Het gaat hier om een avontuurlijke en voor Nunatak experimentele reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De lokale reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.
dag 1 Amsterdam - Parijs - Antananarivo
Vertrek uit Amsterdam en via Parijs naar Antananarivo, waar we de volgende morgen vroeg aankomen.
dag 2 Antananarivo - Maroantsetra
Vroeg in de ochtend aankomst op het vliegveld Ivato van Antananarivo. Nadat we het visum hebben afgehaald is het handig om meteen geld te wisselen bij de bank op het vliegveld.
We hebben een aantal uurtjes om even bij te komen en op te frissen in een hotel, `s middags worden we weer naar het vliegveld gebracht en vliegen we naar Maroantsetra. We overnachten in een hotel.
dag 3 Nosy-Mangabe
Vandaag maken we een dagexcursie naar Nosy-Mangabe, een eiland gelegen in de Baai van Antongil in de Indische Oceaan. Het eiland behoort sinds 1965 tot het Nationaal park Masoala en is bedekt met tropisch regenwoud. Het eiland is onbewoond, 3,9 kilometer lang en 2,1 kilometer breed. We overnachten weer in Maroantsetra.
start trekking Masoala
We gaan terug naar Maroantsetra. Daar worden we opgewacht door de gids en de rest van de staf die met ons op pad gaan tijdens onze eerste 6-daagse trekking. Onze eerste spectaculaire trekking door het Masaola NP naar Farakaraina. We lopen 6 dagen door een van de weinige gebieden van Madagaskar waar het oerwoud nog (bijna) ongerept is. We lopen door primair woud en doorwaden veelvuldig riviertjes, deze tocht is een van de absolute highlights van Madagaskar.
De tocht gaat van Maroantsetra naar Antalaha in 6 dagen en 5 nachten, waarbij er per dag tussen de 15 en 25 kilometer wordt gewandeld over zeer diverse ondergronden, maar vooral ook door rivieren en langs de kust (zand en water) wat de tocht hier en daar pittig maakt.
We kamperen 5 nachten, waarvan 4 nabij dorpjes en 1 in het Nationaal Park Masoala. We worden begeleid door een Engelstalige gids, een kok en dragers, die zoals gebruikelijk in Madagascar, goed opgeleid zijn en veel kennis hebben van de flora en fauna.
In het begin, nabij Maroantsetra varen we het eerste stukje met een boot over de rivier waarna we de trekking beginnen langs de kust in de richting van het Nationaal Park Masoala. De dagen erop zullen in het teken staan van regenwoud totdat we aan de afdaling naar de oostkust beginnen en weer meer door dorpjes zullen wandelen en uiteindelijk door schitterende vanille, bananen en koffie-plantages.
dag 4 t/m 9 trekking Masoala
trekdag 1: Maroantsetra-Farankaraina
We varen 1,5 uur (met een motorboot(je)) over de rivier nabij Maroantsetra langs rijstvelden en natuurlijke “wetlands”. Er zullen ook langs de oever activiteiten waar te nemen zijn: het is altijd levendig langs een rivier. Daarna is er nog een korte wandeling langs het strand aan de zuidkant van de baai van Antongil. We komen aan de rand van het bos van Farakaraina waar een botanische tuin nabij het bekende onderzoekscentrum kan worden bezocht. We kamperen hier (of bij niet te veel deelnemers kunnen de 4 onderzoekshutjes ook worden gebruikt als slaapplaats). In de avond wagen we natuurlijk een poging de Aye Aye te spotten, deze nachtlemuur laat zich slechts zelden zien.
trekdag 2: Farankaraina-Fizoano
Vandaag staat er 20 kilometer wandelen op het programma: een niet al te lastige tocht, goed om mee te beginnen. Let op tijdens het regenseizoen/regenachtige tijd, kan het wel modderig (glad) zijn. We komen vandaag door 4 dorpjes, waar we zeker de dagelijkse (landbouw) activiteiten van de bewoners meekrijgen. Het landschap is zeer divers, zee en bos, maar ook uitgestrekte rijstvelden. Kamperen nabij het dorpje Fizono.
