Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.
We verblijven deze reis in het gebied van de Cordillera Blanca; de keten van witte toppen in het noordelijke Andes-gebergte. Dwars door deze bergketen maken we een trektocht van dertien dagen langs het imposante Santa Cruz massief en de piramidegletsjer van de Alpamayo.
In het programma wordt zo veel mogelijk gewandeld waarbij je ook een aantal hoge passen (tot ruim 5000 meter) oversteekt. Voordat we aan onze trektocht beginnen maken we een aantal dagwandelingen om te acclimatiseren. Natuurlijk is er ook voldoende tijd om kennis te maken met de vriendelijke Peruaanse bergbevolking.
Na aankomst in Lima reizen we naar Huaraz in het noordelijke deel van de Cordillera Blanca. Van hier uit maken we een aantal mooie dagtochten. Na de eerste kennismaking en acclimatisatie beginnen we aan onze lange trektocht door de Cordillera Blanca. In dertien dagen doorkruisen we dit gebied met zijn vele besneeuwde toppen tot ver boven de 6000 meter. Twee maal steken we de hoofdketen over, we beklimmen hoge passen en kijken uit op felgekleurde gletsjermeren. We lopen op slechts korte afstand langs het imposante massief van de Santa Cruz en de tot mooiste top uitgekozen piramide gletsjer van de Alpamayo. Die zien we overigens pas vanaf de noordzijde en nog niet vanaf de ‘gemakkelijk’ te beklimmen zuidzijde. Eerst moeten we omhoog over onze eerste hoge pas, de Punta Union (4750 meter) die ons naar de Callejon de Conchucos voert. In deze vallei achter de Cordillera Blanca worden nog maar weinig westerlingen gesignaleerd. In het stadje Pomabamba, ver weg van alles, kunnen we een warm bad nemen in de bronnen waar ook de dorpelingen voor in de rij staan. Vanaf hier gaat onze trektocht verder langs een meer noordelijke route. Langs de prachtige Safuna gletsjer-meertjes en over de spectaculaire Quara Quara pas, waar misschien wel condors boven ons hoofd zullen zweven. Daar komt de perfecte piramidegletsjer van de top van de Alpamayo voor het eerst in zicht. We maken kamp aan de voet van de noordzijde van deze ‘diamant’ en hebben een volle dag om het gebied rondom te verkennen. Bijvoorbeeld door omhoog te lopen naar het vroegere basiskamp en dan een poging doen om misschien wel tot boven 5000 meter te klimmen. Om daar te genieten van een overweldigend uitzicht op de 3 hoge toppen van het Santa Cruz massief. De volgende dag trekken we langs de enkele hutten van het dorpje Alpamayo tot vlakbij dit reusachtige massief. Na het laatste helblauwe gletsjermeer omgeven door wit besneeuwde toppen dalen we langzaam af naar de Callejon de Huaylas.
Het is ook mogelijk om de reis uit te breiden met een trek in de buurt van Cuzco en een bezoek aan Machu Picchu.
dag 1 Amsterdam - Lima
We vliegen van Amsterdam naar de hoofdstad Lima aan de kust van de Grote Oceaan. Hier verblijven we een korte nacht in een comfortabel hostal.
dag 2 Lima - via Conococha-pas (4080 meter) - Huaraz (3090 meter), bus 8,5 uur
Al vroeg vertrekken we voor een busrit die ons naar de witte bergen voert. Vanaf het centrum van Lima zien we langzaam hoe de buurten armer worden en de omgeving meer en meer woestijn. Uiteindelijk zien we alleen nog kartonnen hutjes in bizarre bergen van zand. We volgen de mistige woestijnkust en slaan dan af naar het oosten, langzaam omhoog naar het Andesgebergte. De woestenij maakt langzaam plaats voor kleine, door irrigatie groene akkertjes, als we met een riviertje mee omhoog klimmen. Via haarspeldbochten wordt het landschap grilliger en gaan we al hoger tussen rotsige bergen op weg naar de Conococha-pas. Daarachter zien we ineens de witbesneeuwde hoge toppen en uitgestrekte groene Andes-weiden met schapen, koeien, en ook hier en daar weer lama’s. Dit is de Cordillera Blanca. Nu zit je alleen nog maar in de bus en hoef je geen inspanning te leveren. Toch kun je het gebrek aan zuurstof al goed merken en weet je dat het nodig is om eerst te acclimatiseren. We rijden verder door de vruchtbare vallei van de Callejon de Huaylas. Met aan de ene zijde de hoge bergtoppen van de Cordillera Blanca en aan de andere zijde, ietsje lager, de Cordillera Negra. We kunnen de hoogste berg van Peru zien liggen: de Huascaran met zijn zuidelijke (6768 meter) en noordelijke (6655 meter) top. Na een lange rit komen we aan in Huaraz waar we drie nachten verblijven in een eenvoudig hostal (3090 meter).
dag 3 Huaraz (3090 meter) - vrije dag
Deze dag doen we het rustig aan na al het gereis. Huaraz is de centrale plaats in de Callejon de Huaylas. Dit stadje is net als vele plaatsen in de vallei bij de aardbeving van 1970 grotendeels met de grond gelijk gemaakt en dat is te zien. Vanuit de hoofdstraat kijk je naar de besneeuwde toppen van het hoogste deel van de Cordillera Blanca, waaronder de Huascaran. Er is een kleurige markt en in de buurt zijn warme baden (optioneel bezoek aan de Monterrey warme bronnen).
