Madagaskar is een lappendeken van landschappen, flora, fauna en volkeren. Van de rijstvelden reis je naar tropische wouden en van daar naar het strand of naar de 2 ½ kilometer hoge bergen.
Overland reizen we verder naar Iharana en Ankarana. Het Ankarana park ligt in de regio van Ambilobe en bestaat uit spitsgevormde rotsformaties met veel grotten ertussen: de grot van de vleermuizen met zijn vele stalagmieten en stalactieten, de `Kathedraal grot van Andrafiabe`, de grot van de krokodillen, de kristalgrot etc. In het oostelijke deel van het park, op 108 km van Diego Suarez, bevinden zich de kleine Tsingy, de "verloren rivier" en de grote "avenue de Mahamasina", allen natuurlijke schoonheden. We hebben hier twee dagen te besteden.
De reis wordt afgesloten met een bezoek aan Nosy Komba eiland waar we overnachten in een hotel aan het strand. Het is eventueel mogelijk om de reis te verlengen met een driedaagse boottocht.
Vertrek uit Amsterdam en via Addis Abeba naar Antananarivo, waar we de volgende morgen vroeg aankomen. Nadat we het visum hebben afgehaald is het handig om meteen geld te wisselen bij de bank op het vliegveld. We overnachten in een hotel.
We worden weer naar het vliegveld gebracht en vliegen vandaag naar Maroantsetra, waar de rode kikkerpad te vinden is. De rest van de middag is vrij te besteden. We overnachten in een hotel.
Vandaag maken we een dagexcursie naar Nosy-Mangabe, een eiland gelegen in de Baai van Antongil in de Indische Oceaan. Het eiland behoort sinds 1965 tot het Nationaal park Masoala en is bedekt met tropisch regenwoud. Het eiland is onbewoond, 3,9 kilometer lang en 2,1 kilometer breed. We overnachten weer in Maroantsetra.
We gaan terug naar Maroantsetra. Daar worden we opgewacht door de gids en de rest van de staf die met ons op pad gaan tijdens onze eerste 6-daagse trekking. Onze eerste spectaculaire trekking door het Masaola NP naar Farakaraina. We lopen 6 dagen door een van de weinige gebieden van Madagaskar waar het oerwoud nog (bijna) ongerept is. We lopen door primair woud en doorwaden veelvuldig riviertjes, deze tocht is een van de absolute highlights van Madagaskar.
De tocht gaat van Maroantsetra naar Antalaha in 6 dagen en 5 nachten, waarbij er per dag tussen de 15 en 25 kilometer wordt gewandeld over zeer diverse ondergronden, maar vooral ook door rivieren en langs de kust (zand en water) wat de tocht hier en daar pittig maakt.
We kamperen 5 nachten, waarvan 4 nabij dorpjes en 1 in het Nationaal Park Masoala. We worden begeleid door een lokale Engelstalige gids, een kok en dragers, die zoals gebruikelijk in Madagascar, goed opgeleid zijn en veel kennis hebben van de flora en fauna.
In het begin, nabij Maroantsetra varen we het eerste stukje met een boot over de rivier waarna we de trekking beginnen langs de kust in de richting van het Nationaal Park Masoala. De dagen erop zullen in het teken staan van regenwoud totdat we aan de afdaling naar de oostkust beginnen en weer meer door dorpjes zullen wandelen en uiteindelijk door schitterende vanille, bananen en koffie-plantages.
trekdag 1: Maroantsetra-Farankaraina
We varen 1,5 uur (met een motorboot(je)) over de rivier nabij Maroantsetra langs rijstvelden en natuurlijke “wetlands”. Er zullen ook langs de oever activiteiten waar te nemen zijn: het is altijd levendig langs een rivier. Daarna is er nog een korte wandeling langs het strand aan de zuidkant van de baai van Antongil. We komen aan de rand van het bos van Farakaraina waar een botanische tuin nabij het bekende onderzoekscentrum kan worden bezocht. We kamperen hier (of bij niet te veel deelnemers kunnen de 4 onderzoekshutjes ook worden gebruikt als slaapplaats). In de avond wagen we natuurlijk een poging de Aye Aye te spotten, deze nachtlemuur laat zich slechts zelden zien.
