Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.
dag 1 Vlucht Amsterdam - Islamabad
Vertrek vanaf Amsterdam.
dag 2 aankomst Islamabad
Na aankomst op het vliegveld van Islamabad, de moderne hoofdstad van het land waar ook de regering zetelt nemen we onze intrek in een hotel.
Islamabad is de nieuwe, ruim opgezette hoofdstad van Pakistan, waar de regering huist. We overnachten in een airconditioned hotel, want het is heet in de zomer in Pakistan (42ºC).
Rawalpindi grenst direct aan Islamabad en is een echte grote bruisende Pakistaanse stad.
In 2010 zijn we direct na aankomst doorgevlogen naar Skardu, je hebt in dat geval een extra dag aan het einde van de tocht.
dag 3 Islamabad - Skardu vlucht
In ongeveer 1 uur vliegen we waar we normaal 2 dagen over zouden rijden. Direct na het opstijgen zien we de groene vlakte beneden ons overgaan in groene heuvels. Al vrij snel maken die plaats voor hogere bergen en dan komt de Nanga Parbat, de meest westelijke Himalaya 8000-er in beeld. Daarna worden de bergen kaal en de hoeveelheid gletsjers neemt toe. Het vliegveld van Skardu ligt in een desolate kale woestijn even buiten de stad.
Binnenlandse vluchten worden veelvuldig geannuleerd. Indien dat bij onze vlucht het geval is, gaan we met de bus naar Skardu (2 dagen rijden) en komen in de loop van de avond van dag 4 aan in deze stad.
dag 4 Skardu reservedag
Skardu is de hoofdstad van Baltistan. De mensen hier spreken klassiek Tibetaans, de enige erfenis uit de tijd dat men hier boeddhistisch was. De bevolking is een mix van Tibetanen, Mongolen en Darden. Het zijn Shia Moslims. Skardu is een groene oase in een woestijnachtige omgeving. In de nabijheid liggen zandheuvels.
Bij Skardu staan we aan de rand van de Karakorum, 150 kilometer bergen met 100 pieken van boven de 7000 meter met als toppers 4 van de 5 achtduizenders die Pakistan telt.
dag 5 Skardu - Thongol - Askole 8 uur jeep 3000 meter
Per jeep rijden we nu de Shigar vallei in. We passeren over een smalle weg een tiental dorpen. Met name wanneer we de Braldu vallei zijn ingereden zie je vrouwen met een hoofddeksel in Tibetaanse stijl versierd met schelpjes en munten.
Nabij Apaligon wringt de door slijk grijze Braldu rivier zich door een nauwe kloof. De weg is berijdbaar tot Thongol of Askole, de laatste dorpen in de vallei. Het komt regelmatig voor dat een landverschuiving de weg geblokkeerd heeft.
dag 6 Thongol - Askole - Namla 9 uur 3360 meter
Het is 12 of 13 dagen lopen naar Hispar, het eerstvolgende dorpje hier ongeveer 125 kilometer vandaan. Langs de snelstromende rivier loopt een prima pad, het eerste gedeelte van de trek loopt gelijk op met de K-2 trek tot aan Kisar Shaguran (het poloveld van Kesar). Daar gaat onze route noordwaarts, we zijn begonnen aan de Biafo – Hispar traverse!
Vanaf Thongol volgen we de hier en daar weggespoelde weg naar Askole. Voorbij Askole loop je verder over een pad en even later passeren we een rotspassage waarvan je een prachtig uitzicht hebt over de gehele vallei met in de verte de splitsing tussen de K2 en de Snowlake trekking.
Net naast een prominente rotspunt klimmen we naar een laag pasje. Je kijkt daar meteen neer op Biafo gletsjer, onze weg voor de komende week. De afdaling naar de gletsjer is steil, eenmaal op de gletsjer volgen we deze vlak naast de morene wand omhoog. Met of na regenval in combinatie met wind is een van de listigste passages van de trekking: let goed op voor de eventuele steenslag.
De vele zijgletsjers dwingen je naar het midden van de ijsrivier voordat we tenslotte aan de kant waar we er op kwamen er weer uitklimmen om onze kampeerplaats te bereiken. Het is een lange dag, 1300 meter klimmen en 825 meter dalen.
dag 7 Namlo - Shafon 7 uur 3990 meter
Vandaag nogmaals een lange dag. Door de steeds wisselende ijscondities zijn enkele van de vroeger populaire kampeerplaatsen niet meer te bereiken en zijn de dagafstanden flink toegenomen zoals vandaag het geval is. We verlaten het kamp en dalen meteen weer af naar de gletsjer. Het ijs is bedekt met middenmorenes waartussen kale stukken wit en blank ijs zitten. We lopen zoveel mogelijk over deze middenmorenes, de aanwezige stenen en het gruis zorgt ervoor dat je niet uitglijdt en je loopt comfortabel.
