtour door Karimabad inclusief Baltit Fort en Ganish Village. Aan het einde van de middag rijden we naar Duikar om te genieten van de prachtige zonsondergang op het uitkijkpunt boven het Eagles Nest hotel. 

Het Baltit Fort was vroeger van enorm belang. Jarenlang diende het fort als administratief hoofdkwartier en de thuisbasis van de voormalige Mirs (heersers) van Hunza. Het werd meer dan 700 jaar geleden gebouwd met een Ladakhi bouwstijl en is tegenwoordig een museum. Het ligt strategisch op een uitkijkpunt met prachtig uitzicht een op de Hunza en de aangrenzende valleien. 
Ganish Village is een klein en 1000 jaar oud dorp dat het bestaansrecht ontleende aan de strategische ligging aan Karakoram Highway en de Zijderoute die vanuit de Karakorum naar Oeigoers China (Xing Jiang) leidde. In tegenstelling tot het fort woonde hier de ‘gewone man’. Het historische dorp werd grotendeels gerestaureerd en de Pharee, een historische watervijver, de vaak met prachtig houtwerk versierde moskeeën en Sawab Ha, - het huis van zegen - zijn in ere hersteld. 
Vanuit het dorp Ganish kun je naar de zogenaamde heilige rotsen lopen, ookwel ‘het gastenboek van de Zijderoute’ genoemd. De vele inscripties zijn in Kharoshthi, Barhmi, Gupta, Sogdisch en Tibetaans; de rotstekeningen tonen menselijke en dierlijke figuren. 
Overnachting in een hotel

dag 11 Karimabad - Ultar Meadow 3270m - Gulmit 2703m

We starten de dag met een wandeling naar Ultar Meadows. Het verhaal gaat rond dat de hoge top van Ultar (7388 m), die indrukwekkend boven de Hunza uittorent, de plek is waar ooit een feeënkoningin in een kristallen paleis woonde. De heilige berg levert irrigatiewater aan de omgeving. Baltit Fort bewaakt de ingang van de steile, smalle Ultar Nala. Wij volgen het kanaal naar monding van de kloof en passseren meerdere bronnen en kanalen op weg naar het Victoria Monument. We lopen (via soms steilere passages) over de morene en bereiken de meadow (grasvlakte) bij de Quru Phari bron op 3000m. die in de bovenloop uitmondt in een weiland omgeven door een waterval van gletsjers en graniet. Het pad wordt nu geleiderlijker en brengt on naar de Ultar Meadow, waar herders hoog boven de vallei hun vee hoeden. De meadow is omgeven door graniet en gletsjer (puin) en biedt magnifiek uitzicht. 
We dalen via dezelfde weg weer af en rijden met de minibus in ongeveer 1,5 uur naar Gulmit. Onderweg maken we een korte stop voor de heilige (uitgesneden) rotsen bij Haldeikish en het Attabad meer (ontstaan door een enorme aardverschuiving in 2010). Gulmit was de zomerhoofdstad van de voormalige Hunza-staat en is een zeer pittoreske plaats. 
Wandelen 5-6 uur. Stijgen en dalen 770m 
Overnachting in hotel

dag 12 Dagwandeling Borith meer en Passu gletsjer

Vandaag maken we een hele leuke dagtocht: we wandelen bij de Passu gletsjer en het Borith meer.
De Passu-gletsjer is precies zoals je een gletsjer verwacht, nl wit, glanzend en sterk geplooid. Dit in tegenstelling tot de meeste andere gletsjers in het gebied, die bedekt zijn met rotsen en grind. Boven de gletsjer loopt de grillige skyline van de Passu en Batura toppen, waarvan er zeven hoger zijn dan 7500 meter. Sommige toppen zijn nog steeds niet beklommen en worden op de kaart slechts met een nummer aangeduid. Borith Lake (2600m) is één van de hoogste meren in Gilgit-Baltistan, omgeven door een landschap van hoge bergen, grote gletsjers, weilanden en wetlands. Het ovale gletsjermeer met uitzicht op de ontzagwekkende Ultar piek (6735 meter) en Borit Sar, een uitstekende rots van 4105m, is vooral bij windstil weer een fotogenieke plek.
De Hussaini hangbrug is één van de bekendste in de omgeving; durf jij erover heen te lopen?
Vanaf Upper Borith heb je een prachtig uitzicht op de Passu-gletsjer en het dorp.
Overnachting in hotel