dag 4 acclimatisatie wandeling Willkacocha (3600 meter), overnachten in Huaraz (3090 meter)
De Willkacocha is een prachtig meer gelegen in de Cordillera Negra gebergte ten zuidwesten van Huaraz op een hoogte van 3600 meter. We maken hier een acclimatisatie wandeling. We beginnen bij de brug van Santa Cruz village ten zuidoosten van Huaraz. De wandeling is een geleidelijke klim over een lokaal pad, we zullen er Quechua mensen ontmoeten die nog steeds hun traditionele kleurrijke Andes kleding dragen. We komen vlakbij hun traditionele lemen huizen langs en zien hoe ze leven zoals ze al talloze eeuwen doen, omgeven door groenrijke akkers, waar ze tarwe, maïs en aardappelen verbouwen. Wanneer we bij het meer aankomen, staan we versteld van het prachtige zicht op het Cordillera Blanca gebergte met zijn hoogste berg Huascaran (6768 meter). We lunchen en genieten van het panorama, voordat we aan onze niet te moeilijke afdaling naar de brug bij Shansha Village beginnen. Op onze weg naar beneden hebben we zicht op de vallei en de Cordillera Blanca pieken. Bij de brug worden we opgepikt en rijden we terug naar Huaraz. Deze acclimatisatie tocht is ongeveer 6 uur.
dag 5 wandeling meertjes Llanganuco (3 uur, ± 4100 meter), overnachting in Humacchuco (3100 meter)
In de ochtend maken we een wandeling bij de prachtige diepblauwe meertjes in de kloof van Llanganuco. Met uitzicht op de witte toppen vertelt onze gids een legende uit de bergen; het sprookjesachtig verhaal over het ontstaan van de Huascaran (6768 meter) en de Huandoy (6395 meter). In dit gebied zien we ook de polylepsis bomen met hun kenmerkende bruinrood gekleurde, vervellende stammen. Na een mooie wandeling reizen we naar de Humacchuco gemeenschap, een inheems volk dat aan de voet van de bergen Huandoy en Huascaran. Overnachting in guesthouse.
Cordillera Blanca gebergte
Vanuit het dorpje Cashapampa lopen we in 13 dagen dwars door het meest noordelijke deel van de Cordillera Blanca. Eerst van west naar oost waarbij we de Alpamayo langs de zuidzijde passeren. Uitkomend in Pomabamba lopen we vervolgens via een nog noordelijkere route van oost naar west. We passeren de perfecte ijspiramide van de Alpamayo nu aan de noordzijde. En daarna lopen we ‘rakelings’ langs het zo mogelijk nog imposantere Santa Cruz massief; meer dan 6000 meter hoog om uiteindelijk weer vlakbij ons vertrekpunt, het kleine dorpje Cashapampa, uit te komen.
dag 6 bus naar Cashapampa (3½ uur, 2950 meter), lopen naar Llamacoral of Ichiqcocha (± 4-6 uur, 3750-3900 meter)
Alle bagage, tenten en de proviand wordt in en op de bus geladen die ons naar het beginpunt van onze trektocht brengt. Daar staan de paarden- en ezelmannen al op ons te wachten. Met hen trekken we de komende 13 dagen door de hoge bergen. Vanaf Cashapampa voert een prachtig wandelpad ons direct al flink omhoog. Het begin is aardig steil en ook de hoogte zullen we kunnen merken. Als we omkijken genieten we van een weergaloos uitzicht over de toppen van de Cordillera Negra die we verder en verder achter ons laten. Gelukkig wordt het al snel wat minder steil en lopen we gemoedelijk, steeds langzaam stijgend naar ons eerste kampplaats Llamacoral of het net iets hoger gelegen Ichiqcocha nabij een fraai bergmeertje.
dag 7 Llamacoral/Ichiqcocha naar Taullipampa (4150 meter)
Het pad voert al verder omhoog. Juist op deze hoogtes ver boven de 3000 meter is er nog grote kans kuddes koeien en paarden te ontmoeten. Die extensieve veeteelt zorgt er voor dat in dit deel van het hoge Andes-gebergte nog veel condors hoog in de lucht rondzweven. Na een halve dag te hebben gelopen, hebben we de keuze, zij die willen gaan rechtsaf naar de kampplek, maar als we nog energie genoeg hebben kunnen we verder omhoog in de richting van het hooggelegen basiskamp, vanwaar tegenwoordig de ‘mooiste berg’, de piramidegletsjer van de Alpamayo, wordt beklommen. Misschien is zelfs het nog hoger gelegen Arhuyacocha meer haalbaar. In Taullipampa slaan we ons kamp op (4150 meter).
dag 8 over de Punta Union (4700 meter) naar Tuctupampa (± 4100 m)
Via het groene meer Taullicocha klimmen we langzaam naar de hoge pas Punta Union. Onze inspanningen worden beloond door een fantastisch uitzicht alom. Na de pas dalen we af door een mooie vallei tot aan Tuctupampa waar we kamp maken.