trekdag 2: Farankaraina-Fizoano
Vandaag staat er 20 kilometer wandelen op het programma: een niet al te lastige tocht, goed om mee te beginnen. Let op tijdens het regenseizoen/regenachtige tijd, kan het wel modderig (glad) zijn. We komen vandaag door 4 dorpjes, waar we zeker de dagelijkse (landbouw) activiteiten van de bewoners meekrijgen. Het landschap is zeer divers, zee en bos, maar ook uitgestrekte rijstvelden. Kamperen nabij het dorpje Fizono.
trekdag 3: Fizoano-Ambatoledama
Vandaag wandelen we 18 km, het is een pittige dag, want er zitten veel klim- en daalpartijen in. We moeten vandaag ook een aantal rivieren oversteken en het kan modderig zijn her en der. Gedurende de halve dag lopen we dwars door het Nationaal Park Masoala en gaan we zeker ook op zoek naar de lemuren. Let op: om zoveel mogelijk van het park en de lemuren te kunnen genieten moeten we vroeg weg vandaag. Kampeerovernachting (de enige nacht nabij het echte hart van park) in Ambatoledama.
trekdag 4: Ambatoledama-Ampokafo
Vandaag 15km wandelen maar in de ochtend nemen we eerst nog de tijd een stuk van het Masoala park te bezoeken alvorens we aan de tocht beginnen richting Ampokafo. We lopen nu door wat ze een ecologische corridor noemen, nl tussen de wouden van Masoala en Andrakaraka die op elkaar aansluiten. Vervolgens begint langzaam de afdaling naar Antalaha en beginnen we al prachtige vergezichten te krijgen over de rijstvelden en de dorpjes in de Ankaviabe vallei. We overnachten dichtbij Ampokafo.
trekdag 5: Ampokafo-Antakotako
Slechts 16km vandaag, het lijkt niet veel, maar het wordt weer een lastige dag. Het pad gaat meerdere malen door het water en we steken ook meerdere malen de rivier Ankavia over. Onderweg komen we door 6 dorpjes, We kamperen nabij Antakotako.
trekdag 6: Antakotako-Marofinaritra-Antalaha
Vandaag 25 km, een lange laatste dag, vroeg op en dan komen we door het schitterende gebied van de plantages: vanille, bananen, koffie…… we lopen over een vrij harde ondergrond, en die kan glad en modderig zijn. Aan het einde van de 25 km komen we in Marofinaritra aan waar we met een lokale taxibrousse zo’n 30 km naar Antalaha rijden. Einde van een zeer speciale trektocht. Hotelovernachting in Antalaha.
Rustdag aan de kust in Antalaha. We maken vandaag een wandeling in Macollone, een mooi privé reservaat/parkje. We maken kennis met de lokale Engelssprekende gids die ons op de volgende trekking zal begeleiden. Hotelovernachting.
We gaan nu op pad voor de tweede langere trektocht van 4 dagen in Marojejy. We rijden naar de entree van het park, een schitterende tocht met mooie vergezichten (ongeveer 6 uur). Naast de gids gaan er ook hier dragers en een kok mee.
Bij de entree van het park is er een opslagruimte om de grote bagage achter te laten, tijdens de trekking nemen we alleen de noodzakelijkste spullen mee voor deze 4-daagse / 3-nachten trekking.
Daarna beginnen we aan een wandeling van zo’n 3,5 uur om bij het eerste kampement te komen. Onderweg zien we al de eerste lemuren/kameleons/kikkers etc.