Dag 13 Wandeling Kamaris & Andra fort en optioneel Ghulkin

Ook vandaag maken we een mooie dagwandeling Kamaris, een hoger gelegen dorp met prachtig uitzicht op de grillige Passu-torens. We vervolgen onze wandeling naar de ruïnes van Andra Fort dat op een spectaculaire berg boven de oude nederzetting Gulmit ligt. Het fort dateert van de het einde van de 17e eeuw, toen Hunza-Nagar-oorlogen gebruikelijk waren. Je hebt vanaf hier adembenemend uitzicht en kijkt op archeologische ruïnes.
We hebben de keuze uit een halve wandeldag, waarbij we de rest van de dag de bezienswaardigheden in Gulmit bekijken of een volle wandeldag, waarbij we ook naar dorp Ghulkin en de gelijknamige gletjser lopen.
Na de wandeling rijden we over de Karakoram Highway zuidwaarts naar Gilgit.
Overnachting in Hotel

dag 13 alternatief Gulmit - Khunjerabpas - Gilgit

De Khunjerabpas die op de grens van Pakistan en China ligt, is met 4733m de hoogste grensovergang op een verharde weg ter wereld. De Khunjerabpas is ook de geografische waterscheiding; water aan de Pakistaanse kant stroomt naar de Indische Oceaan stroomt en water aan de Chinese kant wordt opgeslokt door de Taklimakan woenstijn. De pas die al duizenden jaren wordt gebruikt door reizigers, is een markante, soms wat bizar aanvoelende plek, waar je eigenlijk geweest moet zijn, als je ‘toch in de buurt bent’. We overleggen of we als groep kiezen voor de dagwandeling bij Gulmit of de grenspost bezoeken.
Na een bezoek aan de grens op de Khunjerab pas rijden we over de Karakoram Highway zuidwaarts naar Gilgit.
Overnachting in hotel

dag 14 Gilgit - Islamabad

We vertrekken vroeg naar het vliegveld om onze vlucht naar Islamabad te halen. Als alles mee zit kunnen we de middag vrij besteden, bezienswaardigheden bezoeken en/of de laatste souveniers te kopen.
Binnenlandse vluchten in Pakistan, met name in de bergen zijn echter onzeker. Door slecht weer, overboekingen e.d. kunnen vluchten `zomaar` worden geannuleerd. Mochten we vandaag niet kunnen vliegen dan hebben we een volledige dag rijden voor de boeg.
Overnachting in Islamabad.

dag 15 Islamabad - Amsterdam

In één dag vliegen we weer terug naar Schiphol

Data

Heen Terug Prijs Ticket vanaf
22 jun 06 jul 2024 € 2775 op aanvraag

Voordat je deze reis boekt word je geacht de informatie van het ministerie van buitenlandse zaken te hebben gelezen. We gaan er vanuit dat je eventuele bijbehorende risico`s van deze reis accepteert.

Bij de prijs inbegrepen

* Nederlandse reisbegeleiding
* lokaal vervoer per bus en 4x4 jeep
* luchthaven transfers Islamabad (indien vliegticket via ons geboekt is) 
* binnenlandse vlucht Gilgit - Islamabad
* overnachtingen in hotels in Islamabad, Chilas, Karimabad, Gulmit en Gilgit en Fairy Meadows in hutten, in tweepersoonskamer op basis van logies en ontbijt
* sightseeing Islamabad en Karimabad inclusief vervoer en Engelsprekende gids 
* entreegelden voor musea, monumenten, archeologische bezienswaardigheden volgens programma
* uitnodigingsbrief voor visum aanvraag
* (online) informatiebijeenkomst voorafgaand aan de reis
- op trek: 
* Engelssprekende Pakistaanse gids(en), 
* kok, keukenhulp en dragers voor de groepsbagage 
* verzekering voor het hele locale begeleidingsteam
* permitkosten
* gebruik tweepersoonstenten 
* groepstent en keukentent 
* 3 maaltijden per dag 
* het laten dragen van 12 kg persoonlijke bagage 
* kampeergelden
* medicijn- / EHBO-kit
* reserveringskosten
* bijdrage Reisgarantieregeling VZR Garant