dag 9 van Tuctupampa naar Ingenio (4000 meter)
Vandaag stijgen we over de Alto de Pucaraju, een pas van 4650 meter. Om zo de Callejon de Conchucos te bereiken, een door westerlingen nog weinig bezochte vallei ten westen achter de Cordillera Blanca. Na de pas volgt een lange afdaling naar Quisuar om vervolgens weer te stijgen naar onze kampplek genaamd Chicopampa. Deze dag leent zich uitstekend om van dichtbij kennis te maken met de uiterst vriendelijke bevolking en hun leefgewoonten.
dag 10 van Ingenio naar Pomabamba (2950 meter)
Vandaag dalen we verder af en komen aan in Pomabamba, één van de meest verafgelegen dorpjes in de Callejon de Conchucos. In dit nog zeer authentieke dorpje kunnen we ons lekker wassen bij de warme baden, bij de dorpelingen in ieder geval zeer geliefd. We overnachten in een eenvoudig hostal.
dag 11 Pomabamba naar Yuraj Machay (4000 meter)
Na een kort bezoek aan de ‘bewoonde wereld’ hebben we er wel weer zin in. We staan vroeg op en stijgen vandaag heel geleidelijk van 2950 naar 4000 meter. In de omgeving van Pomabamba is het gebied nog schaars bewoond met hier en daar een piepklein dorpje met de bijbehorende akkertjes, herders en kindertjes. Fotogeniek en in ruil voor een snoepje, broodje of een ballon is iedereen blij. Een flink eind voorbij het dorpje Yanacolpa, waar ook nog een schooltje is, slaan we het kamp op aan een klein, maar helder riviertje.
dag 12 Yuraj Machay naar Safuna (4200 meter)
Vanaf onze kampeerplek voert een soms onduidelijke trail je over twee passen van respectievelijk 4300 en 4250 meter. Het gebied is nu vrijwel verlaten en de grootsheid van het landschap begint langzaam tot je door te dringen. Op de tweede pas heb je een prachtig uitzicht op de toppen van de Pucahirca en Tayapampa. Verder naar het noorden zie je het losstaande massief van de Champará. Huilca is de naam van een grote vlakke plek waar herders hun vee laten grazen en waar we alpaca’s (soort lama) van dichtbij kunnen aanschouwen. Soms hangen er grote lappen vlees te drogen in de zon. Op de strodaken van de enkele hutten liggen nog de restanten van huiden, koppen en poten van het geslachte vee. Onze kampplaats Safuna ligt wat hogerop in het dal op 4200 meter.
dag 13 Safuna naar Quara Quara (4500 meter)
We staan vroeg op om eerst nog omhoog te lopen naar de twee Safuna meertjes, je ziet daar op ongeveer 300 meter van de oever o.a. de gletsjer van het Pucahirca-massief. Daarna stijgen we 300 meter naar de Mesapota pas, dalen licht en stijgen vervolgens al contourend weer naar 4530 meter naar het kampement vlak onder de Quara Quara pas.
dag 14 Quara Quara naar Alpamayo (4200 meter)
In een dik uur stijgen we naar de volgende pas (4830 meter). Boven op de pas kunnen we een flinke wind verwachten. Soms ligt er wat sneeuw en vaak zien we hier vlak boven ons condors zweven in de wind. Het uitzicht is fantastisch. Voor ons liggen de zesduizenders Quitaraju en Santa Cruz. Als we aan onze afdaling beginnen komt langzaam de perfecte piramidevorm van de Alpamayo beter in zicht. De sneeuwtop steekt uit boven een rechte rotswand met daaronder een groen gletsjermeer, omzoomd door bruingrijze morenen. Rond de middag slaan we onze tenten op naast een mooie (was)rivier. `s Middags gaan degenen die dat willen alvast naar het mooie uitzichtpunt boven op de morenen.
dag 15 Alpamayo rustdag
Een dag om lekker niks te doen in het fraai gelegen kamp. Meer actievelingen kunnen natuurlijk omhoog in de richting van het voormalig basiskamp van waaruit tot voor kort de perfecte ijspiramide door de specialisten werd beklommen en een fantastisch uitzicht op de Santa Cruz is. Degene die nog energie over hebben kunnen proberen naar een hoogte van 5000 meter te klimmen.
dag 16 Alpamayo naar Osoruri (4550 meter)
Vanuit ons fraaie kamp onder de Alpamayo gaat ons pad eerst een paar uur zeer geleidelijk naar beneden langs de flank en over de dalbodem van de vallei. We passeren restanten van pre-Inca culturen en komen langs het piepkleine dorpje Alpamayo dat slechts uit enkele hutten bestaat.
Dan volgt er een directe en gestage, zigzaggende klim van ongeveer 700 meter naar een pas met mooi uitzicht. Tweehonderd meter verder naar beneden komen we bij een kleine kampplaats tegen de flanken van de berg aangeplakt. Een relatief klein, maar zeer knus plekje dat je in je herinneringen mee zult dragen.