De pieken in het noorden behoren tot de Latok groep, machtige granieten bergen die in de 70-ger jaren allemaal beklommen zijn. Totaal 850 meter klimmen en 300 meter dalen.
dag 8 Shafon - Baintha 2 uur 4050 meter
Vandaag een ontspannen wandelochtend. Nadat we langs een klein meertje zijn gelopen komen we al snel bij de kampeerplaats. Iets verderop ligt op de afslag naar het Latok basecamp.
Achter ons kamp is de 5300 meter hoge Baintha Peak die zelfs voor de gewone wandelaar te doen moet zijn. Tegenover ons, aan de overkant van de gletsjer is de Ho Brak, met 5364 meter net iets hoger.
Dit kamp heet ook wel het Conway’s Camp, niet de eerste westerling die het Snow Lake gezien heeft, maar degene die het in 1892 zijn naam gegeven heeft.
dag 9 acclimatisatie dag Baintha 4050 meter
We blijven vandaag in dit kamp om te acclimatiseren. We zijn boven de 4000 meter en het is verstandig om je lichaam de tijd te geven zich aan te passen aan de lagere zuurstofdruk, hogerop tijdens de oversteek van de Hispar La zul je plezier hebben van deze tijdsinvestering. Mocht je conditie het toelaten dan kun je natuurlijk ook samen met de gids een wandeling in de omgeving van het kamp maken. We kunnen vandaag oefenen met de stijgijzers, pickels en het lopen als groep in het touw.
dag 10 Baintha - Nakpogoro 5 uur 4300 meter
Na ¾ uur langs de gletsjer in de vallei naast de zijmorene te hebben gelopen (waar zelfs beren schijnen voor te komen) moeten we over een lastig stuk met veel spleten weer op het centrale gedeelte van het ijs komen. Mocht er sneeuw liggen dan lopen we vandaag voor het eerst aan het touw.
Om bij de kampeerplek te komen moeten we weer van de gletsjer af om bij in ablation vallei te komen. In principe kamperen we bij Nakpogoro. Het voordeel van deze plek is het kleine stroompje, vanaf morgen zijn we een paar dagen afhankelijk van smeltwater op de gletsjer zelf. Totaal 350 meter klimmen en 125 meter dalen.
dag 11 Nakpogoro - Karpogoro 6 uur 4600 meter
Na de bekende ochtend hobbel tussen de spleten en het klauteren over de keien komen we weer op het witte en vlakke gedeelte van de gletsjer. We naderen het Snowlake nu snel en het kan zijn dat we vandaag al aan touw moeten. In sneeuwrijke jaren zijn de spleten hier al bedekt en is het niet meer veilig om `los` te lopen, de spleten worden ook steeds breder.
Ons kamp ligt tot op het laatste ogenblik verscholen achter de morene van een zijgletsjer. We kamperen op een rotsgraat die gedeeltelijk deel uit maakt van de gletsjer en het is een hele klus om voldoende enigzins vlakke plekken te vinden en te maken om al onze tenten kwijt te raken, onze Pakistani dragers assisteren ons daarbij enthousiast. Vanmiddag keren er waarschijnlijk al heel wat van deze dragers terug naar Thongol en Skardu.
Vanuit je tent word je beloond met een prachtig uitzicht over de gletsjer en de omringende bergen. Morgen gaan we dan eindelijk het Snowlake op! Totaal 475 klimmen en 200 meter dalen.
dag 12 Karpogoro - Snow Lake Hispar La BC 4845 meter 5 uur
Zigzaggend tussen de gletsjerspleten lopen we aan het touw naar het punt waar de Simganga gletsjer en het Snow Lake samenkomen. Hier op 4845 meter hoogte is het Hispar La basecamp te midden van de enorme bergen. Het ijs schijnt 1 ½ kilometer dik te zijn!
Noordwaarts over het Snow Lake (geschatte grootte 770 km²) kun je de Khurdopin pas van 5790 meter hoogte oversteken naar de Shimshal vallei.