trekdag 3: Fizoano-Ambatoledama
Vandaag wandelen we 18 km, het is een pittige dag, want er zitten veel klim- en daalpartijen in. We moeten vandaag ook een aantal rivieren oversteken en het kan modderig zijn her en der. Gedurende de halve dag lopen we dwars door het Nationaal Park Masoala en gaan we zeker ook op zoek naar de lemuren. Let op: om zoveel mogelijk van het park en de lemuren te kunnen genieten moeten we vroeg weg vandaag. Kampeerovernachting (de enige nacht nabij het echte hart van park) in Ambatoledama.
trekdag 4: Ambatoledama-Ampokafo
Vandaag 15km wandelen maar in de ochtend nemen we eerst nog de tijd een stuk van het Masoala park te bezoeken alvorens we aan de tocht beginnen richting Ampokafo. We lopen nu door wat ze een ecologische corridor noemen, nl tussen de wouden van Masoala en Andrakaraka die op elkaar aansluiten. Vervolgens begint langzaam de afdaling naar Antalaha en beginnen we al prachtige vergezichten te krijgen over de rijstvelden en de dorpjes in de Ankaviabe vallei. We overnachten dichtbij Ampokafo.
trekdag 5: Ampokafo-Antakotako
Slechts 16km vandaag, het lijkt niet veel, maar het wordt weer een lastige dag. Het pad gaat meerdere malen door het water en we steken ook meerdere malen de rivier Ankavia over. Onderweg komen we door 6 dorpjes, We kamperen nabij Antakotako.
trekdag 6: Antakotako-Marofinaritra-Antalaha
Vandaag 25 km, een lange laatste dag, vroeg op en dan komen we door het schitterende gebied van de plantages: vanille, bananen, koffie…… we lopen over een vrij harde ondergrond, en die kan glad en modderig zijn. Aan het einde van de 25 km komen we in Marofinaritra aan waar we met een lokale taxibrousse zo’n 30 km naar Antalaha rijden. Einde van een zeer speciale trektocht. Hotelovernachting in Antalaha.
dag 10 Antalaha
Rustdag aan de kust in Antalaha. We maken vandaag een wandeling in
Macollone, een mooi privé reservaat/parkje. Hotelovernachting.
Marojejy
Het Marojejy-massief is een van de meest majestueuze massieven van Madagaskar en tevens een plek met de originele geuren van woud/planten/kruiden etc. Uniek in de wereld, door de ongelooflijke dichtheid van de bossen, de buitensporige uitbundigheid van de kliffen, zijn nevels, en zijn onvergelijkbare rijke flora en fauna.
Met haar 55 500 hectare is Marojejy, bedekt met weelderige groei, een zeer gevarieerd park met hoge bergen in een tropisch vochtige regio van Madagaskar. Haar steile reliëfs hebben grote belangstelling van biologen over de wereld. Het herbergt een uitzonderlijke diversiteit aan planten en dieren: ten minste 275 soorten varens, 35 soorten palmen, 149 soorten amfibieën en reptielen en 118 soorten vogels. Elf soorten Maki`s leven in het park, waaronder de “zijde Sifaka” die endemisch is in de regio en helaas ernstig bedreigd is. Met haar wilde en ruige karakter en de uitzonderlijke biodiversiteit is Marojejy een paradijs voor liefhebbers van bergen en natuur.
dag 11 Antalaha - Marojejy - kampement 1
We gaan nu op pad voor de tweede langere trektocht van 4 dagen in Marojejy. We rijden naar de entree van het park, een schitterende tocht met mooie vergezichten (ongeveer 6 uur). Naast de gids gaan er ook hier dragers en een kok mee.