dag 17 Osoruri naar Hualcayan (3150 meter)
De Paso de los Cedros is een tweeling-pas die toegang geeft tot het Santa Cruz massief. Als we deze pas over zijn wacht ons een verpletterend uitzicht op de toppen van de Santa Cruz die steil oprijzen achter het knalblauwe Laguna Cullicocha. Na een uitgebreid genieten van dit wonderbaarlijk mooie uitzicht dalen we af naar de natuurlijke stuwdam in dit meer. Vanaf daar loopt een kleine pas omlaag langs duizelingwekkende afgronden met prachtige watervallen, polylepsis of queñoa bomen en nog meer blauwe meertjes. In de verte komt de Callejon de Huaylas weer in zicht. Hoog langs de flank van de berg blijven we nu afdalen tot aan het dorpje Hualcayan, bij de gelijknamige pre-Incaruïnes. Helaas zijn de grafkamers zijn door de plaatselijke bevolking in gebruik genomen als aardappelopslagplaats en de schedels zijn geroofd door tandheelkunde-studenten die goedkoop oefenmateriaal zochten. Eventueel kan er voor gekozen worden om de nacht door te brengen op het op 3950 meter gelegen Calamina, waarvandaan mooie uitzichten over de Cordillera Negra bij een mooie zonsondergang. De pittige afdaling wordt daarmee minder lang en schuift daarmee gedeeltelijk door naar de volgende dag.
dag 18 Calamina of Hualcayan - Cashapampa - Caraz
Vandaag lopen we naar de hot springs van Huancarhuas, een wandeling van 3 tot 4 uur. Na een bezoek aan de hot springs en een lunch, lopen we nog zo`n 3 kilometer naar Cashapampa, hier wacht de bus op ons die ons naar Caraz brengt. Hier kunnen we nog even bijkomen van de vermoeienissen van de trek, kleren wassen en het aimabele stadje nog eens rondstruinen. Het plein, de markt, de restaurantjes en de vriendelijke mensen maken het hier tot een aangenaam vertoeven. Misschien is er ’s avonds op één van de pleinen nog wel een feest.
dag 19 Caraz naar Lima
Vandaag een dagje luieren in de bus die ons in ongeveer 10 uur weer terug brengt naar Lima. Hier overnachten we weer in een comfortabel hostal.
dag 20 en 21 vlucht Lima-Amsterdam
Overdag heb je in Lima nog tijd de stad en haar bezienswaardigheden te bezoeken. `s Avonds nemen we dan de vlucht terug naar Amsterdam, waar we de volgende dag aankomen.
Extensie Salkantay trek
Het is mogelijk om de reis uit te breiden met een trektocht in de buurt van Cuzco en een bezoek aan Machu Picchu. De reis wordt dan totaal 27 dagen. Hieronder vind je de beschrijving van de Salkantay trek. Je reist dan in een internationale groep Minimum aantal deelnemers is 1, maximum aantal deelnemers 12. Je kunt ook kiezen voor de klassieke Inca trail, die is een dag korter of voor een trek naar de archeologische site van Choquequiraw.
dag 20 Lima - Cuzco
Een ochtendvlucht brengt je van Lima naar Cuzco. In deze voormalige hoofdstad van het Incarijk is veel te zien. De muren van de oude huizen in de smalle straatjes tonen het ongeëvenaarde Inca-steenwerk. Enorme steenblokken zijn vrijwel naadloos aaneengesloten, ondanks de vele hoeken waarin de stenen gevormd zijn. Poorten en deuren hebben soms ook nog de typerende trapeziumvorm. Op de markt zie je Indiaanse mensen met prachtige klederdrachten.
dag 21 Cuzco - Mollepata - Soraypampa
’s Ochtends vroeg reizen we met de bus naar Mollepata (2800 meter). Mollepata is een aantrekkelijke kleine stad gebouwd op de hellingen van het bovenste deel van de rivier Apurimac. Van Molllepata rijden we nog een klein stukje naar Challachncha (3675 meter), startpunt van de trek. We lopen in ongeveer 3 uur naar ons eerste kamp in Soraypampa (3900 meter). Onderweg kunnen we genieten van de typische Andes flora en fauna. We zien de indrukwekkende Salkantay bergen boven ons tijdens dit traject. Je kunt nog een extra acclimatisatiewandeling doen naar het Humantay meer (4250 meter), ongeveer 1 half uur stijgen, 1 uur dalen vanaf het kamp.
dag 22 Abra Salkantay pass (4630 meter) - Chaullay (2865 meter)
Vandaag is een van de hoogtepunten van de reis, over de Abra Salkantay bergpas, net onder de indrukwekkende Salkantay.
De dag begint vrij vroeg, we verlaten Soraypampa en gaan omhoog naar het gletsjermeer van Soyrococha (4470 meter). Vanaf hier wordt het pad steiler, waardoor het lopen op dit gedeelte langzaam gaat. We bereiken de Abra Salkantay bergpas, het hoogste punt van deze trek! De landschappen zijn geweldig, aan de ene kant de hangende gletsjers van de "Savage Mountain" en aan de andere kant een vallei die uitmondt in een groene en tropische vegetatie. Er is ook een spectaculair uitzicht op bergtoppen zoals: Humantay, Tucarhuay en Pumasillo. Na een korte pauze dalen we af langs het Humantay-meer, naar Ichupata en Huayraccmachay. De veranderingen in vegetatie worden zichtbaar van hooggebergte tot tropische jungle met zijn dichte bos. De dag eindigt in Chaullay (2865 meter), in een totaal ander klimaat en atmosfeer dan de dag ervoor. Overnachting in tenten. Lopen 8-9 uur.