Mochten de weersomstandigheden zo zijn dat we hier onze acclimatisatiedag ‘opnemen’ dan kunnen we het Snow Lake zelf bewandelen in de richting van deze pas (dit moet dan natuurlijk wel in een touwgroep). Totaal 300 meter klimmen en 80 meter dalen.
dag 13 Hispar La BC - Hispar La (5150 meter) - Khani Bassa 4510 meter 9 uur
De spannendste en meest uitdagende dag. We vertrekken nog voordat de zon op onze kampeerplaats schijnt, zo vroeg is de sneeuw nog bevroren en zakken we er zo min mogelijk doorheen. Voor de veiligheid lopen we vandaag veel stukken aan het touw en dat betekent dat de groep niet sneller loopt dan de langzaamste van de groep. De hoeveelheid spleten staan het niet toe dat je er op je eentje er vandoor gaat. Ook vandaag is de stijging geleidelijk, het loopt gemakkelijk, al speelt de hoogte natuurlijk wel een rol. Conway, een man van grote woorden, beschreef het zicht vanaf de pas als volgt: “beyond all comparison the finest view of mountains it has been my lot to behold”.
De pas zelf is bijna vlak, 2 ½ kilometer loop je over de ijsvlakte voordat je aan de afdaling naar de Hispar zijde begint. Deze kant is steiler in vergelijking met de Biafo, en de gids doet zijn best om de gemakkelijkste route tussen de spleten te vinden. 2 ½ uur na het begin van de afdaling wordt het ijs vlakker en zijn er minder spleten, mochten we laat zijn dan kunnen we eventueel hier ergens op het ijs zelf de tenten opzetten.
Bij Khani Bassa, een kleine kampeerplek net voor de oversteek van de gelijknamige gletsjer, kunnen we weer op het gras van een ablation vallei staan. Totaal 450 meter klimmen, 700 meter dalen.
NB: indien we de Hispar La niet veilig kunnen overstekken door extreme omstandigheden, zoals zeer slecht weer of bijzondere sneeuw / ijscondities; keren we via dezelfde weg terig naar Askoli. We bieden dan een alternatief programm in de buurt van Skardu omdat we Karimadab dan niet kunnen bezoeken.
dag 14 Khani Bassa - Shangal 4330 meter 6 uur
De oversteek van de Khani Bassa gletsjer duurt zeker 1 uur. Eenmaal weer op de zijmorene is het gemakkelijk lopen, we dalen heel geleidelijk met uitzicht op de gletsjer en de pieken aan de overzijde van de vallei. Het pad wil wel eens door lawines bedolven worden, mocht het onbegaanbaar zijn dan dalen we af naar de gletsjer en lopen over het ijs. Totaal 300 meter klimmen en 180 meter dalen.
dag 15 extra dag
Extra dag ingeval van vertraging of slecht weer, of extra nodig ter acclimatisatie voor de pas!
dag 16 Shangal - Shiqam Baris 4150 m 7 uur
De oversteek van de Yutmara gletsjer kost minimaal 3 uur voor de 2 km dat de gletsjer breed is. De morene wanden zijn dermate stijl geworden dat het veel tijd kost om een goede route te vinden.
Eenmaal weer omhoog geklommen wordt het pad veel beter en lopen we over de groene weides naar de lunchplek bij het eerste stroompje. Daarna wordt het pad heel erg goed en je gaat op en neer door de groene met bloemen bezaaide morene valleien. Het zicht naar de pas en richting Hispar village is en blijft spectaculair. Onze kampplek is bij Shiqam, een brede zijvallei met grazende yaks. Het kamp staat net over de wildstromende en troebele rivier heen, een mooie afsluiter van deze dag.
Het uitzicht op de bergen tegenover doet je denken aan de Kanchenjunga, een werkelijk fantastische bergwand vol met gletsjers.
dag 17 Shiqam Baris - Bitanmal 3850 meter 6 uur
Na ongeveer een kwartier kom je bij de eerste gletsjer die je moet oversteken. Het pad van de morene af is gevaarlijk steil, zo steil dat we een touw moeten gebruiken om af te dalen. Al met al kost deze oversteek meer dan 2 1/2 uur, iedereen gaat om de beurt naar beneden. Ook de klim weer tegen de andere wand op kost tijd. Daarna wordt het pad weer makkelijker totdat je bij de volgende gletsjer komt. De afdaling is betrekkelijk gemakkelijk, de klim eruit, ongeveer 80 meter omhoog, is dat niet.
Eenmaal boven loopt het pad over mooie weides die allemaal droog staan, ongeveer een half uur voor de kampeerplek kom je bij het eerste stroompje.
We dalen nog een beetje af en komen dan bij Bitinmal, een grote kampeerweide met een stroompje. Totaal 280 meter klimmen en 530 meter dalen.
dag 18 Bitanmal - Hisper 3280 meter 10 uur
Een lange, zo niet de langste dag van de trekking. Het kost meer dan 6 uur om om de verbrokkelde gletsjer heen te lopen en weer op het goede pad te komen. Eenmaal terug op het juiste pad zijn we snel bij de lunchplek. Daarna is het nog 3 uur lopen naar Hispar.