Bij de entree van het park is er een opslagruimte om de grote bagage achter te laten, tijdens de trekking nemen we alleen de noodzakelijkste spullen mee voor deze 4-daagse / 3-nachten trekking.
Daarna beginnen we aan een wandeling van zo’n 3,5 uur om bij het eerste kampement te komen. Onderweg zien we al de eerste lemuren/kameleons/kikkers etc.
Marojejy is een zeer speciaal, niet veel bezocht, stukje echt nog authenthiek regenwoud van Madagaskar, met zeer hoge bomen, alles zeer dicht op elkaar, hele stukken bamboebos, weer iets totaal anders dan Masaola. We overnachten hier in zeer eenvoudige tenthutten op palen.
dag 12 Marojejy - kampement 3
Na het ontbijt klimmen we verder, zo’n 4 à 5 uur (afhankelijk van wandelsnelheid) tot aan het derde kampement, dit ligt op 1500 meter hoogte. Hier overnachten we vanavond.
Het is een schitterende wandeling waarbij er weer lemuren gespot kunnen worden en primair regenwoud beleefd kan worden.
Net boven het tweede kampement waar we langs lopen is de kans op het zien van de “Simpona” het grootst, we bevinden ons tussen het “regenwoud” op lagere hoogte en de hoge bergen. De naam Simpona komt van de endemische lemuur soort die je hier kunt spotten. De Simpona, oftwel de Zijde Sifaka is helemaal wit. De gidsen zullen proberen deze zeldzame lemuur te spotten.
dag 13 Marojejy - top - kampement 2 (of 1)
Een derde wandeldag is onze topdag. Het is een stevige klauterpartij over en onder boomwortels van een uur of 3 naar de top van het Marojejy gebergte waar je boven de boomgrens bent.
We kunnen genieten van een schitterend uitzicht over het “primaire” regenwoud. Nadat we zijn afgedaald naar kampement 3 lopen we verder naar beneden en overnachten in kampement 2 of zelfs in kampement 1. Dit zal de rest van de dag in beslag nemen.
dag 14 Marojejy - Andapa (= entree park) - Sambava - Vohemar
Vandaag wandelen we in alle rust (ongeveer 3 uur) terug naar de entree van het Nationaal Park, hier staat de auto met chauffeur op ons te wachten en rijden we in 4 uur naar Vohemar.
Hier overnachten we in een hotel aan de baai Iharana, waar je je na al deze dagen kamperen even heerlijk kunt opfrissen.
Het is zaak vanochtend vroeg te beginnen zodat we met licht in Vohemar aankomen en eventueel nog kunnen zwemmen en genieten van de vissersboten die terugkomen.
dag 15 Vohemar - Daraina
Nadat we hebben uitgeslapen rijden we in ongeveer 4 uur naar Daraina. De weg tussen de west en oostkust is een ware uitdaging voor onze ervaren chauffeurs.
Bij Daraina maken een wandeling om de “Golden Crown Sifaka” te zien bij het “Campement Tattersalli”, een goudzoekerskamp aan de rand van het Daraina woud.
Ankarana
Het nationale reservaat van Ankarana strekt zich uit over een oppervlakte van 18.255 hectare. Het is een samenhang van geërodeerde kalksteen, dat in een ondergrondse wereld een belangrijk deel van de Ankarana cultuur bevat. Het park ligt in de regio van Ambilobe en bestaat uit spitsgevormde rotsformaties met veel grotten ertussen: de grot van de vleermuizen met zijn vele stalagmieten en stalactieten, de Kathedraal grot van Andrafiabe, de grot van de krokodillen, de kristalgrot etc. Alle grotten zijn werkelijk mooi om te zien. In het oostelijke deel van het park, op 108 km van Diego Suarez, bevinden zich de kleine Tsingy, de "verloren rivier" en de grote "avenue de Mahamasina", allen natuurlijke schoonheden. De kleine Tsingy hier zijn het resultaat van erosie en geologische transformaties uit het jurasic tijdperk. In het oosten bevinden zich ook het schitterende uitzichtpunt Ambohimalaza, de "tourelle des Tsingy" en de "beaux Tsingy rary" die echt op de Tsingy van Bemaraha lijken. De Tsingy van Ankarana met hun gotische kleur en hun danteske landschappen door water en lucht geschapen gedurende miljoenen jaren maken nog altijd een wonderlijke indruk op bezoekers.