dag 23 Lucmabamba (2130 meter)
Het pad deze dag is erg mooi, een golvend pad stroomafwaarts door prachtig nevelwoud, gevolgd door koffieplantages en tropische boomgaarden van passievrucht, papaya en avocado, met torenhoge bergen aan weerszijden van ons. De vegetatie is zeer dicht en we zien een verscheidenheid aan orchideeën en indrukwekkende watervallen ongeveer 80 meter hoog. We kamperen in Lucmabamba. Lopen 5-6 uur.
dag 24 Lucmabamba - Llactapata – Waterkrachtcentrale - lokale trein naar Aguas Calientes
Een geleidelijke klim bergop door weelderige sub-tropische bossen brengt ons naar Llactapata (2740 meter). Deze site werd voor het eerst ontdekt door Hiram Bingham in 1915, vervolgens weer verloren en herontdekt in de jaren 1980. Hier hebben we een prachtig zicht op de achterzijde van Machu Picchu en haar omringende bergtoppen.
Na het passeren van een hydro-elektrische centrale en een brug komen we bij de spoorlijn en nemen we de lokale trein naar Aguas Calientes (ongeveer 30 minuten). We overnachten in Aguas Calientes (1950 meter) in een hotel. Lopen 4-5 uur
dag 25 Aguas Calientes - Machu Picchu - Cuzco
We genieten van een vroeg bezoek aan de legendarische ruïnes, je kunt zelf rond kijken of met een gids de ruïnes bezoeken. Wie wil kan mee met een optionele wandeling naar een geweldig uitzichtpunt over de site, een ander wil misschien liever Machu Picchu`s veelheid van verborgen hoeken en gaten onderzoeken.
Na ons bezoek aan dit glorieuze Inca monument keren we terug naar Aguas Calientes en nemen de trein terug naar Cuzco (Poroy). Transfer naar het hotel in Cuzco.
dag 26 en 27 Cuzco-Lima-Amsterdam
`s Ochtends of in de loop van de middag vliegen we terug naar Lima. Heb je een vroege vlucht dan heb je overdag in Lima nog tijd om de stad en haar bezienswaardigheden te bezoeken. `s Avonds vliegen we terug naar Amsterdam waar we de volgende dag aankomen.
Wie wil kan ook nog 1 dag of enkele dagen langer in Cuzco blijven. De vluchten van Cuzco naar Lima gaan dagelijks. Ook is er iedere dag een vlucht van Lima naar Amsterdam.
Data
Heen |
Terug |
Prijs |
Ticket vanaf |
|
14 jun 2025 |
14 jun |
04 jul 2025 |
€ 2295
onder voorbehoud
|
op aanvraag
|
Boeken
Optie
|
|
|
23 aug 2025 |
23 aug |
12 sep 2025 |
€ 2295
onder voorbehoud
|
op aanvraag
|
Boeken
Optie
|
|
|
Bij de prijs inbegrepen
* lokaal vervoer en transfers, m.u.v. eventuele facultatieve excursies in Lima, Huaraz en Caraz
* alle maaltijden tijdens de trek m.u.v. lunch en diner in Pomabamba
* alle overnachtingen in Lima, Huaraz, Pomabamba en Caraz in tweepersoonskamers op basis van logies en ontbijt
* tijdens de trek overnachting in tweepersoonstenten
* tijdens de treks Peruaanse Engelssprekende gids, paarden/ezels voor bagage vervoer, keukenploeg
* het laten dragen van 12 kg persoonlijke bagage tijdens de treks
* Nederlandse reisleiding vanaf 10 deelnemers
* medicijn- / EHBO-kit
Niet bij de prijs inbegrepen
* retourvlucht Amsterdam-Lima (deze kan via ons geboekt worden)
* extensie naar Cuzco
* retourvlucht Lima-Cuzco indien extensie gewenst is (deze kan via ons geboekt worden)
* reserveringskosten € 25,-- per factuur
* bijdrage garantiefonds € 10,-- per persoon
* toeslag eenpersoonstent € 75,--
* wijzigingskosten € 35,--
* vaccinaties
* reis- en annuleringsverzekering
* door de Peruaanse overheid te heffen entree voor de Cordillera Real (indien van toepassing)
* fooien lokale staf
* maaltijden wanneer niet op trek en in hotels
* persoonlijke uitgaven (frisdrank, souvenirs, alcoholica)
* vervoer naar en van Schiphol
* excursies wanneer niet vermeld in de dag-tot-dag beschrijving of aangegeven als facultatief
Groepsgrootte
Minimaal 6 reizigers
Maximaal 15 reizigers
6 - 9 reizigers: begeleid door lokale Engelssprekende gids
10 - 15 reizigers: begeleid door lokale Engelssprekende gids en Nederlandse reisbegeleiding
De reis kan ook vanaf 5 reizigers gegarandeerd worden, er is dan een toeslag van € 150,-- per persoon.
Prijs extensie Salkantay en Machu Picchu
3 juli 2025 |
10 juli 2025 |
€ 995,-- Exclusief ticket # |
11 september 2025 |
18 september 2025 |
€ 995,-- Exclusief ticket # |
# prijs onder voorbehoud
Bij de prijs inbegrepen
* luchthaventransfers Cuzco
* 2 overnachtingen in Cuzco op basis van tweepersoonskamer inclusief ontbijt
* vervoer naar beginpunt trek
* entree Machu Picchu
* overnachting in tweepersoonstenten inclusief comfortabel slaapmat
* maaltijden tijdens de trek
* flessen water
* plunjebaal voor je bagage (7 kg) tijdens de trek
* paarden en paardenmannen voor de bagage
* treinkaartje van Aguas Calientes naar Ollantaytambo.