Hispar dorp is niet echt bijzonder, de camping gelukkig wel! Het is een prachtige plek met gras en omringd door bomen. Totaal 470 klimmen en 1070 meter dalen.
dag 19 Hisper - jeeppoint 3 uur, jeep Karimabad 2770 meter Hunza vallei 2 uur
Naar alle waarschijnlijkheid is de weg naar Hispar niet landslide vrij. We lopen het eerste stuk tot aan de plek waar de jeeps kunnen komen en rijden naar de Hunza vallei en Karimabad. Het is een spectaculaire rit langs afgronden en later door oase achtige dorpjes, je bent hier echt in Centraal Aziè.
De hoogste berg in de vallei is de Rakaposhi, met z`n 7788 meter net geen achtduizender. Vanaf het terras van het hotel heb je een machtig uitzicht over de vallei en deze berg.
dag 20 en 21 Karimabad rustdag, excursie(s)
Karimabad is een aangename plaats om even uit te rusten van de trekking, de bevolking volgt een liberale vorm van de Islam. Je kunt lekker op het terras van het hotel, met uitzicht op de loodrechte wand van de Spantik, een goed boek lezen of op je gemakje eens de straten van het bergstadje rondkuieren, het oude fort bekijken, of toch nog een flinke wandeling maken naar Ultar base camp.
dag 22 Karimabad - Gilgit
Rit naar Gilgit, we overnachten hier in een prachtig hotel.
dag 23 Gilgit vlucht naar Islamabad
Binnenlandse vluchten in Pakistan, met name in de bergen zijn nogal onzeker. Door slecht weer, overboekingen e.d. kunnen vluchten worden geannuleerd. Mochten we vandaag niet kunnen vliegen dan nemen we de bus naar Rawalpindi over de Karakoram Highway. We komen dan in de loop van de volgende dag aan.
dag 24 extra dag
Extra dag ingeval van annulering binnenlandse vlucht. We rijden dan van Chilas naar Islamabad. Als alles goed is gegaan dan hebben we hier nog een volle dag te besteden. Afhankelijk van de algehele politieke situatie kunnen we een keuze maken uit diverse excursiemogelijkheden.
dag 25 vlucht Islamabad naar Amsterdam
Data
Heen |
Terug |
Prijs |
Ticket vanaf |
|
16 aug 2025 |
16 aug |
09 sep 2025 |
€ 4225
|
€ 1300
|
Boeken
Optie
|
|
|
Voordat je deze reis boekt word je geacht de informatie van het ministerie van buitenlandse zaken te hebben gelezen. We gaan er vanuit dat je eventuele bijbehorende risico`s van deze reis accepteert.
Bij de prijs inbegrepen
* lokaal vervoer
* luchthaven transfer Islamabad (indien vliegticket via ons geboekt is)
* binnenlandse vlucht Islamabad - Skardu, Gilgit - Islambad
* Nederlandse reisleiding
* hotelovernachtingen in Islamabad,Rawalpindi, Skardu, Karimabad en Gilgit in tweepersoonskamer op basis van logies en ontbijt
- op trek:
* Engelssprekende Pakistani gids
* kok, keukenhulp en dragers voor de groepsbagage
* gebruik tweepersoonstenten
* groepstent en keukentent
* keukenuitrusting
* 3 maaltijden per dag
* het laten dragen van 15 kg persoonlijke bagage
* (online) voorbereidingsbijeenkomst
* medicijn- / EHBO-kit
* reserveringskosten
* bijdrage Reisgarantieregeling VZR Garant
Niet bij de prijs inbegrepen
* retourvlucht Amsterdam – Islamabad (deze vlucht kan via ons geboekt worden)
* luchthaven transfer Islamabad (indien vliegticket niet via Nunatak geboekt is)
* visum (kosten ± USD 35,--) + eventuele bemiddelingskosten
* toeslag eenpersoonstent € 85,--
* toeslag eenpersoonskamer € 340,--
* vaccinaties
* reis- en annuleringsverzekering
* maaltijden wanneer we niet op trek zijn (± € 15,-- per dag)
* persoonlijke uitgaven ( frisdrank, alcoholica, souvenirs)
* eventuele onvoorziene kosten m.b.t. noodzakelijke programma aanpassingen in geval van bijvoorbeeld extreem weer, aardverschuivingen en bijzondere externe factoren (accommodatie, vervoer en lokaal team etc)
* vervoer naar en van Schiphol
* excursies wanneer niet vermeld in de dag-tot-dag beschrijving of aangegeven als facultatief
* entreegelden voor musea, monumenten of archeologische bezienswaardigheden
* persoonlijke klimuitrusting (stijgijzers en gordel, informeer op het Nunatak kantoor naar de mogelijkheden)
* eventuele wijzigingskosten € 35,--
Groepsgrootte
Minimaal 10 reizigers
Maximaal 15 reizigers
Bij 6 of 7 deelnemers kan de reis ook doorgaan met bijbetaling van € 400,-- per persoon.