Niet bij de prijs inbegrepen

* retourvlucht Amsterdam-Islamabad (deze vlucht kan via ons geboekt worden) 
* luchthaven transfer Islamabad (indien vliegticket niet via ons geboekt is)
* visum (kosten ± U$ 35,--) + eventuele bemiddelingskosten
* toeslag éénpersoonstent € 25,-- 
* inleg fooienpot € 120,-- 
* wijzigingskosten € 35,-- 
* maaltijden wanneer niet op trek (± € 12,-- per dag)
* persoonlijke uitgaven (souvenirs, frisdrank, alcoholica)
* vaccinaties 
* verplichte reisverzekering, inclusief werelddekking met bergsportclausule
* annuleringsverzekering (raden we sterk aan)
* alle onvoorziene kosten in geval van eventuele noodzakelijke programma aanpassingen door bv extreem weer en calamiteiten 
* vervoer naar en van Schiphol 
* excursies wanneer niet vermeld in de dag-tot-dag beschrijving of aangegeven als facultatief

Groepsgrootte

Minimaal 6 reizigers 
Maximaal 12 reizigers
De reis wordt uitgevoerd met Nederlandse reisbegeleiding.

Ook bij 4 of 5 deelnemers kan de reis (in overleg) doorgaan; dan wordt de reis alleen begeleid door een lokale gids en team.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Pakistan en Nederland bedraagt 4 uur. Het is in Pakistan later dan in Nederland.

Geld

Het bedrag, dat wij als "extra kosten buitenland" hebben aangegeven voor onze Pakistan reizen, betreft: een aantal lunches en diners buiten de trekking(s), eventueel bijzondere excursies en andere persoonlijke uitgaven. Je hebt globaal genomen aan € 300,-- genoeg voor alle kosten (denk bijvoorbeeld aan fooien, zie onder). 
Het is aan te bevelen om cash euro’s mee te nemen om niet van banken afhankelijk te zijn (de koers op de zwarte markt is overigens niet veel beter dan de gewone bankkoersen).  Pinnen is alleen mogelijk in Islamabad, doch zogezegd, zorg dat je hiervan niet uitsluitend afhankelijk bent. 

Een aantal Nederlandse banken heeft standaard de mogelijkheid tot geldopnames in landen buiten Europa geblokkeerd en een limiet voor een geldopname per keer vastgesteld. Wanneer je met de bankpas wilt pinnen in het buitenland, vraag dan de bank jouw bankpas te deblokkeren voor geldopnames in landen buiten Europa en informeer naar de limiet. 

Reken voor de fooienpot op € 100,-- per persoon te verdelen over;
- porters 50 per dag / 1000 voor twee weken 
- hulpkok en portergids 150 per dag / 2000 voor 2 weken 
- kok en gids 200 per dag / 3000 voor twee weken 

Vergeet niet om voor de trektocht wat rupies in kleine coupures op te nemen. Op afgelegen plaatsen kan men vaak niet wisselen. Laat je geen erg oude of beschadigde bankbiljetten in handen stoppen. Die wil naderhand niemand meer hebben. 

Koers 1 Euro = 120 Pakistaanse rupie, voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)

Visum

Tegenwoordig kun je je visum online aan te vragen. Na boeking van de reis ontvang je hier meer informatie over.

Je kunt je visum ook in Den Haag aanvragen. Je krijgt van Nunatak een visumaanvraagformulier toegestuurd plus een begeleidende brief van ons. De visumkosten bedragen € 108,--
 
De ervaring heeft geleerd dat een per post opgestuurde visumaanvraag nogal eens blijft liggen of helemaal niet wordt behandeld. Het is verstandig de aanvraag van het paspoort zelf langs te brengen. Dit kan op werkdagen van 09.30 tot 12.00 uur. Er kan alleen worden betaald met pinpas, cash wordt niet geaccepteerd. De aanvraag duurt ongeveer 4 werkdagen. 
Voor het ophalen van het visum is de ambassade geopend van 12.00 tot 13.00 uur. (Op vrijdag  tot 12.30 uur.) Vergeet niet, dat je paspoort bij binnenkomst in Pakistan nog 6 maanden geldig moet zijn. 

Wanneer je zelf niet in de gelegenheid bent om naar de ambassade kunt gaan, kun je je visumaanvraag ook regelen via de Visumdienst (www.visumdienst.nl) . Naast de visumkosten betaal je dan bemiddelingskosten (voor toeristische reizen bedragen de kosten rond  de € 30,00 per visumafhandeling binnen Nederland, exclusief BTW, consulaire kosten en porti). 

Het adres van de ambassade is: 
Amaliastraat 8 
2514 JC Den Haag 
070-3648948 

Onze ervaring is dat het visumbedrag nog al eens aan wijzigingen onderhevig is. Daarnaast wijzigt de visumprocedure van tijd tot tijd (soms is het visum dezelfde dag nog op te halen, andere ervaringen leren dat er minstens een week tussen moet zitten voor het visum opgehaald kan worden, etc.). Het is derhalve raadzaam om je tijdig en rechtstreeks bij de ambassade van Pakistan te informeren.  