* vervoer met gedeelde bus van Ollantaytambo naar Cuzco
* Engelsprekende gids op trek en in Machu Picchu
* EHBO-kit
Niet bij de prijs inbegrepen
* retourvlucht Lima-Cuzco (deze kan via ons geboekt worden, vanaf ± € 225,--)
* maaltijden in Cuzco en Aguas Calientes
* extra entree Huayna Picchu USD 15,-- p.p. of Montaña Picchu USD 12,-- p.p. Dit is een aanvulling op de Machu Picchu entree (onder voorbehoud van beschikbaarheid)
* toeslag eenpersoonstent/-kamer € 130,--
* persoonlijke uitgaven (frisdrank, souvenirs, alcoholica)
Groepsgrootte extensie
Minimaal 4 reizigers
Maximaal 12 reizigers
Je reist in een internationale groep.
Klimaat
Peru kent eigenlijk geen grote verschillen tussen de seizoenen. In de hooggelegen gebieden is het verschil in zomer- en wintertemperatuur zelfs minder groot dan het verschil tussen dag- en nacht temperatuur. Bijna de gehele reis verblijven we op hoogtes boven de 2000 meter, vaak boven de 3000 meter. We steken zelfs een aantal passen van bijna 5000 meter over. Hoog in de bergen wordt het ’s nachts erg koud (tot –10 ºC) terwijl overdag in het zonnetje de temperatuur oploopt tot 20 à 25 ºC. Verder is er in juni en ook in augustus/september, wanneer deze reizen worden uitgevoerd, altijd kans op een flinke regenbui of zelfs sneeuw. Goede regenkleding heb je zeker nodig.
Tijdsverschil
Het tijdsverschil tussen Peru en Nederland bedraagt 7 uur. Het is in Peru vroeger dan in Nederland.
Geld
Het bedrag dat je extra nodig hebt in Peru betreft maaltijden als we niet op trektocht zijn, fooien, drankjes en andere persoonlijke uitgaven. Neem hiervoor ongeveer € 300,-- (bij voorkeur in contanten) mee. Neem daarnaast wat extra mee voor onvoorziene omstandigheden. Je kunt in Peru euro’s wisselen. Overigens staat de tijd in Peru ook niet stil en is het tegenwoordig steeds beter mogelijk om geld te pinnen. Dit kan zeker in Lima en Cuzco, maar sinds kort ook in Huaraz en Caraz. Ook een creditcard wordt in de grote steden (Lima en Cuzco) vrij goed geaccepteerd.
Een aantal Nederlandse banken heeft standaard de mogelijkheid tot geldopnames in landen buiten Europa geblokkeerd en een limiet voor een geldopname per keer vastgesteld. Wanneer je met de bankpas wilt pinnen in het buitenland, vraag dan de bank jouw bankpas te deblokkeren voor geldopnames in landen buiten Europa en informeer naar de limiet.
Voor de actuele wisselkoers
klik hier. (Oanda.com)
Procedure van vertrek
Bij groepen vanaf 9 personen gaat er Nederlandse reisleiding mee. Bij groepen kleiner dan 9 personen wordt de reis uitgevoerd met alleen lokale reisleiding. De mensen die reizen in een groep met Nederlandse reisleiding zullen het ticket ontvangen op Schiphol. Mensen die in een kleinere groep reizen zullen het ticket thuisgestuurd krijgen. Uiterlijk 3 uur voor vertrek dien je aanwezig te zijn bij de balie die correspondeert met het vluchtnummer. Verdere informatie met betrekking tot het definitieve vluchtschema ontvang je tijdens de voorbereidingsbijeenkomst.
Visum en paspoort
Voor een toeristische reis naar Peru heb je geen visum nodig. Je paspoort moet gedurende de reis nog geldig zijn.
Vaccinaties
Het is aan te raden om je in te laten enten tegen D.T.P., tyfus, gele koorts en geelzucht. Informeer je hierover tijdig (4-6 weken voor vertrek) bij je huisarts of de G.G.D. en neem dan je reisschema mee, soms veranderen de gebieden waar bepaalde ziektes optreden.
Hoogteziekte
Hoogteziekte kan zich voordoen boven de 2500 meter. Als de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, zal het in veruit de meeste gevallen slechts gaan om lichte symptomen van voorbijgaande aard. Slechts in 1 à 2 % van de gevallen komen ernstige verschijnselen voor, die zonder passend handelen tot de dood kunnen leiden. De symptomen van hoogteziekte mogen daarom absoluut niet worden veronachtzaamd.
Wanneer je je op grote hoogte niet goed voelt, moet je aannemen dat er sprake is van hoogteziekte, tenzij er overduidelijk een andere oorzaak is.
Oorzaken van hoogteziekte:
- geringere aanwezigheid van zuurstof en
- geringere luchtdruk, waaraan het lichaam zich moeilijk of onvoldoende aanpast, veelal door te snelle stijging.