Bij 8 deelnemers kan de reis ook doorgaan met bijbetaling van € 300,-- per persoon.
Bij 9 deelnemers kan de reis ook doorgaan met bijbetaling van € 250,-- per persoon.
De reis wordt uitgevoerd met Nederlandse reisbegeleiding.
Tijdsverschil
Het tijdsverschil tussen Pakistan en Nederland bedraagt 4 uur. Het is in Pakistan later dan in Nederland.
Geld
Het bedrag, dat wij als "extra kosten buitenland" hebben aangegeven voor onze Pakistan reizen, betreft: een aantal lunches en diners buiten de trekking(s), eventueel bijzondere excursies en andere persoonlijke uitgaven. Je hebt globaal genomen aan € 300,-- genoeg voor alle kosten (denk bijvoorbeeld aan fooien), maar je moet eigenlijk ook voor onvoorziene omstandigheden wat extra meenemen, laten we zeggen eenzelfde bedrag.
Het is aan te bevelen om cash euro’s mee te nemen om niet van banken afhankelijk te zijn (de koers op de zwarte markt is overigens niet veel beter dan de gewone bankkoersen). Pinnen is alleen mogelijk in Islamabad, doch zogezegd, zorg dat je hiervan niet uitsluitend afhankelijk bent.
Een aantal Nederlandse banken heeft standaard de mogelijkheid tot geldopnames in landen buiten Europa geblokkeerd en een limiet voor een geldopname per keer vastgesteld. Wanneer je met de bankpas wilt pinnen in het buitenland, vraag dan de bank jouw bankpas te deblokkeren voor geldopnames in landen buiten Europa en informeer naar de limiet.
Vergeet niet om voor de trektocht wat rupies in kleine coupures op te nemen. Op afgelegen plaatsen kan men vaak niet wisselen. Laat je geen erg oude of beschadigde bankbiljetten in handen stoppen. Die wil naderhand niemand meer hebben.
Voor de actuele wisselkoers
klik hier. (Oanda.com)
Visum
Vanaf 2019 is het nu ook mogelijk je visum online aan te vragen. Na boeking van de reis ontvang je hier meer informatie over.
Je kunt je visum ook in Den Haag aanvragen. Je krijgt van Nunatak een visumaanvraagformulier toegestuurd plus een begeleidende brief van ons. De visumkosten bedragen € 108,-- .
De ervaring heeft geleerd dat een per post opgestuurde visumaanvraag nogal eens blijft liggen of helemaal niet wordt behandeld. Het is verstandig de aanvraag van het paspoort zelf langs te brengen. Dit kan op werkdagen van 09.30 tot 12.00 uur. Er kan alleen worden betaald met pinpas, cash wordt niet geaccepteerd. De aanvraag duurt ongeveer 4 werkdagen.
Voor het ophalen van het visum is de ambassade geopend van 12.00 tot 13.00 uur. (Op vrijdag tot 12.30 uur.) Vergeet niet, dat je paspoort bij binnenkomst in Pakistan nog 6 maanden geldig moet zijn.
Wanneer je zelf niet in de gelegenheid bent om naar de ambassade kunt gaan, kun je je visumaanvraag ook regelen via de Visumdienst (
www.visumdienst.nl) . Naast de visumkosten betaal je dan bemiddelingskosten (voor toeristische reizen bedragen de kosten rond de € 30,00 per visumafhandeling binnen Nederland, exclusief BTW, consulaire kosten en porti).
Het adres van de ambassade is:
Amaliastraat 8
2514 JC Den Haag
070-3648948
Onze ervaring is dat het visumbedrag nog al eens aan wijzigingen onderhevig is. Daarnaast wijzigt de visumprocedure van tijd tot tijd (soms is het visum dezelfde dag nog op te halen, andere ervaringen leren dat er minstens een week tussen moet zitten voor het visum opgehaald kan worden, etc.). Het is derhalve raadzaam om je tijdig en rechtstreeks bij de ambassade van Pakistan te informeren.
Procedure van vertrek
Je wordt uiterlijk 3 uur voor vertrek op Schiphol verwacht bij de op de balie corresponderend met het vluchtnummer. Indien er een reisleider uit NL meegaat dan heeft hij/zij de tickets bij zich. Hou er rekening mee dat je in Pakistan maximaal 12 kg kunt afgegeven aan je drager.