dag 16 Daraina - Nationaal Park Ankarana
Vandaag vervolgen we onze spectaculaire rit langs dorpjes waar mensen goud aan het zoeken zijn, langs een grote baobabs, kortom; een tocht van ongeveer 7 uur met mooie vergezichten en diverse plantages.
In het Westelijke deel van het Ankarana Park (het minst bezochte, maar niet minder mooie) zetten we onze tenten op in het zogenaamde Campement des Americains. Het is een mooie plek in een open bos met basic voorzieningen maar vlakbij de highlights van het park.
Als we vroeg zijn maken we `s middags nog de wandeling naar de zogenaamde “groene rivier” waar gezwommen kan worden. Onderweg en in het kamp zien we vogels en kunnen er lemuren gespot worden.
dag 17 Nationaal Park Ankarana
Vandaag wandelen we een flink stuk door het park. We bezoeken vandaag de werkelijk onvoorstelbaar grote `Kathedraal grot van Andrafiabe` waarbij we een goede indruk van het ondergrondse deel van de Tsingy krijgen.
dag 18 oostelijke deel van Nationaal Park Ankarana - transfer Ankify
Vandaag zal de oostkant van het Park bezocht worden, met een wandeling die “boulce Benavony heet” (dit is de kant die door de meeste toeristen wordt bezocht, maar geen massatoerisme hier). We komen zeker langs de “Tourelle des Tsingy”, die niet te missen is! Er leeft hier 1 endemische lemuur soort de “couronnatus” die ook echt de moeite van het spotten waard is. Aan het eind van de dag komen we in het dorpje Mahamasina aan de voet va het Tsingy nationaal Park (entree Est). Transfer naar Ankify.
dag 19 Ankify- Nosy-Be
We varen van Ankify in ongeveer een half uur naar Nosy-Be.
Overnachting in hotel Anjiamarango aan het strand met vele snorkelmogelijkheden vanuit het hotel.
dag 20 verblijf Nosy Be - vlucht naar Tana/Parijs/Amsterdam
Al naar gelang de binnenlandse vluchttijden, vertrek naar de luchthaven voor de vlucht terug van Nosy-Be naar Antananarivo en onze aansluitende vlucht naar Parijs/Amsterdam.
dag 21 vlucht Antananarivo - Parijs - Amsterdam
Aankomst Amsterdam.
Afhankelijk van het vluchtschema kan het zijn dat we op dag 21 terugvliegen vanaf Nosy Be en op dag 22 aankomen in Amsterdam. In dat geval hebben we een dag extra in Nosy Be of kan deze dag als reserve dag gebruikt worden elders onderweg.
Data
Er zijn op dit moment geen reizen gepland.
Ben je benieuwd naar de nieuwe reisdata?
Stuur dan een mailtje naar info@nunatak.nl
Of neem contact op met kantoor 085-0580023
Bij de prijs inbegrepen
* luchthaventransfers
* alle lokale vervoer per boot of 4x4
* alle overnachtingen op basis van tweepersoonskamers inclusief ontbijt buiten de trekkings
* verblijf Masoala, Marojejy en Ankarana volpension. Lokale engelstalige gids, entrees parken en excursies zoals genoemd en kampeerovernachtingen met kampeermateriaal inbegrepen.