Preventieve maatregelen:
1. Langzame en gefaseerde stijging, het zg. "acclimatiseren". Als ideaal geldt om 5 dagen uit te trekken tot 3500 m, daarna maximaal 300 m stijging per dag en per 1000 m minimaal 1 dag extra. In de praktijk blijkt echter wel een hoger stijgingstempo mogelijk, waarbij rond de 3000 m. een dag rust wordt ingelast en daarboven per 1000 m. stijgen 1 dag.
Vanaf geringe hoogte helemaal "inlopen" levert meestal nauwelijks problemen, maar na een bus- of autorit omhoog en vooral bij "invliegen" naar grote hoogte, is aandacht voor het acclimatiseren van het grootste belang.
2. Altijd rustig lopen, zonder buiten adem te raken.
3. Veel drinken.
Uitdroging kan hoogteziektesymptomen veroorzaken. Gewoonlijk heb je minstens 5 liter vloeistof per dag nodig op grote hoogte. Je moet per keer min. 1/2 liter uitplassen en de urine moet helder zijn. Als je urine donkergeel is, drink je onvoldoende. Drink water, thee, soep en bouillon, maar geen alcohol.
4. Juiste voeding.
Zorg dat je voldoende calorierijk eet, met name veel zetmeel. Eet niet te zout. Het menu houdt hier rekening mee.
5. Bewust diep, volledig ademhalen (wel oppassen voor hyperventilatie).
6. Diamox (acetazolamide), een diureticum, kan helpen bij hoogteaanpassing. Het blijkt de ademhaling tijdens de slaap te reguleren, zodat efficiënter zuurstof wordt opgenomen. Onderzoek heeft onomstotelijk aangetoond dat het preventief slikken van diamox symptomen van hoogte ziekte met 50% doet afnemen. Bovendien herstel je sneller. In tegenstelling tot wat veel mensen veronderstellen maskeert diamox de hoogteziekte niet maar het helpt je sneller te acclimatiseren. We raden dan ook het preventief gebruik van diamox aan op slaaphoogtes boven de 3000 meter. dosis: 2 maal per dag 250 mg voor de duur van het verblijf op grote hoogte
7. Bij tochten met een verhoogd risico (vliegen naar Lhasa, expedities boven de 6000 meter) nemen we doorgaans een hogedrukzak (Gamow Bag of PAC) mee zodat we in geval van nood afdaling van ongeveer 2000 meter binnen 5 minuten kunnen simuleren. Het gebruik van deze hogedrukzak is ook effectief gebleken.
Lichte symptomen van hoogteziekte:
- enigszins slap, loom gevoel
- kortademigheid bij inspanning
- hoofdpijn
- misselijkheid
- gebrek aan eetlust
- spijsverteringsstoring: obstipatie / diarree, winderigheid
- slecht slapen
- onregelmatige ademhaling tijdens het slapen lichte duizeligheid
- lichte zwelling van handen, voeten, gezicht
Bij alleen deze symptomen behoeft men niet meteen af te zien van verder stijgen. Men moet het kalm aan doen en voldoende (nacht)rust inlassen. Maar blijf e.e.a. en elkaar wel goed in de gaten houden, want de lichte symptomen zouden ernstiger problemen kunnen aankondigen. Blijf bij elkaar en laat elkaar niet alleen!
Ernstige symptomen van hoogteziekte:
(houden o.a. verband met long- en hersenoedeem)
- ernstige kortademigheid en versnelde ademhaling, ook na rust (meer dan 25 ademtochten per minuut)
- vochtige, rochelende ademhaling
- hevige hoestbuien, die activiteit beperken
- ophoesten van roze tot bruin sputum
- hoge hartslag, ook na rust (meer dan 110 slagen per minuut)
- blauwe verkleuring van gezicht en lippen
- geringe urine-uitscheiding (minder dan 1/2 liter per dag)
- aanhoudend overgeven
- wazig, dubbel of met blinde vlekken zien
- aanhoudende ernstige hoofdpijn, ook na nachtrust
- aanhoudende ernstige vermoeidheid, extreme lusteloosheid
- coördinatievermindering, evenwichtstoornis(testen!)
- verwardheid, delirium, coma
Zodra ook maar één van deze symptomen zich voordoet, staat er (naast zo mogelijk zuurstof toedienen) maar één weg open: ONMIDDELLIJK OMLAAG.
Iemand met deze problemen moet onder begeleiding omlaag, zo mogelijk gedragen worden, omdat inspanning een en ander kan verergeren.
Na een betrekkelijk geringe daling van 500 tot 1000 m kunnen de symptomen soms geheel verdwijnen. Dan kan men na enkele dagen rust opnieuw proberen te stijgen, maar uiterst behoedzaam. Bedenk dat de ernstige symptomen van hoogteziekte binnen enkele uren fataal kunnen zijn.
Door ervaring kunnen onze reisbegeleiders de symptomen goed onderkennen en de nodige maatregelen nemen. Zonodig kunnen extra rustdagen worden ingelast om te acclimatiseren.
Als je bij jezelf of een andere deelnemer symptomen van hoogteziekte waarneemt, blijf dan niet alleen, resp. laat de ander niet alleen, en vertel een en ander meteen aan de reisbegeleider.