Procedure voor vertrek

Je wordt uiterlijk 3 uur voor vertrek op Schiphol verwacht bij de op de balie corresponderend met het vluchtnummer.
Omdat er vanuit Nederland (soms) tenten en een medicijnton meegaan naar Pakistan, vragen we onze deelnemers om niet meer dan 15 kg aan ruimbagage mee te nemen (dit is exclusief handbagage). De overige kilo’s kunnen dan gebruikt worden voor de groepsbagage. 
Om alles goed verpakt mee te nemen, kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een plunjebaal van sterk materiaal. Handig is ook een klein hangslotje, om de plunjebaal af te sluiten.

Vaccinaties

Voor officiële adviezen kun je terecht bij de GGD of bij je huisarts. Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden: DTP*, buiktyfus, Havrix (tegen geelzucht = Hepatitis A). 

* Dit is een gecombineerde inenting tegen difterie, tetanus en polio. Ben je ouder dan 40 jaar dan zijn wellicht 2 inentingen nodig met een maand tussenruimte ( dit is afhankelijk van je inentingsgeschiedenis) 

N.B. Geen enkele vaccinatie is meer verplicht. Toch raden we aan bovenstaande inentingen allemaal te nemen. Pakistan is nu eenmaal een onhygiënisch land, waar je gemakkelijk een ziekte kan oplopen. Op een avontuurlijke vakantie kun je beter gezondheidsrisico`s zoveel mogelijk beperken. 

Persoonlijke Medicijnlijst

* 1 azomytricine of ciproxine antibiotica kuur 
* 1 augmentin of amoxycyline antibiotica kuur 
* Eventueel diamox (1 strip = 25 tabletten van 250 mg)* 
* azaron, lidocaïnezalf - bij insectenbeten 
* betadine-iodium - wondontsmetting 
* leukoplast/2nd skin - blaarpreventie 
* paracetamol/ibuprofen - pijnstiller/ontstekingsremmer
* insectenafweermiddel 
* sporttape 
* zonnebrandolie/crème - min. factor 20 
* lippenbescherming - zinkzalf,lipbalsem 
* isostar o.i.d. - door transpiratie en inspanning verlies je veel zouten, door isostar toe te voegen aan je drinkwater herstel je het evenwicht. 
* een rekverband - bij knieproblemen 
* Arnica of SRL - bij spierpijn, kneuzingen 
* immodium - bij diarree 
* ORS - tegen uitdroging bij diarree 
* strepsils - bij keelpijn 

De antibiotica kuren zijn op recept via je huisarts te verkrijgen. 

Wij zorgen daarnaast voor een medicijnkit voor ernstige gevallen. De kans dat we die nodig hebben is klein, maar aanwezig.

Over de uitrusting

Schoenen
Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen. Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling ze 1/2 tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat. (Pas ze met een extra paar sokken). Je voeten hebben namelijk de neiging op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel moet komen te zitten. Loop de schoenen goed in. 
Verder is van belang: een redelijke mate van waterdichtheid (sneeuw, modder en nattigheid) en een goede profielzool (Vibram) voor grip op steile paden. Het kan voorkomen dat je hier en daar wel eens door een rivier moet. Om je bergschoenen niet te hoeven doorweken, zijn een extra paar lichte schoenen of stevige sandalen aan te bevelen. Bovendien prettig voor `s avonds. 

Rugzak
Je kunt je privé-spullen tot 12 kg tijdens de trek laten dragen. Voor het overige voldoet een flinke dagrugzak meestal uitstekend: voor je veldfles, camera, wat extra kleren en snoeperij. Minimaal 30 liter inhoud. 

Slaapzak
Voor alle tochten is een goede slaapzak onontbeerlijk. Dons is het duurst, maar tegenwoordig zijn er ook kunststof slaapzakken, die je bij temperaturen beneden de 0º Celsius goed warm kunnen houden. 

Kleding
Voor zeer warm (30º C) tot koud (-5º C). Een donsjack is comfortabel, maar veel extra laagjes kunnen ook volstaan. Het is niet echt nodig speciale kleding aan te schaffen. Aangenaam is wel het thermo-ondergoed en fleece-kleding: licht, goed isolerend en gemakkelijk te wassen.