* laatste 2 nachten op Nosy-Be volpension
Niet bij de prijs inbegrepen
* retourvlucht Amsterdam / Parijs – Antananarivo en 2 binnenlandse vluchten: Antananarivo – Maroantsetra, Nosy-Be – Antananarivo (deze vluchten kunnen via ons geboekt worden)
* toeristenbelasting € 10,-- te betalen bij aankomst
* reserveringskosten € 25,-- per factuur
* bijdrage garantiefonds € 10,-- per persoon
* wijzigingskosten € 35,--
* reis- en annuleringsverzekering en vaccinaties
* visum (€ 32,-- bij aankomst en verblijf minder dan 1 maand)
* persoonlijke uitgaven (frisdrank, alcoholica, souvenirs)
* fooien
* vervoer van en naar Amsterdam / Parijs
Groepsgrootte
Minimaal 7 reizigers
Maximaal 12 reizigers
Deze reis wordt begeleid door een Engelssprekende lokale gids.
De reis kan gegarandeerd doorgaan vanaf 4 reizigers met een toeslag van € 400,-- per persoon.
Tijd
Het tijdsverschil tussen Madagaskar en Nederland bedraagt in onze zomertijd 1 uur en in onze wintertijd 2 uur. Het is in Madagaskar later dan in Nederland.
Visum
Voor Madagascar moet je van tevoren een e-visum aanvragen.
Je paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn en 2 lege bladzijden bevatten. Voor een verblijf minder dan 30 dagen is het visum € 35,--.
Je kunt je e-visum via deze site aanvragen:
http://www.evisamada.gov.mg/en/Het e-visum moet uiterlijk 72 uur voor vertrek aangevraagd zijn, we raden aan niet tot het laatste moment te wachten.
Zodra de online registratie voltooid is, ontvang je een autorisatie per e-mail. Deze autorisatie moet je bij aankomst in Madagaskar tonen.
Geld
Je hebt geld nodig voor enkele maaltijden die niet bij reissom zijn inbegrepen, fooien, drankjes en verder persoonlijke uitgaven. Reken op ongeveer € 200,-. De munteenheid is de Malagasy Ariary (import en export van MGA is verboden). Pinnen is niet altijd mogelijk in Madagaskar. Pinautomaten zijn vaak buiten gebruik en/of er zit niet voldoende geld in de automaat. We adviseren om euro’s contant mee te nemen en deze bij aankomst te wisselen.
Wil je op Nosy Be gaan duiken of mee met de whalewatching tour, neem dan € 100,- in contante Euro`s mee.
Voor de actuele wisselkoers
klik hier.
Electriciteit en telefoon
Over het algemeen vind je overal 220 Volt. Er worden tweewegstekkers gebruikt.
Mobiele telefoons werken alleen in bepaalde grote steden, wel is er een sterke en snelle uitbreiding van dit netwerk de afgelopen twee jaar. Er kan internationaal gebeld worden vanuit bijna alle steden via de hotels of via telefooncabines die met telefoonkaarten werken.
Vaccinaties
In het algemeen gelden de volgende adviezen:
- inenting tegen DTP en Hepatitis A.
- tabletten tegen Malaria
Bescherming tegen muggenbeten is altijd belangrijk ook in verband met Dengue.
Deze aanbevelingen zijn van algemene aard. Zaken als gezondheid en leeftijd van een reiziger, soort reis bepalen welke vaccinaties en antimalaria-maatregelen nodig zijn. Laat je adviseren door je huisarts of bij de GGD en neem dan je reisschema mee; soms veranderen de gebieden waar bepaalde ziektes optreden.
Lijst van persoonlijke medicijnen
* azaron, lidocaïnezalf tegen jeuk, insectenbeten
* tabletten tegen Malaria
* augmentin antibiotica (via recept arts)
* ciproxine antibiotica (via recept arts)
* betadine-iodium voor wondontsmetting
* leukoplast voor blaarpreventie
* hansaplast voor wondjes
* paracetamol pijnstiller
* insectenafweermiddel met deet
* zonnebrandolie/crème minimaal factor 20
* lippenbescherming
* knieband, rekverbandproblemen bij knieproblemen
* Arnica of SRL-gelei, bij kneuzingen, spierpijn
* Immodium, bij diarree voor ‘moeilijke momenten’
* ORS, ter voorkoming van uitdroging bij diarree
* Strepsils, bij schrale keel
We zorgen voor een medicijnkit voor ernstige gevallen. De kans dat we die nodig hebben is klein, maar aanwezig.