Omdat er vanuit Nederland tenten en een medicijnton meegaan naar Pakistan, vragen we onze deelnemers om niet meer dan 15 kg aan ruimbagage mee te nemen (dit is exclusief handbagage). De overige kilo’s kunnen dan gebruikt worden voor de groepsbagage.
Om alles goed verpakt mee te nemen, kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een plunjebaal van sterk materiaal. Handig is ook een klein hangslotje, om de plunjebaal af te sluiten.
Vaccinaties
Voor officiële adviezen kun je terecht bij de GGD of bij je huisarts. Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden: DTP*, buiktyfus, Havrix (tegen geelzucht = Hepatitis A).
* Dit is een gecombineerde inenting tegen difterie, tetanus en polio. Ben je ouder dan 40 jaar dan zijn wellicht 2 inentingen nodig met een maand tussenruimte ( dit is afhankelijk van je inentingsgeschiedenis)
N.B. Geen enkele vaccinatie is meer verplicht. Toch raden we aan bovenstaande inentingen allemaal te nemen. Pakistan is nu eenmaal een onhygiënisch land, waar je gemakkelijk een ziekte kan oplopen. Op een avontuurlijke vakantie kun je beter gezondheidsrisico`s zoveel mogelijk beperken.
Persoonlijke medicijnlijst
* 1 azomytricine of ciproxine antibiotica kuur
* 1 augmentin of amoxycyline antibiotica kuur
* diamox (1 strip = 25 tabletten van 250 mg)*
* azaron, lidocaïnezalf - bij insectenbeten
* betadine-iodium - wondontsmetting
* leukoplast/2nd skin - blaarpreventie
* paracetamol/coffeïne - pijnstiller
* insectenafweermiddel - bijv.: djungel olja
* sporttape
* zonnebrandolie/crème - min. factor 10
* lippenbescherming - zinkzalf,lipbalsem
* isostar o.i.d. - door transpiratie en inspanning verlies je veel zouten, door isostar toe te voegen aan je drinkwater herstel je het evenwicht.
* een rekverband - bij knieproblemen
* Arnica of SRL - bij spierpijn, kneuzingen
* norit - bij lichte darmklachten
* immodium - bij diarree
* ORS - tegen uitdroging bij diarree
* strepsils - bij keelpijn
De antibiotica kuren zijn op recept via je huisarts te verkrijgen.
Nunatak zorgt daarnaast voor een medicijnkit voor ernstige gevallen. De kans dat we die nodig hebben is klein, maar aanwezig
Hoogteziekte
De meeste mensen, die niet gewend zijn zich naar grote hoogte te begeven en zich hier bovendien erg inspannen, krijgen last van de hoogte.
Hoogteziekte kan zich voordoen boven de 2500 meter. Als de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, zal het in veruit de meeste gevallen slechts gaan om lichte symptomen van voorbijgaande aard. Slechts in 1 à 2 % van de gevallen komen ernstige verschijnselen voor, die zonder passend handelen tot de dood kunnen leiden. De symptomen van hoogteziekte mogen daarom absoluut niet worden veronachtzaamd.
Wanneer je je op grote hoogte niet goed voelt, moet je aannemen dat er sprake is van hoogteziekte, tenzij er overduidelijk een andere oorzaak is.
Oorzaken van hoogteziekte:
- geringere aanwezigheid van zuurstof en
- geringere luchtdruk, waaraan het lichaam zich moeilijk of onvoldoende aanpast, veelal door te snelle stijging.
Preventieve maatregelen:
1. Langzame en gefaseerde stijging, het zgn. "acclimatiseren". Als ideaal geldt om 5 dagen uit te trekken tot 3500 meter, daarna maximaal 300 meter stijging per dag en per 1000 meter minimaal 1 dag extra. In de praktijk blijkt echter wel een hoger stijgingstempo mogelijk, waarbij rond de 3000 meter. een dag rust wordt ingelast en daarboven per 1000 meter stijgen 1 dag.
Vanaf geringe hoogte helemaal "inlopen" levert meestal nauwelijks problemen op, maar na een bus- of autorit omhoog en vooral bij "invliegen" naar grote hoogte, is aandacht voor het acclimatiseren van het grootste belang.
2. Altijd rustig lopen, zonder buiten adem te raken.
3. Veel drinken.
Uitdroging kan hoogteziektesymptomen veroorzaken. Gewoonlijk heb je minstens 5 liter vloeistof per dag nodig op grote hoogte. Je moet per keer min. 1/2 liter uitplassen en de urine moet helder zijn. Als je urine donkergeel is, drink je onvoldoende. Drink water, thee, soep en bouillon, maar geen alcohol.
4. Juiste voeding.
Zorg dat je voldoende calorierijk eet, met name veel zetmeel. Eet niet te zout. Het Nunatak menu houdt hier rekening mee.