Paklijst

kleding & slapen:
~ slaapzak (min. temp juni/aug. ca. 0° C) 
~ lakenzak*
~ opblaasbaar kussentje*  
~ slaapmat 
~ Waterdichte slaapzakhoes*
~ sokken/kousen min.2 paar 
~ ondergoed 
~ thermo ondergoed 
~ T-shirts 
~ fleece of andere warme trui 
~ korte broek 
~ afrits- of trekking broek 
~ donsjack* 
~ regen/windjack 
~ regenbroek 
~ gamaschen* 
~ onderhandschoenen* 
~ handschoenen 
~ pet/shawl/muts 
~ bergwandelschoenen type B/C
~ sandalen/gympen voor de reisdagen en op kamp

algemeen: 
~ dagrugzak (30-35 liter) 
~ zakmes 
~ dagboek* 
~ leesboek* 
~ reserve veters 
~ naaispullen 
~ zaklamp 
~ batterijen 
~ plastic zakken om je spullen tijdens de trek waterdicht in te pakken
~ plunjebaal + eventueel hangslotje 
~ fototoestel  + accus/batterijen*
~ drinkfles 
~ goede zonnebril/gletsjerbril 
~ reserve bril/lenzen 
~ loopstokken*
~ powerbank*

Toiletartikelen: 
~ shampoo 
~ zeep 
~ tandenborstel 
~ tandpasta 
~ lippencrème 
~ nivea oid 
~ zonnebrand 
~ kam/borstel 
~ toiletpapier/afbreekbaar vochtig toiletpapier/vochtige washandjes
~ dunne handdoek 
~ tampons/maandverband 
~ medicijnen (zie persoonlijke medicijnen) 
 
reisbescheiden: 
~waterdichte plastic hoes voor belangrijke reisdocumenten en geld 
- paspoort (moet bij aankomst in Pakistan nog een half jaar geldig zijn) 
- vliegticket(s) 
- geld/bankpas/credit card 
- inentingsboekje* 
- verzekeringsbewijs + alarmnummer 
- pasfoto’s voor permit 

* = optioneel/naar persoonlijke wens 

N.B. Maak van alle belangrijke papieren kopieën en bewaar exemplaren thuis en onderweg, apart van de originelen.

Verzekeringen

Nunatak stelt een adequate reisverzekering verplicht. In ieder geval moeten opsporingskosten, reddingskosten (ook per helikopter) en evacuatiekosten volledig gedekt zijn. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertrekvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis. 
Beide soorten verzekeringen kun je via Nunatak afsluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.

Overnachtingen

In Islamabad verblijf je in een 3 sterren hotel met airconditioning in 2 persoons kamers met douche en toilet. Tijdens de andere dagen slapen we in standaard `Tourist` hotels, houdt er rekening mee dat deze van een andere orde dan de hotels in de grote steden.
Bij Fairy Meadows slaap je in eenvoudige hutjes, de bedden zijn van hout, bedekt met een dunne matras. Sommige mensen geven er de voorkeur aan uit oogpunt van hygiëne en comfort om nog een eigen matrasje daarbovenop te leggen.

Hoogteziekte

De meeste mensen, die niet gewend zijn zich naar grote hoogte te begeven en zich hier bovendien erg inspannen, krijgen last van de hoogte. 

Hoogteziekte kan zich voordoen boven de 2500 meter. Als de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, zal het in veruit de meeste gevallen slechts gaan om lichte symptomen van voorbijgaande aard. Slechts in 1 à 2 % van de gevallen komen ernstige verschijnselen voor, die zonder passend handelen tot de dood kunnen leiden. De symptomen van hoogteziekte mogen daarom absoluut niet worden veronachtzaamd. 

Wanneer je je op grote hoogte niet goed voelt, moet je aannemen dat er sprake is van hoogteziekte, tenzij er overduidelijk een andere oorzaak is. 

Oorzaken van hoogteziekte: 
- geringere aanwezigheid van zuurstof en 
- geringere luchtdruk, waaraan het lichaam zich moeilijk of onvoldoende aanpast, veelal door te snelle stijging. 