Klimaat
Madagaskar heeft een tropisch klimaat dat voor het merendeel bepaald wordt door de zuidoostpassaat. De zomer duurt van november tot en met maart, het is dan zeer warm met vrij veel regenval. Het winterseizoen is van april tot en met oktober, het is dan droger met wat lagere temperaturen. In het droge jaargetijde waait een constante oostenwind. Van noord naar zuid varieert de regenval sterk. De meeste regen valt in de maanden november tot en met april. In deze tijd kunnen er ook cyclonen voorkomen voornamelijk in het oosten en noordoosten. In de wintermaanden kan het op de centrale hoogvlakte waar Antananarivo ligt waaien en koud zijn. De dag- en nachttemperatuur in de hoofdstad kan wel 14°C verschillen. In het noordoosten en de centrale gebieden komt geen echte droge periode voor. De meeste regen valt in Maroantsetra, 4100 mm per jaar. De minste regen valt in Taolagnaro, 1520 mm per jaar. In het oosten en noordoosten moet je dus altijd rekening houden met bewolkte luchten en regenbuien, hoewel de buien in de wintermaanden meestal niet langduren.
Het noordwesten of Sambirano heeft door zijn ligging een geheel eigen klimaat met regelmatig veel regen afgewisseld met zonnige perioden.
De uitrusting
Schoenen
Wij raden hoge bergwandelschoenen aan met een stevige profielzool. Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen. Daarnaast zijn stevige sandalen handig (of snel drogende gympen) voor doorwadingen en voor ’s avonds.
* Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat. (Pas ze met een paar extra sokken).
* Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt.
* Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in.
* Op sommige tochten moet je door kleine beekjes waden, over modderige paden en soms door sneeuw lopen, dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig.
* Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden.
(Dag-)rugzak
Je kunt je bagage afgeven. Je bagage kun je in een plunjezak, grote rugzak of stevige tas doen. Spullen die je tijdens de trek niet nodig hebt, blijven achter in een speciale ruimte of in de auto`s. Je neemt dus voor een trek alleen de noodzakelijke spullen mee voor een aantal dagen. Deze spullen graag verpakken in een extra tas of rugzak.
Voor de spullen die je tijdens het lopen nodig hebt volstaat een dagrugzak.
Kleding Lichte (katoenen) kleding met lange mouwen/pijpen (in het regenwoud is dat het prettigst). Zeker in Marojeyjy kan het koel worden dus ook een warme trui is noodzakelijk.
Klamboe Op de meeste plekken hangen wel klamboes, maar ze zijn meestal niet geïmpregneerd en al vaak gebruikt zodat ze zeker niet zonder gaten zijn. Het is aan te bevelen je eigen klamboe mee te nemen.