Persoonlijke medicijnen
* 1 Ciproxine antibiotica kuur bij bacteriële darminfecties
* 1 Augmentin of amoxycyline antibiotica kuur bij luchtweginfecties + algemeen breedspectrum
* aanbevolen diamox bij tochten waarbij je boven de 3000 meter slaapt (1 strip = 25 tabletten van 250 mg)
* azaron, lidocaïnezalf bij insectenbeten
* sterilon/betadine-iodium voor wondontsmetting
* leukoplast 2nd skin voor blaarpreventie
* hansaplast bij wondjes
* paracetamol als pijnstiller
* insectenafweermiddel bijvoorbeeld autan
* zonnebrandolie/crème minimaal factor 10
* lippenbescherming minimaal factor 10, zinkzalf, lippenbalsem
* isostar o.i.d. door transpiratie en inspanning verlies je veel zouten, door isostar toe te voegen aan je drink- water herstel je het evenwicht.
* een rekverband, knieband bij knieproblemen
* sporttape
* Arnica of SRL bij spierpijn of kneuzingen
* immodium bij diarree
* ORS tegen uitdroging bij diarree
* strepsils bij keelpijn
De antibioticakuren (ciproxin en augmentin) en diamox en lidocaïnezalf zijn op recept via je huisarts te verkrijgen. Informeer bij je ziektekostenverzekeraar naar een eventuele vergoeding.
We zorgen daarnaast voor een medicijnkit voor ernstige gevallen. De kans dat we die nodig hebben is klein, maar aanwezig.
Over de uitrusting
Schoenen
Je loopt heel wat uren per dag. Het is dus belangrijk dat je schoenen goed zitten. Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om ze 1/2 tot 1 maat groter te kopen dan je gewone maat. Pas ze met een extra paar sokken aan. Als je nl. lang loopt, zetten je voeten op. Daar komt bij dat je bergafwaarts niet met je tenen in de knel komt. Zorg hoe dan ook dat de schoenen goed ingelopen zijn. Voorts passeer je wel eens beken, modderige paden en sneeuw, zodat een redelijke mate aan waterdichtheid is vereist, evenals een goede profielzool.
(Dag)rugzak
Je kunt je bagage laten dragen tot 12 kg. Je bagage kun je in een plunjezak of grote rugzak of tas doen. Voor de spullen die je tijdens het lopen nodig hebt volstaat een dagrugzak. We adviseren een dagrugzak met een inhoud van ± 35 liter (of meer).
Slaapzak
Een goede slaapzak (comfortabel onder -5º C / -10º C) is onontbeerlijk.
Een lakenzak kan net even extra warmte geven of in heel warme streken de slaapzak vervangen. Er zijn fleece lakenzakken te koop die enkele graden aan je slaapzak toevoegen.
Kleding
Voor warm (ruim 25º C) tot zeer koud (-10º C). Zorg dat je altijd een laagje extra hebt.
Paklijst
kleding + slapen
~ slaapmatje
~ slaapzak (buitentemperatuur kan `s nachts dalen tot min 15 ºC)
~ lakenzak
~ opblaaskussentje*
~ waterdichte slaapzakhoes*
~ sokken/kousen min. 3 paar (eventueel ondersokken)
~ (thermo) ondergoed
~ T-shirts
~ fleece trui
~ body warmer*
~ korte broek
~ trekking broek
~ donsjack*
~ regen/windjack
~ regenbroek
~ gamaschen
~ handschoenen
~ wandelschoenen
~ sandalen/gympen
~ pet/shawl/muts
~ zwembroek/badpak
algemeen
~ dagrugzak
~ zakmes
~ dagboek*
~ leesboek*
~ reserve veters
~ naaispullen*
~ hoofdlamp + batterijen
~ plastic zakken
~ plunjebaal
~ hangslotje om plunjezak, kast ed. af te sluiten.
~ fototoestel + geheugenkaartjes + accu`s fototoestel
~ veldfles
~ zonnebril/gletsjerbril
~ reserve bril/lenzen
~ loopstokken
toiletartikelen
~ shampoo
~ zeep
~ desinfectie-gel (handen wassen zonder water/zeep, belangrijk omdat er lang niet overal water beschikbaar is)
~ tandenborstel
~ tandpasta
~ lippencrème
~ zonnebrand
~ kam/borstel
~ toiletpapier
~ dunne handdoek
~ tampons/maandverband
~ medicijnen (zie boven)
reisbescheiden
~ moneybelt of halstasje voor bescheiden:
- paspoort
- vliegticket
- geld
- bankpasjes/credit card
- inentingsboekje*
- verzekeringsbewijs + alarmnummer
* = niet (altijd) noodzakelijk
N.B. Maak van alle belangrijke papieren kopieën en bewaar exemplaren thuis en onderweg, apart van de originelen.
Bagage
Tijdens de trek mag 12 kg p.p. aan persoonlijke bagage worden afgegeven. Spullen die niet nodig zijn tijdens de trek kunnen eventueel achtergelaten worden in Lima, Caraz of Cuzco. Omdat er vanuit Nederland vaak tenten en een medicijnton meegaat naar Peru, vragen we onze deelnemers om niet meer dan 15 kg aan ruimbagage mee te nemen (dit is exclusief handbagage). De overige kilo’s kunnen dan gebruikt worden voor de groepsbagage. Om alles goed verpakt mee te nemen, kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een plunjebaal. Handig is ook een klein hangslotje, om de plunjebaal af te sluiten.
Verzekering
Wij stellen een adequate reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Beide soorten verzekeringen kun je via ons afsluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.