5. Bewust diep, volledig ademhalen (wel oppassen voor hyperventilatie).
6. Diamox (acetazolamide), een diureticum, kan helpen bij hoogteaanpassing. Het blijkt de ademhaling tijdens de slaap te reguleren, zodat efficiënter zuurstof wordt opgenomen. Onderzoek heeft onomstotelijk aangetoond dat het preventief slikken van diamox symptomen van hoogte ziekte met 50% doet afnemen. Bovendien herstel je sneller. In tegenstelling tot wat veel mensen veronderstellen maskeert diamox de hoogteziekte niet maar het helpt je sneller te acclimatiseren. Bij Nunatak raden we dan ook het preventief gebruik van diamox aan op slaaphoogtes boven de 3000 meter. dosis: 2 maal per dag 250 mg voor de duur van het verblijf op grote hoogte.
7. Bij tochten met een verhoogd risico (vliegen naar Lhasa, expedities boven de 6000 meter) nemen we doorgaans een hogedrukzak (Gamow Bag of PAC) mee zodat we in geval van nood afdaling van ongeveer 2000 meter binnen 5 minuten kunnen simuleren. Het gebruik van deze hogedrukzak is ook effectief gebleken.
Lichte symptomen van hoogteziekte:
- enigszins slap, loom gevoel
- kortademigheid bij inspanning
- hoofdpijn
- misselijkheid
- gebrek aan eetlust
- spijsverteringsstoring: obstipatie / diarree, winderigheid
- slecht slapen
- onregelmatige ademhaling tijdens het slapen lichte duizeligheid
- lichte zwelling van handen, voeten, gezicht
Bij alleen deze symptomen behoeft men niet meteen af te zien van verder stijgen. Men moet het kalm aan doen en voldoende (nacht)rust inlassen. Maar blijf e.e.a. en elkaar wel goed in de gaten houden, want de lichte symptomen zouden ernstiger problemen kunnen aankondigen. Blijf bij elkaar en laat elkaar niet alleen!
Ernstige symptomen van hoogteziekte:
(houden o.a. verband met long- en hersenoedeem)
- ernstige kortademigheid en versnelde ademhaling, ook na rust (meer dan 25 ademtochten per minuut)
- vochtige, rochelende ademhaling
- hevige hoestbuien, die elke activiteit beperken
- ophoesten van roze tot bruin sputum
- hoge hartslag, ook na rust (meer dan 110 slagen per minuut)
- blauwe verkleuring van gezicht en lippen
- geringe urine-uitscheiding (minder dan 1/2 liter per dag)
- aanhoudend overgeven
- wazig, dubbel of met blinde vlekken zien
- aanhoudende ernstige hoofdpijn, ook na nachtrust
- aanhoudende ernstige vermoeidheid, extreme lusteloosheid
- coördinatievermindering, evenwichtstoornis(testen!)
- verwardheid, delirium, coma
Zodra ook maar één van deze symptomen zich voordoet, staat er (naast zo mogelijk zuurstof toedienen) maar één weg open: ONMIDDELLIJK OMLAAG.
Iemand met deze problemen moet onder begeleiding omlaag, zo mogelijk gedragen worden, omdat inspanning een en ander kan verergeren.
Na een betrekkelijk geringe daling van 500 tot 1000 meter kunnen de symptomen soms geheel verdwijnen. Dan kan men na enkele dagen rust opnieuw proberen te stijgen, maar uiterst behoedzaam. Bedenk dat de ernstige symptomen van hoogteziekte binnen enkele uren fataal kunnen zijn.
Zonodig kunnen extra rustdagen worden ingelast om te acclimatiseren.
Als je bij jezelf of een andere deelnemer symptomen van hoogteziekte waarneemt, blijf dan niet alleen, resp. laat de ander niet alleen, en vertel een en ander meteen aan de reisbegeleider.
Over de uitrusting
Schoenen:
Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen. Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling ze 1/2 tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat. (Pas ze met een extra paar sokken). Je voeten hebben namelijk de neiging op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel moet komen te zitten. Loop de schoenen goed in.
Verder is van belang: een redelijke mate van waterdichtheid (sneeuw, modder en nattigheid) en een goede profielzool (Vibram) voor grip op steile paden. Het kan voorkomen dat je hier en daar wel eens door een rivier moet. Om je bergschoenen niet te hoeven doorweken, zijn een extra paar lichte schoenen of stevige sandalen aan te bevelen. Bovendien prettig voor `s avonds.
Bij deze reis worden stijgijzers gebruikt. Je hebt dus schoenen nodig waar stijgijzers onder kunnen (die worden ook wel aangeduid als B/C of C schoenen).