Marojejy is een zeer speciaal, niet veel bezocht, stukje echt nog authenthiek regenwoud van Madagaskar, met zeer hoge bomen, alles zeer dicht op elkaar, hele stukken bamboebos, weer iets totaal anders dan Masaola. We overnachten hier in zeer eenvoudige tenthutten op palen.
Na het ontbijt klimmen we verder, zo’n 4 à 5 uur (afhankelijk van wandelsnelheid) tot aan het derde kampement, dit ligt op 1500 meter hoogte. Hier overnachten we vanavond.
Het is een schitterende wandeling waarbij er weer lemuren gespot kunnen worden en primair regenwoud beleefd kan worden.
Net boven het tweede kampement waar we langs lopen is de kans op het zien van de “Simpona” het grootst, we bevinden ons tussen het “regenwoud” op lagere hoogte en de hoge bergen. De naam Simpona komt van de endemische lemuur soort die je hier kunt spotten. De Simpona, oftwel de Zijde Sifaka is helemaal wit. De gidsen zullen proberen deze zeldzame lemuur te spotten.
Een derde wandeldag is onze topdag. Het is een stevige klauterpartij over en onder boomwortels van een uur of 3 naar de top van het Marojejy gebergte waar je boven de boomgrens bent.
We kunnen genieten van een schitterend uitzicht over het “primaire” regenwoud. Nadat we zijn afgedaald naar kampement 3 lopen we verder naar beneden en overnachten in kampement 2 of zelfs in kampement 1. Dit zal de rest van de dag in beslag nemen.
Vandaag wandelen we in alle rust (ongeveer 3 uur) terug naar de entree van het Nationaal Park, hier staat de auto met chauffeur op ons te wachten en rijden we in 4 uur naar Vohemar.
Hier overnachten we in een hotel aan de baai Iharana, waar je je na al deze dagen kamperen even heerlijk kunt opfrissen.
Het is zaak vanochtend vroeg te beginnen zodat we met licht in Vohemar aankomen en eventueel nog kunnen zwemmen en genieten van de vissersboten die terugkomen.
Nadat we hebben uitgeslapen rijden we in ongeveer 4 uur naar Daraina.
Bij Daraina maken we een wandeling om de “Golden Crown Sifaka” te zien bij een goudzoekerskamp aan de rand van het Daraina woud. We overnachten in een eenvoudige bivouac en kunnen in de nacht nog proberen de aye aye te spotten.
Vandaag vervolgen we onze spectaculaire rit langs dorpjes waar mensen goud aan het zoeken zijn. Een tocht van ongeveer 7 uur met mooie vergezichten en diverse plantages. Het laatste stuk, ongeveer een dik uur rijden we over secundaire zanderige wegen om bij de Bush Camp te komen – Iharana, gelegen langs een meertje waar het ook goed vogelspotten is. Na aankomst kan er vandaag al een nachtwandeling door het gebied gemaakt worden.
Iharana Bush Camp ligt aan een meer, met uitzicht op het Tsingy-massief, niet ver van de Mahavavy-rivier. De natuurlijke omgeving is buitengewoon rijk en van een unieke schoonheid. Het is een Bushcamp met “open” bungalows – er kan dus wel eens een kikker of slangetje in de bungalow zijn en er zijn geen stopcontacten in bungalows, maar wel een centraal oplaad punt.
Vandaag maken we een wandeling in de Tsingy Iharana. Een circuit ontworpen door de speleoloog Jean Claude Dobrilla.
Hoe maak je de Tsingy leuk?
Door voor de gasten van Iharana een privépad te creëren met ladders, bruggen, leuningen en adembenemende uitkijkpunten. Het pad begint bij het kamp en komt daar ook weer terug (geen auto nodig). Laat je leiden naar de Kameleon-grot...Deze route is ontwikkeld door de grootste specialist van de Tsingy, Jean Claude Dobrilla, die bijvoorbeeld verantwoordelijk is voor de inrichting van het Nationaal Park van Bemaraha. Een jaar van werk, expedities en trainingen heeft geleid tot deze unieke tocht door een uniek stukje Tsingy. De biodiversiteit en het endemische ecosysteem van de Tsingy worden tijdens dit avontuur voor je onthuld. Vergeet je camera niet: maki’s, vlinders, een grote variëteit aan planten, ongewervelde dieren en vogels zullen je pad kruisen.