Paklijst
~ berg(wandel)schoenen (hoog)
~ teva’s of andere sandalen (oversteek riviertjes) of lichte gympen voor ’s avonds
~ lakenzak
~ klamboe
~ dunne regenjas of poncho
~ lange broek
~ enkele T-shirts en overhemden met lange mouwen
~ ondergoed
~ warme trui
~ sokken, afgestemd op je bergschoenen
~ zwempak / -broek
~ dunne handdoek (snel droog)
~ toiletartikelen
~ oordoppen*
~ veldfles (1,5 liter)
~ zakmes
~ zaklamp / hoofdlamp (N.B. gebruikte batterijen mee terug naar NL voor chemisch afval)
~ wandelstok (telescopisch)*
~ wasmiddel (biologisch afbreekbaar)
~ toiletpapier (ongebleekt), aansteker (verbranden)
~ maandverband/tampons
~ zeep en/of desinfectiegel voor je handen
~ medicijnen (zie afzonderlijk lijstje)
~ iets voor op je hoofd tegen zon, warmte
~ zonnebril
~ plastic (vuilnis)zakken / tasjes, o.a. om inhoud rugzak/tas in te verpakken/droog te houden in regenwoud en op de boot naar Masaola
~ hangslotje (om plunjezak af te sluiten)
~ extra tas of rugzak om de spullen in te doen die je tijdens de trek nodig hebt en die je kunt afgeven aan een drager
~ dagrugzak
moneybelt of halstasje met:
~ paspoort
~ inentingsboekje
~ ticket
~ geld, pinpas
~ verzekeringsbewijs + alarmnummers
* = handig, maar niet noodzakelijk.
N.B. Maak van alle belangrijke papieren kopieën, noteer de nummers, bewaar onderweg de kopieën apart van de originelen.
Verzekeringen
Wij stellen een adequate reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Beide soorten verzekeringen kun je via ons afsluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleider en Nunatak snel handelen.
Verblijf
Bij deze reis overnacht je in verschillende accommodaties, een aantal keren overnacht je in een hotel, verder slaap je in een ecolodge, in tenthutten, in tenten en enkele nachten in een guesthouse.
Tijdens de kampeernachten wordt er voor matrassen, lakens, dekens, kussens etc. gezorgd. Slaapzak is dus niet nodig, eventueel kun je een lakenzak meenemen.
Maaltijden
Het merendeel van de maaltijden is inclusief (3 maaltijden per dag). Een enkele keer moet je zelf je lunch en diner betalen.
De lokale bevolking eet vooral rijst. De Malagasy keuken is voornamelijk geïnspireerd door de Franse en Creoolse keuken; vis, zebuvlees, gevogelte, groenten, rijst, aardappels, pasta. Het fruit wisselt al naar gelang het seizoen. Ananas, banaan en papaja zijn het hele jaar door beschikbaar. Wij raden af het kraanwater te drinken, hoewel het in de steden vaak wel drinkbaar is, maar erg naar chloor smaakt. Vermijd liever ook drankjes met veel ijsblokjes.
Categorie 3
Madagaskar heeft een tropisch klimaat en dat maakt het reizen niet altijd even comfortabel en gemakkelijk. Overdag kan het er erg warm en benauwd zijn en ook ’s nachts koelt het maar nauwelijks af. We zullen een aantal nachten kamperen in de jungle wat de nodige overlast van insecten met zich mee kan brengen. Overdag kun je te maken krijgen met bloedzuigers.
Deelnemers worden er op gewezen dat een flexibele instelling een absolute vereiste is om deze reis tot een succes te maken.
(GPX track item kan worden verwijderd door alle velden leeg te maken)
Reiswaardering 8,8
Een greep uit de reviews:
Gemiddelde beoordeling: 9,0
Wens en/of verwachting: Veel natuurschoon en lokale cultuur beleven.
Meeste indruk: Nationaal Park Ankarana.
Ervaring: Kleine groepjes, reisaanbod blijft vernieuwen, over het algemeen bestaat groep samenstelling uit ervaren reizigers.
Algemene waardering van de gemaakte reis
9,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
9,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
n.v.t.
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
9,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9,0
Gemiddelde beoordeling: 8,6
Wens en/of verwachting: Nieuwe ervaringen opdoen.
Meeste indruk: De Tsingy.
Ervaring: Goede organisatie, voorbereidingsbijeenkomst zodat je vragen kunt stellen en de groepsleden vooraf ontmoet. Bijzondere bestemmingen, uitdagende reizen.
Algemene waardering van de gemaakte reis
8,0
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
8,0
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
8,0
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
9,0
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
10,0