Rugzak:
Je kunt je privé-spullen tot 12 kg tijdens de trek laten dragen. Voor het overige voldoet een flinke dagrugzak meestal uitstekend: voor je veldfles, camera, wat extra kleren en snoeperij. Minimaal 30 liter inhoud.
Slaapzak:
Voor alle tochten is een goede slaapzak onontbeerlijk. Dons is het duurst, maar tegenwoordig zijn er ook kunststof slaapzakken, die je bij temperaturen beneden de 0º Celsius goed warm kunnen houden.
Kleding:
Voor zeer warm (30º C) tot koud (-5º C). Een donsjack is comfortabel, maar veel extra laagjes kunnen ook volstaan. Het is niet echt nodig speciale kleding aan te schaffen. Aangenaam is wel het thermo-ondergoed en fleece-kleding: licht, goed isolerend en gemakkelijk te wassen.
Paklijst
~ berg(wandel)schoenen (half stijgijzervast)
~ slaapzak (min. temp juni/aug. ca. -5° C)
~ slaapmat
~ warm, winddicht jack (dons is heerlijk, maar niet als het nat is)
~ handschoenen/wanten
~ eventueel donswanten (
voorbeeld)
~ donsjas (
voorbeeld)
~ regenkleding
~ paraplu (evt. ter plaatse te koop en ook handig tegen de zon)
~ lange broek
~ korte broek
~ warme trui, met (rits)col of anders sjaal
~ blouses, overhemden, T-shirts
~ ondergoed
~ sokken, afgestemd op de bergschoenen
~ maillot, pyjamabroek, of lange onderbroek
~ extra schoeisel voor ’s avonds of rivieroversteken
~ handdoek
~ toiletartikelen
~ veldfles (1 liter)
~ zakmes
~ hoofdlamp
~ wasmiddel
~ petje, muts of hoed (tegen de zon, denk aan je oren!)
~ zonnebril
~ waterdichte zakken (bv vuilniszakken), o.a. om inhoud rugzak in te verpakken i.g.v. regen of een rivieroversteek)
~ dagrugzakje
~ hangslotje om eventueel plunjezak of een hoteldeur af te sluiten.
~ medicijnen (als hierboven omschreven)
~ gordel en stijgijzers (eventueel via Nunatak)
~ moneybelt of halstasje voor reisbescheiden:
- paspoort
- 3 pasfoto’s voor permit in Pakistan
- inentingsboekje
- geld
- kopie verzekeringsbewijs
Verzekering
Nunatak stelt een adequate reisverzekering verplicht. Voor deze reis is een bergsport / bijzondere sporten reisverzekering nodig. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertrekvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis.
Beide soorten verzekeringen kun je via Nunatak afsluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.
Vertrek 16 aug 2025 |
Vanaf € 1300.00 |
|
Bij de reis van 16 aug 2025 vlieg je van Amsterdam naar Islamabad.
Het vluchtschema is als volgt:
|
16 augustus Amsterdam-Islamabad met 1 overstap *
9 september Islamabad-Amsterdam met 1 overstap
* aankomst volgende dag |
Boek deze reis
|
|
|
Categorie 4
De trek over het Snowlake is een pittige tocht. In tegenstelling tot de K2 trekking zijn er geen paden over de gletsjers. Op de stukken waar je langs de gletsjers over paden loopt zijn deze niet in geweldige conditie, de tocht komt ook ruim boven de 5000 m.
De Biafo Hispar gletsjer is gecombineerd 125 kilometer lang. We lopen daar waar het maar kan over het oppervlak van die ijsmassa. Het lopen wordt vergemakkelijkt door het gruis en puin dat op het ijs ligt, dit geeft bij het lopen grip. Een gletsjer is echter ook voortdurend in beweging en per jaar verschillen delen van de route. Het spoor over het ijs is dan ook vaak lastig, keiig en soms steil. Het is gemakkelijk voor te stellen dat een traject in deze omgeving af en toe fikse inspanning vraagt.
`s Zomers kunnen de temperaturen enorm variëren. Van plus 42 graden overdag in Rawalpindi tot een sneeuwbui bij -10 graden op het Snowlake.
Voor de oversteek van het Snowlake zijn stijgijzers noodzakelijk. Door de vele spleten gaat de oversteek ook aan het touw. Iedere deelnemer wordt dus verzocht stijgijzers, een klimgordel en eventueel een pickel mee te nemen. Deze materialen zijn in beperkte mate bij Nunatak te leen (met borg).
Voor we de pas oversteken zullen we oefenen in het gebruik van stijgijzers zodat we vooraf kennis van alpiene hulpmiddelen niet als absolute voorwaarde zien.
(GPX track item kan worden verwijderd door alle velden leeg te maken)
Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.