Hierna rijden we op het eind van de dag zo’n 3,5 uur naar Ankarana, waar we, voor degene die puf hebben nog een nachtwandeling kunnnen maken. Overnachting in Relais Ankarana.
Ankarana
Het nationale reservaat van Ankarana strekt zich uit over een oppervlakte van 18.255 hectare. Het is een samenhang van geërodeerde kalksteen, dat in een ondergrondse wereld een belangrijk deel van de Ankarana cultuur bevat. Het park ligt in de regio van Ambilobe en bestaat uit spitsgevormde rotsformaties met veel grotten ertussen: de grot van de vleermuizen met zijn vele stalagmieten en stalactieten, de Kathedraal grot van Andrafiabe, de grot van de krokodillen, de kristalgrot etc. Alle grotten zijn werkelijk mooi om te zien. In het oostelijke deel van het park, op 108 km van Diego Suarez, bevinden zich de kleine Tsingy, de "verloren rivier" en de grote "avenue de Mahamasina", allen natuurlijke schoonheden. De kleine Tsingy hier zijn het resultaat van erosie en geologische transformaties uit het jurasic tijdperk. In het oosten bevinden zich ook het schitterende uitzichtpunt Ambohimalaza, de "tourelle des Tsingy" en de "beaux Tsingy rary" die echt op de Tsingy van Bemaraha lijken. De Tsingy van Ankarana met hun gotische kleur en hun danteske landschappen door water en lucht geschapen gedurende miljoenen jaren maken nog altijd een wonderlijke indruk op bezoekers.
We varen van Ankify in ongeveer een half uur naar Nosy Komba. Overnachting in hotel Anjiamarango aan het strand.
We varen van Nosy Komba naar Nosy-Be. We hebben geen binnenlandse vlucht via Antananarivo, want we kunnen direct van Nosy Be naar Addis Abeba vliegen. Aansluitende nemen we de vlucht naar Amsterdam, waar we de volgende dag aankomen
Heen | Terug | Prijs | Ticket vanaf | ||
---|---|---|---|---|---|
01 okt 2025 | 01 okt | 22 okt 2025 | € 4095 | € 1195 | Boeken Optie |
Vertrek 01 okt 2025 | Vanaf € 1195.00 |
![]() |
Bij de reis van 01 okt 2025 vlieg je met Ethiopian Airlines van Amsterdam naar Antananarivo . Het vluchtschema is als volgt: |
||
1 oktober Amsterdam-Wenen-Addis Abeba-Antananarivo * 21 oktober Nosy Be-Addis Abeba-Wenen-Amsterdam * * aankomst volgende dag |
Boek deze reis | |
Een greep uit de reviews:
Rob
07-06-2016
Gemiddelde beoordeling: 9,0
Wens en/of verwachting: Veel natuurschoon en lokale cultuur beleven.
Meeste indruk: Nationaal Park Ankarana.
Ervaring: Kleine groepjes, reisaanbod blijft vernieuwen, over het algemeen bestaat groep samenstelling uit ervaren reizigers.
Aanbeveling: Ja
Herbert
21-05-2016
Gemiddelde beoordeling: 8,6
Wens en/of verwachting: Nieuwe ervaringen opdoen.
Meeste indruk: De Tsingy.
Ervaring: Goede organisatie, voorbereidingsbijeenkomst zodat je vragen kunt stellen en de groepsleden vooraf ontmoet. Bijzondere bestemmingen, uitdagende reizen.
Aanbeveling: Ja