Preventieve maatregelen: 
1. Altijd rustig lopen, zonder buiten adem te raken. 
2. Veel drinken. Uitdroging kan hoogteziektesymptomen veroorzaken. Gewoonlijk heb je minstens 5 liter vloeistof per dag nodig op grote hoogte. Je moet per keer min. 1/2 liter uitplassen en de urine moet helder zijn. Als je urine donkergeel is, drink je onvoldoende. Drink water, thee, soep en bouillon, maar geen alcohol. 
3. Juiste voeding. Zorg dat je voldoende calorierijk eet, met name veel zetmeel. Eet niet te zout. Het menu tijdens de trektocht houdt hier rekening mee. 
4. Bewust diep, volledig ademhalen (wel oppassen voor hyperventilatie). 
5. Diamox (acetazolamide), een diureticum, kan helpen bij hoogteaanpassing. Het blijkt de ademhaling tijdens de slaap te reguleren, zodat efficiënter zuurstof wordt opgenomen. Onderzoek heeft onomstotelijk aangetoond dat het preventief slikken van diamox symptomen van hoogte ziekte met 50% doet afnemen. Bovendien herstel je sneller. In tegenstelling tot wat veel mensen veronderstellen maskeert diamox de hoogteziekte niet maar het helpt je sneller te acclimatiseren. e
Overleg preventief gebruik met je huisarts en de reisbegeleider. 

Lichte symptomen van hoogteziekte: 
- enigszins slap, loom gevoel 
- kortademigheid bij inspanning 
- hoofdpijn 
- misselijkheid 
- gebrek aan eetlust 
- spijsverteringsstoring: obstipatie / diarree, winderigheid 
- slecht slapen 
- onregelmatige ademhaling tijdens het slapen lichte duizeligheid 
- lichte zwelling van handen, voeten, gezicht 

Bij alleen deze symptomen behoeft men niet meteen af te zien van verder stijgen. Men moet het kalm aan doen en voldoende (nacht)rust inlassen. Maar blijf de klachten en elkaar wel goed in de gaten houden en informeer de reisleider want de lichte symptomen zouden ernstiger problemen kunnen aankondigen. Ernstige symptomen van hoogteziekte: 
(houden o.a. verband met long- en hersenoedeem) 
- ernstige kortademigheid en versnelde ademhaling, ook na rust (meer dan 25 ademtochten per minuut) 
- vochtige, rochelende ademhaling 
- hevige hoestbuien, die elke activiteit beperken 
- ophoesten van roze tot bruin sputum 
- hoge hartslag, ook na rust (meer dan 110 slagen per minuut) 
- blauwe verkleuring van gezicht en lippen 
- geringe urine-uitscheiding (minder dan 1/2 liter per dag) 
- aanhoudend overgeven 
- wazig, dubbel of met blinde vlekken zien 
- aanhoudende ernstige hoofdpijn, ook na nachtrust 
- aanhoudende ernstige vermoeidheid, extreme lusteloosheid 
- coördinatievermindering, evenwichtstoornis(testen!) 
- verwardheid, delirium, coma 

Zodra ook maar één van deze symptomen zich voordoet, staat er (naast zo mogelijk zuurstof toedienen) maar één weg open: ONMIDDELLIJK OMLAAG. 

Iemand met deze problemen moet onder begeleiding omlaag, zo mogelijk gedragen worden, omdat inspanning een en ander kan verergeren. 
Na een betrekkelijk geringe daling van 500 tot 1000 meter kunnen de symptomen soms geheel verdwijnen. Bedenk dat de ernstige symptomen van hoogteziekte binnen enkele uren fataal kunnen zijn. 

Categorie 2

Deze reis is een relatief eenvoudige tocht; de trektocht naar het Rakaposhi Basecamp gaat over vrij goede paden en brengt je tot een hoogte van circa 3400m. De optionele tocht vanaf Fairy Meadows naar het Nanga Parbat BC gaat tot 4000m.
De stijging is in het algemeen redelijk geleidelijk met een paar korte pittige klimmetjes, die nooit technisch van aard zijn.
We hebben ruim de tijd voor de wandelingen. 

Het reizen in Pakistan is altijd avontuurlijk, de status van de jeeproads verschilt per seizoen en per jaar en kost daarom ook meer energie dan vergelijkbare afstanden in Europa.
Houdt rekening met hoger temperaturen in de lagere delen, zoals Islamabad, waar temperaturen in de zomer maanden tussen de 35 - 42 graden normaal zijn. Gelukkig is het in de hogere delen koeler en reizen we waar mogelijk in een minibus met airconditioning. 

Lees voor je deze reis boekt het reisadvies van Buitenlandse Zaken.

Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.

Vergelijkbare reizen

Nunatak
Karel van Manderstraat 112
2014 VH Haarlem
KVK nr. 62592122
 
telefoon: 085 058 0023
e-mail: info@nunatak.nl
Nunatak is een handelsnaam van BergenWerken B.V.
Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice