Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.
dag 1 en 2 Amsterdam - Kathmandu
Deze dagen zijn gereserveerd voor een vlucht van Amsterdam naar Kathmandu.
dag 3 en 4 Kathmandu
Vrij te besteden dagen in Kathmandu en omsteken.
dag 5 van Kathmandu naar Pokhara
Er volgt een reisdag met de bus. Direct nadat je uit Kathmandu bent vertrokken stijg je naar het pasje over de bergrand die Kathmandu-vallei omgeeft. Vandaar heb je bij helder weer al een fenomenaal uitzicht op o.a. Ganesh Himal, Lamjung Himal en Annapurna. De weg daalt nu tot ongeveer 400 meter hoogte en loopt langs de Trisuli-rivier. Beneden zie je een enkele groep in rafts de soms onstuimige rivier afzakken. Onderweg stoppen we even voor de lunch.
dag 6 Pokhara-Jomosom-Kagbeni, 20 minuten vliegen, 2 uur lopen, 2850 meter
Vroeg in de ochtend vliegen we, zwevend tussen de Annapurna en de Dhaulagiri door de Kali Gandaki vallei noordwaarts. Na ± 20 minuten landen we op de geasfalteerde baan van Jomosom en we zijn daarmee direct in een hele andere wereld. We blijven hier niet omdat het stadje op zich niet zo interessant is. Door de keiige Kali Gandaki bedding lopen we noordwaarts tot het vestingdorpje Kagbeni, waar het district Upper Mustang begint. Het is niet zo ver lopen zodat we deze dag de tijd hebben om het stadje eens goed te bekijken. Hier begint Mustang en dat is aan alles al te zien: de kleding van de mensen, het klooster, de smalle kruip-door-sluip-door steegjes en de woestijnomgeving. Dit is de laatste plaats waar we ook toeristen tegenkomen die de tocht rond de Annapurna lopen.
dag 7 Kagbeni naar Chele 5 uur lopen, 3050 meter
’s Morgens passeren we eerst de checkpost die er op toeziet dat iedereen een permit heeft en er wordt gecontroleerd op het bezit van videocamera’s. (Wil je filmen dan kost dat 5000 dollar of je moet het clandestien doen.) Vanaf Kagbeni lopen we eerst een aantal uren door de rivierbedding met hier en daar een stijging om aan de steile oever en rivierdoorwadingen te ontsnappen. Onderweg passeren we een aantal dorpjes waarbij we ook nog een kloostertje kunnen bekijken. In de middag lijkt het alsof je een gigantische Efteling binnengaat: rode loodrechte rotswanden aan beide kanten van de rivier. Soms zijn er door mensen uitgehouwen gaten in de wanden waarin waarschijnlijk de eerste mensen hun onderdak hebben gemaakt. Je vraagt je af hoe ze ooit hiervan gebruik hebben kunnen maken zo hoog boven de rivier. We slaan de tent op binnen de muren van een tuin. Vanaf nu is alles ommuurd vanwege de harde wind met bijbehorende stofwolken die bijna elke dag opsteekt. Vandaar dat we met onze tenten hier ook beschutting zoeken.
dag 8 naar Shyammochen, 6 uur lopen, naar 3500 meter via 3800 meter
Nu volgt een steile vermoeiende klim tegen de col aan de overkant. Bovengekomen zijn we in een andere wereld beland met links van ons een steil gebergte en voor ons laag golvende bergruggen. Hoger en hoger gaat het vandaag over een aantal passen. Na Samar verlaten we de weg in aanleg en lopen via Ranchung gompa, een grot kloostertje, naar Shyammochen. Op de plaats waar we kamperen staan weinig huizen. Het is een eenzame plek.
dag 9 naar Ghemi, 5 uur lopen, 3500 meter
De dagetappe is niet lang zodat we een kleine omweg maken langs het mooie dorp Geling. Hier zijn naast een kloostertje, een paar hele mooie stupa’s te bewonderen. In de middag steken we nog een pas over waarna we afdalen naar het mooie, grote middeleeuwse dorp Ghemi. Het gebied is grotendeels desolaat, kaal en verlaten. Alleen een enkele jeneverbesstruik houdt hier nog stand. De wind en andere vormen van erosie hebben het zachte kleurrijke gesteente geslepen tot wonderlijke vormen. Heel indrukwekkend is vooral een roodgele rotswand met “orgelpijpen” achter het stadje. Het lijkt haast niet echt maar uit een droomwereld.
dag 10 naar Lo Gekar (Gar Gompa), 4 uur lopen, 3700 meter via 3950 meter
In het voorjaar, meer dan in het najaar komen de dorpjes met hun groene velden en boompjes op je over als ware oases temidden van een gigantisch maanlandschap.
De weg in aanleg loopt langs Lo Manthang naar Tsarang en verder naar Ghemi. Gelukkig is het oude pad naar Lo Gekar nog in goede staat. Langs de rode rotsen van Dhakmar, een van de hoogtepunten van Mustang, lopen we naar het kleine maar erg bijzondere klooster uit de 12e eeuw: Gar Gompa.
Na de lunch kunnen geïnteresseerden Tsarang bezoeken, een pittige tocht van bijna 5 uur heen en weer. Tsarang is een van de grootste dorpen in Mustang. De witte huizen met hun wapperende gebedsvlaggen liggen neergevleid tegen de achtergrond van steile klippen en witbesneeuwde toppen. Op een kam boven een diepe kloof verheft zich een imposant fort van vijf verdiepingen - één van de paleizen van de koning van Mustang - en daartegenover ligt een groot rood geschilderd klooster. Omkijkend staan we oog-in-oog met de blinkend witte noordkant van de Nilgiri, één van de toppen van het Annapurna-massief, dat steil oprijst uit de Tibetaanse hoogvlakte.
dag 11 naar Lo Manthang (Mustang), 5 uur lopen, 3700 meter via 3850 meter
Ook vandaag volgen we een oude route naar Mustang waar geen auto`s komen. Na een korte klim lopen we wederom over een hoogvlakte. Mustang zelf is omgeven door een hele hoge muur met vierkante torens op de hoekpunten. Alleen een wit paleis van vier verdiepingen en drie roodgekleurde kloosters steken boven de muren uit. Het stadje had in het verleden slechts één poort, nu zijn er meerdere plaatsen waar je naar binnen kunt. Met 1000 inwoners is Mustang naar de maatstaven van de regio een grote stad. Sinds de weg vanuit Tibet klaar is komen hier vrachtwagens met allerlei Chinese goederen die door Nepalese handelaren verder worden gebracht om te verhandelen.
dag 12 verblijf Lo Manthang
De witte huizen hebben op de hoekpunten van de platte daken roodgeverfde chorten met daarop gebedsvlaggen, die aan lange stokken naar beneden wapperen. De inwoners zijn nog overwegend traditioneel gekleed. De straatjes zijn smal en bochtig en het stadje als geheel straalt een middeleeuwse sfeer uit. We kunnen de 3 kloosters bezoeken, een monnikenschooltje en zo mogelijk het paleis en het koninklijk paar. Tegenwoordig is er zelfs een espresso bar!
dag 13 Lo Manthang - Yara 3400 m 6 uur lopen
Vanochtend volgen we eerst een stukje de weg richting Tsarang voordat we afslaan richting Dhi. Ook nu volgen we een smal pad al slingerend langs de bergflanken. Nu we naar het zuiden lopen hebben we zo nu en dan zicht de Annapurna keten. Dhi ligt diep in het dal naast de Kali Gandaki en is pas op het laatste moment zichtbaar. We dalen af over een spectaculair pad door een bijzondere kloof. In een van de huizen van Dhi lunchen we. Na de lunch steken we de Kali Gandaki over en lopen door de rivierbedding richting Yara. Ook dit dorpje is pas op het laatste moment zichtbaar. Zoals gebruikelijk zetten we de tenten op binnen de muren van een van de huizen.
dag 14 Yara - Lori gompa 3850 meter 3 uur
Na Yara dalen we weer af naar de rivierbedding en volgen deze naar Luri of Lori gompa. Lori Gompa is een van die plaatsen in de Himalaya waar woorden te kort schieten. In een absurd landschap van roze en gele pinnakels en bulten liggen 2 kloostertjes. Eén van de kloosters is ondergebracht in een grot. Deze grot wordt dan weer bijna geheel gevuld met een stupa waarvan de lokale mensen zeggen dat hij op natuurlijke wijze is ontstaan. Het geheel is omlijst met fantastische rotstekeningen uit lang vervlogen tijden en ook heel anders dan de voorstellingen die je normaal in boeddhistische kloosters ziet.
dag 15 Lori gompa - Ghuma Thati 4780 meter
Vandaag gaan we dan echt de hoogte in. Nadat we zijn afgedaald naar de rivier klimmen we aan de overzijde een paar uur achter elkaar meer dan 1000 meter naar een onechte pas op 4930 meter hoogte. Nu we de Kali Gandaki vallei verlaten wordt het landschap weer iets groener, op de berghelling kunnen de schapen net voldoende groen vinden om te overleven.
Net voorbij de `pas` daalt het pad weer steil naar de groene weide van Ghuma Thati. Hier is water en de lokale herders hebben er hun kralen waar de geiten en schapen de nacht doorbrengen.
dag 16 Ghuma Thati
Nu we 1000 meter hoger kamperen in vergelijking met Luri gompa, is het verstandig om een dag te acclimatiseren. De dag van morgen is één van de langste van de trekking. In de omgeving van het kamp kun je natuurlijk ook een dagwandeling maken.
dag 17 Ghuma Thanti - Damodar Kund 4990 meter
We vertrekken zo vroeg mogelijk om voor het donker onze volgende kampeerplek te bereiken. Het is een lange trekkingdag over twee meer dan 5000 meter hoge passen, de eerste 5310 meter hoog, de tweede zelfs 5480 meter! Tussen de passen dalen we naar 4900 meter.
Het pad wat we volgen is in redelijke conditie, elk jaar komen hier pelgrims uit India langs op weg naar de heilige meren van Damodar Kund. Het gebied waar we doorheen lopen is volledig onbewoond, alleen in de zomer zijn er herders die er met hun kuddes rondtrekken.
Nadat we Ghuma Thati verlaten hebben stijgen we heel geleidelijk al lopend langs een stroompje naar de eerste pas. Op deze hoogte groeit er niets meer, met helder weer is het zicht dan ook fantastisch. Via een prima zigag pad daal je steil af naar de stalen golfplatenschuilhut op 4900 meter hoogte, een prima lunchplek.
Na de lunch gaat het dan weer steil omhoog, nu je al een pas in de benen hebt is het hard werken, na 600 meter steil klimmen sta je op de volgende pas waar je een machtig uitzicht hebt op de Dhaulagiri I en de Bhirikutisali op de grens met Tibet. Ook is de vallei die we volgen naar het Japanse basiskamp en de Saribung goed te zien.
Na een lange afdaling steken we een rivier over en maken op het grasveld daar vlakbij kamp. Het is ook mogelijk dat we doorlopen naar de meren van Damodar Kund.
Vandaag nemen we afscheid van de paarden en hun begeleiders, vanaf hier kunnen alleen de porters nog verder.
dag 18 naar het `Japanse` basiskamp Saribung 5200 meter
Een niet al te lange dag lopen we nu weer eens vlak langs de rivier en er dan weer een flink stuk boven naar het Japanse basiskamp aan de voet van de gletsjer. Nu we voorbij Damodar Kund zijn is het pad niet meer dan een spoor. Het Japanse basiskamp is een ruime plek waar iedereen gemakkelijk een plekje voor de tent vindt.
dag 19 naar 5500 meter kamp
Nu we steeds hoger en hoger komen en onze toppoging nadert, is het belangrijk om goed te acclimatiseren. De komende dagen stijgen we dan ook maar 300 meter per overnachting.
`s Ochtends vroeg springen we over de half bevroren rivier die onder de gletjser vandaan stroomt naar de overkant en beginnen aan de klim tegen de met stenen bedekte gletsjer. Het is niet het gemakkelijkste terrein, de keien liggen vaak los. Alhoewel de Saribung hemelsbreed nog maar paar kilometer van ons vandaan is, kun je de berg niet zien.
De kampeerplek voor vandaag is er een uit duizenden, tussen 2 gletsjers in is er een redelijk vlakke plek op het ijs waar ruimte genoeg is voor al onze tenten. Daarnaast is er waarschijnlijk stromend water zodat er niet teveel brandstof gebruikt hoeft te worden om ons van voldoende vocht te voorzien.
Middags controleren we onze klimspullen en oefenen met het lopen aan het touw.
dag 20 naar ABC op 5800 meter
We volgen de corridor tussen de ijswanden zolang mogelijk totdat we op de geheel vlakke gletsjer komen. Deze moeten we oversteken naar de met stenen en rotsblokken bedekte morene die ten oosten van ons ligt. Het is een riskant spletengebied en we gaan dan ook aan het touw.
Ook vandaag zijn we voor de lunch op de kampeerplek.
Onze tenten staan hier in tegenstelling tot de vorige plek vol in de wind. Het uitzicht rondom is fantastisch, over sneeuw en hoge pieken.
dag 21 naar high camp op 6050 meter
De spanning stijgt, de komende nacht slaap je op ruim 6000 meter hoogte en dat is spannend. Vanaf ons kamp volgen we zo lang mogelijk de met stenen bedekte morene, hier hoef je nog niet aan het touw. Eerst komen we langs de vallei van de De Hults pas, waar het goed kan waaien. Verderop lopen we bijna tegen de rotswand op voordat de klim naar de pas begint. Hier gaan we weer aan het touw. De klim naar de pas lijkt langer dan de voorgaande dagen, we gaan natuurlijk ook langzamer door de grote hoogte. Tijdens de klim krijg je dan ook eindelijk zicht op de Saribung top! De klim naar de pas lijkt maar niet op te houden, steeds is het nog iets verder. Eenmaal op de pas is het vlak. De Nepali porters gaan terug naar het ABC, zij komen morgen met de rest van de spullen en slapen niet op deze hoogte.
Op de pas delen we de tent met z´n tweeen, op deze hoogte is het goed om een maatje te hebben zodat je elkaar in de gaten kunt houden ivm de hoogte.
De keukenstaf doet vanavond aan roomservice, je warme maaltijd krijg je in de slaapzak gereserveerd zodat je alle warmte vast kunt houden.
dag 22 topbeklimming Saribung 6328 meter
De top van de Saribung is ´slechts´ 300 meter hoger en we vertrekken dan ook niet voordat de zon op de tenten schijnt (met mooi weer natuurlijk). Afhankelijk van de sneeuwcondities zullen we tussen de 3 en 5 uur onderweg zijn naar de top.
De gehele klim gaat aan het touw en loopt over sneeuwvelden waar je afhankelijk van de condities je stijgijzers moet gebruiken.
De top is een échte top met rondom prachtige en machtige andere pieken. Na onze topbeklimming dalen we af naar het basiskamp van de Saribung La in de richting van Phu.
Langs ons inmiddels ontmantelde kamp dalen we over een gletsjer redelijk snel bijna 800 meter af naar de plek waar de gletsjer weer door stenen bedekt is.
De laatste 2 kilometer lopen we over de morene keien en dat is aan het eind van een lange dag een hele klus. Komende nacht slapen we op 5300 meter hoogte.
dag 23 reserve dag
dag 24 basiskamp - Nogaru 4300 meter
Na een nacht vol zuurstof dalen we ook vandaag 1000 meter naar Nogaru. Bijna de hele dag lopen we over de morene keien bergafwaarts in de richting van het basiskamp van de Bhirikuti, de berg die we bijna een week geleden voor het eerst in de verte zagen.
Na de lunch dalen we steil af naar de eerste rivier die we moeten oversteken. Daarna klimmen we weer steil omhoog en zoeken hoog boven het smalle rivierdal het pad op richting Nogaru.
Hemelsbreed is het vandaag een flink stuk lopen, Nogaru is de eerste plek waar voldoende water is om te kunnen kamperen. Het is een verlaten dorp waar we prima kunnen kamperen op de in onbruik geraakte terrassen.
dag 25 Nogaru - Phu 4000 meter
Eindelijk weer een korte dag die wel begint met een klim naar het pad hoog boven ons aan de overzijde van het dal. Eenmaal boven is het dan bijna alleen maar naar beneden naar Phu wat al van verre zichtbaar is. We komen voor de lunch aan. `s Middags kun je een beetje uitrusten van de zware dagen die we achter de rug hebben. Er is hier weer (duur) bier te koop!
dag 26 Phu - Meta
Langs een enorme rij chörtens lopen we naar de oude stadsdeur van Phu en dalen langs de rivier door een smalle kloof naar Kyang. Pas nu besef je dat Phu ook van deze kant nauwelijks te bereiken is.
dag 27 Meta - Koto
dag 28 Koto - Kathmandu
dag 29 Kathmandu
Extra dag om vertragingen te kunnen opvangen en/of om lekker bij te komen in het hotel in Kathmandu. Weer eens een warme douche, lekker op het terras thee drinken of de stad in.
dag 30 en 31 Kathmandu - Amsterdam
`s Avonds vertrek uit Kathmandu, de volgende dag komen we aan in Amsterdam.
Data
Heen |
Terug |
Prijs |
Ticket vanaf |
|
25 sep 2025 |
25 sep |
25 okt 2025 |
€ 4395
|
op aanvraag
|
Boeken
Optie
|
|
|
Bij de prijs inbegrepen
* alle groepsvervoer
* 4 overnachtingen in Kathmandu op basis van logies en ontbijt in tweepersoonskamer
* vlucht Pokhara - Jomosom
* 1 overnachting in Pokhara op basis van logies en ontbijt in tweepersoonskamer
* voorbereidingsbijeenkomst
- op trek:
* overnachtingen in tweepersoonstenten
* 3 maaltijden per dag (op de kampeerdagen wanneer de keukenploeg de maaltijden verzorgt)
* keukentent, dining tent
* gebruik van borden, mokken en bestek
* Engelssprekende Nepalese hoofdgids
* klimgids
* kok en keukenploeg
* dragers (o.a. voor 12 kg persoonlijke bagage), pony`s
* Mustang permit
* Klim permit Saribung
* Nar en Phu permit trekking permit
* Annapurna Conservation Area Permit
* kampeergeld
* medicijn- / EHBO-kit
* verzekering voor Nepalese staf
* reserveringskosten
* bijdrage Reisgarantieregeling VZR Garant
Niet bij de prijs inbegrepen
* retourvlucht Amsterdam - Kathmandu (deze kan via ons geboekt worden)
* extra kosten overgewicht Amsterdam-Kathmandu
* visum ($ 50,-- bij aankomst in Kathmandu) en vaccinaties
* verplicht reisverzekering, werelddekking met bergsportclausule en reddingskosten, annuleringsverzekering (raden we sterk aan)
* toeslag eenpersoonstent € 110,--
* wijzigingskosten € 35,--
* uitgaven van persoonlijke aard, frisdranken en alcoholica
* fooien Nepali staf
* alle kosten voor een eventuele prive-klimgids
* entree voor Durbar Square, musea, tempels (tussen € 1,- en € 4,- , Bhaktapur € 11,-)
* lunches en diners wanneer niet op trek (± € 125,--)
* excursies wanneer niet vermeld in de dag-tot-dag beschrijving of aangegeven als facultatief
*persoonlijke klimuitrusting (stijgijzers, kunststof expeditieschoenen voor de beklimming, pickel en gordel)
Groepsgrootte
Minimaal 4 reizigers
Maximaal 12 reizigers
Deze reis wordt begeleid door een Engelssprekende lokale gids.
Wil je graag dat je expeditie wordt begeleid door een Nederlandse begeleider, neem dan even contact op met kantoor. Dit is tegen meerprijs mogelijk
Klimaat
Vanwege de grote hoogteverschillen varieert het klimaat van subtropisch moessonklimaat tot bergwoestijnklimaat. De regentijd is in de zomer, van juni tot en met september. Hoe hoger in de bergen, des te minder invloed heeft deze regen. Onze trekking speelt zich af aan de noordzijde van de Himalaya ligt zelfs in de regenschaduw van het gebergte en is kurkdroog en woestijnachtig. Elke 100 meter stijging geeft ongeveer 0,7 graden Celsius daling in temperatuur.
Tijdsverschil
Het is in Nepal 3 ¾ uur later in onze zomertijd en in onze wintertijd 4 ¾ uur later.
Elektra
De netspanning is 220 Volt. Stopcontacten kom je in verschillende soorten tegen, zowel Europese en Amerikaanse soort. Neem daarvoor een wereldstekker mee.
Geld
Je hebt geld nodig om een aantal maaltijden, je drankjes, andere persoonlijke uitgaven en fooien te betalen. We gaan ervan uit dat ongeveer 250 Euro als voldoende is. We stellen voor om het dubbele mee te nemen voor onvoorziene omstandigheden.
In Nepal is er ook de mogelijkheid om te pinnen. Hou er wel rekening mee dat de pinautomaten niet altijd werken. Neem dus ook contant geld mee.
Een aantal Nederlandse banken heeft standaard de mogelijkheid tot geldopnames in landen buiten Europa geblokkeerd en een limiet voor een geldopname per keer vastgesteld. Wanneer je met de bankpas wilt pinnen in het buitenland, vraag dan de bank jouw bankpas te deblokkeren voor geldopnames in landen buiten Europa en informeer naar de limiet.
Voor de actuele wisselkoers
klik hier. (Oanda.com)
Reisdocumenten
Je paspoort moet vanaf het moment dat je vertrekt nog minimaal 6 maanden geldig zijn.
Voor Nepal heb je een visum nodig. Er zijn 2 mogelijkheden voor de visumaanvraag. Dit kan geregeld worden bij aankomst in Kathmandu of van tevoren geregeld worden in Nederland bij het Consulaat (kosten in Nederland, multiple entry voor 15 dagen is € 30 + € 20 afhandelingskosten multiple entry voor 30 dagen is € 50,-- + € 20 afhandelingskosten en multiple entry 90 dagen is € 125,-- + € 20 afhandelingskosten). Voor de aanvraag in Amsterdam kun je bij het
Consulaat van Nepal instructies opvragen. Het is tegenwoordig mogelijk bij het Consulaat het visum voor Nepal digitaal, als e-visum, aan te vragen. Je hoeft dan niet meer naar het Consulaat te komen, maar krijgt het visum per email thuisgestuurd.
Je kunt je visum voor Nepal ook bij aankomst in Kathmandu regelen (multiple entry voor 15 dagen is US$ 30,--, multiple entry voor 30 dagen is US$ 50,-- en multiple entry 90 dagen is US$ 125,--). Neem voor de aanvraag in Kathmandu een pasfoto mee. Er kan ook in Euro`s worden betaald.
Indien je het visum bij aankomst op het vliegveld van Kathmandu wilt kopen, dan vul je bij aankomst op de luchthaven een online formulier in bij een van de kioskmachines.
N.B. Binnen 6 maanden na de uitgiftedatum van het visum moet je Nepal binnengaan, anders verloopt de geldigheid.
Procedure van vertrek
Zorg ervoor dat je op de dag van vertrek uiterlijk 3 uur voor vertrek aanwezig bent op de luchthaven. De reisleider heeft de de groepsbagage. Omdat er vanuit Nederland vaak tenten, voedsel en een medicijnton meegaan, vragen we onze deelnemers om niet meer dan 15 kg aan ruimbagage mee te nemen (dit is exclusief handbagage). De overige kilo’s kunnen dan gebruikt worden voor de groepsbagage.
Om alles goed verpakt mee te nemen, kun je bijvoorbeeld een plunjebaal van sterk materiaal gebruiken. Handig is ook een klein hangslotje, om de plunjebaal af te sluiten.
Je vliegticket ontvange je uiterlijk in de week voor vertrek per email.
Vaccinaties
Voor officiële adviezen kun je terecht bij de GGD of bij je huisarts. Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden: DTP, buiktyfus, Havrix (tegen geelzucht = Hepatitis A)
N.B. Geen enkele vaccinatie is meer verplicht. Toch raden we aan bovenstaande inentingen allemaal te nemen. Nepal en Tibet zijn nu eenmaal onhygiënische landen, waar je gemakkelijk een ziekte kan oplopen. Voor officiële adviezen over vaccinaties kun je terecht bij de GGD bij jou in de buurt.
Persoonlijke medicijnen
~ een kuur ciproxine - tegen bacteriële darminfecties (via recept arts*)
~ een kuur amoxyciline - luchtweginfecties (via recept arts*)
~ diamox (50 tabletten van 250 mg) (via recept arts*)
~ azaron, lidocaïnezalf - bij insektenbeten
~ sterilon/betadine - wondontsmetting
~ leukoplast, 2nd skin - blaarpreventie
~ paracetamol - pijnstiller
~ insectenafweermiddel - bijv.: deet
~ zonnebrandolie/crème - factor 50
~ lippenbescherming - zinkzalf, lipbalsem fact. 50
~ rekverband, knieband - bij knieproblemen
~ pleisters
~ Arnica of SRL - bij spierpijn, kneuzingen
~ sporttape
~ immodium - bij diarree
~ ORS - tegen uitdroging (bij diarree)
~ strepsils - bij keelpijn
* Niet alle huisartsen geven makkelijk antibiotica-kuren mee. Leg uit wat je gaat doen en dat je in de rimboe echt geen arts kunt vinden en dat de reisleider vaker met dit bijltje heeft gehakt. Eventueel kun je deze medicijnen ook in Kathmandu kopen.
Hoogteziekte
Hoogteziekte kan zich voordoen boven de 2500 meter. Als de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, zal het in veruit de meeste gevallen slechts gaan om lichte symptomen van voorbijgaande aard. Slechts in 1 à 2 % van de gevallen komen ernstige verschijnselen voor, die zonder passend handelen tot de dood kunnen leiden. De symptomen van hoogteziekte mogen daarom absoluut niet worden veronachtzaamd.
Wanneer je je op grote hoogte niet goed voelt, moet je aannemen dat er sprake is van hoogteziekte, tenzij er overduidelijk een andere oorzaak is.
Oorzaken van hoogteziekte:
- geringere aanwezigheid van zuurstof en
- geringere luchtdruk, waaraan het lichaam zich moeilijk of onvoldoende aanpast, veelal door te snelle stijging.
Preventieve maatregelen:
1. Langzame en gefaseerde stijging, het zg. "acclimatiseren". Als ideaal geldt om 5 dagen uit te trekken tot 3500 m, daarna maximaal 300 m stijging per dag en per 1000 m minimaal 1 dag extra. In de praktijk blijkt echter wel een hoger stijgingstempo mogelijk, waarbij rond de 3000 m. een dag rust wordt ingelast en daarboven per 1000 m. stijgen 1 dag.
Vanaf geringe hoogte helemaal "inlopen" levert meestal nauwelijks problemen, maar na een bus- of autorit omhoog en vooral bij "invliegen" naar grote hoogte, is aandacht voor het acclimatiseren van het grootste belang.
2. Altijd rustig lopen, zonder buiten adem te raken.
3. Veel drinken.
Uitdroging kan hoogteziektesymptomen veroorzaken. Gewoonlijk heb je minstens 5 liter vloeistof per dag nodig op grote hoogte. Je moet per keer min. 1/2 liter uitplassen en de urine moet helder zijn. Als je urine donkergeel is, drink je onvoldoende. Drink water, thee, soep en bouillon, maar geen alcohol.
4. Juiste voeding.
Zorg dat je voldoende calorierijk eet, met name veel zetmeel. Eet niet te zout. Het menu houdt hier rekening mee.
5. Bewust diep, volledig ademhalen (wel oppassen voor hyperventilatie).
6. Diamox (acetazolamide), een diureticum, kan helpen bij hoogteaanpassing. Het blijkt de ademhaling tijdens de slaap te reguleren, zodat efficiënter zuurstof wordt opgenomen. Onderzoek heeft onomstotelijk aangetoond dat het preventief slikken van diamox symptomen van hoogte ziekte met 50% doet afnemen. Bovendien herstel je sneller. In tegenstelling tot wat veel mensen veronderstellen maskeert diamox de hoogteziekte niet maar het helpt je sneller te acclimatiseren. We raden dan ook het preventief gebruik van diamox aan op slaaphoogtes boven de 3000 meter. dosis: 2 maal per dag 250 mg voor de duur van het verblijf op grote hoogte
7. Bij tochten met een verhoogd risico (vliegen naar Lhasa, expedities boven de 6000 meter) nemen we doorgaans een hogedrukzak (Gamow Bag of PAC) mee zodat we in geval van nood afdaling van ongeveer 2000 meter binnen 5 minuten kunnen simuleren. Het gebruik van deze hogedrukzak is ook effectief gebleken.
Lichte symptomen van hoogteziekte:
- enigszins slap, loom gevoel
- kortademigheid bij inspanning
- hoofdpijn
- misselijkheid
- gebrek aan eetlust
- spijsverteringsstoring: obstipatie / diarree, winderigheid
- slecht slapen
- onregelmatige ademhaling tijdens het slapen lichte duizeligheid
- lichte zwelling van handen, voeten, gezicht
Bij alleen deze symptomen behoeft men niet meteen af te zien van verder stijgen. Men moet het kalm aan doen en voldoende (nacht)rust inlassen. Maar blijf e.e.a. en elkaar wel goed in de gaten houden, want de lichte symptomen zouden ernstiger problemen kunnen aankondigen. Blijf bij elkaar en laat elkaar niet alleen!
Ernstige symptomen van hoogteziekte:
(houden o.a. verband met long- en hersenoedeem)
- ernstige kortademigheid en versnelde ademhaling, ook na rust (meer dan 25 ademtochten per minuut)
- vochtige, rochelende ademhaling
- hevige hoestbuien, die activiteit beperken
- ophoesten van roze tot bruin sputum
- hoge hartslag, ook na rust (meer dan 110 slagen per minuut)
- blauwe verkleuring van gezicht en lippen
- geringe urine-uitscheiding (minder dan 1/2 liter per dag)
- aanhoudend overgeven
- wazig, dubbel of met blinde vlekken zien
- aanhoudende ernstige hoofdpijn, ook na nachtrust
- aanhoudende ernstige vermoeidheid, extreme lusteloosheid
- coördinatievermindering, evenwichtstoornis(testen!)
- verwardheid, delirium, coma
Zodra ook maar één van deze symptomen zich voordoet, staat er (naast zo mogelijk zuurstof toedienen) maar één weg open: ONMIDDELLIJK OMLAAG.
Iemand met deze problemen moet onder begeleiding omlaag, zo mogelijk gedragen worden, omdat inspanning een en ander kan verergeren.
Na een betrekkelijk geringe daling van 500 tot 1000 m kunnen de symptomen soms geheel verdwijnen. Dan kan men na enkele dagen rust opnieuw proberen te stijgen, maar uiterst behoedzaam. Bedenk dat de ernstige symptomen van hoogteziekte binnen enkele uren fataal kunnen zijn.
Door ervaring kunnen onze reisbegeleiders de symptomen goed onderkennen en de nodige maatregelen nemen. Zonodig kunnen extra rustdagen worden ingelast om te acclimatiseren.
Als je bij jezelf of een andere deelnemer symptomen van hoogteziekte waarneemt, blijf dan niet alleen, resp. laat de ander niet alleen, en vertel een en ander meteen aan de reisbegeleider
Uitrusting
Schoeisel
Wij raden middelzware stijgijzer vriendelijke bergwandelschoenen aan met een stevige profielzool. Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen.
* Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat (pas ze met een paar extra sokken).
* Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt.
* Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in.
* Op sommige tochten moet je door kleine beekjes waden, over modderige paden en soms door sneeuw lopen, dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig.
* Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden.
(Dag)rugzak
* Je kunt je bagage laten dragen tot 12 kg. Je bagage kun je in een plunjezak of grote rugzak of tas doen. Voor de spullen die je tijdens het lopen nodig hebt volstaat een dagrugzak. We adviseren een dagrugzak met een inhoud van ± 35 liter (of meer).
Slaapzak
* Voor alle tochten is een goede slaapzak (dons of kunststof bijv. hollofil) onontbeerlijk. De donzen slaapzakken zijn in Nederland erg duur.
* In Kathmandu kun je ze huren voor ongeveer € 1,-- per dag. Het zijn vaak slaapzakken van expedities, die ze hebben achtergelaten. Mocht je het idee onfris vinden, dan kun je altijd nog het gebruik van een lakenzak overwegen. Dit is sowieso wel handig, omdat je toch een aantal overnachtingen hebt met hoge temperatuur.
Paklijst
kleding + slapen
~ slaapzak
~ slaapmatje
~ lakenzak*
~ opblaaskussentje*
~ waterdichte slaapzakhoes*
~ ondersokken*
~ sokken/kousen min. 3 paar
~ ondergoed
~ thermo ondergoed
~ T-shirts
~ fleece trui
~ body warmer*
~ korte broek
~ trekking broek
~ donsjack
~ regen/windjack
~ regenbroek
~ gamaschen
~ onderhandschoenen
~ handschoenen en wanten
~ wandelschoenen
~ sandalen/gympen
~ pet/shawl/muts
~ zwembroek/badpak
algemeen
~ dagrugzak (minimaal 35 liter)
~ zakmes
~ dagboek*
~ leesboek*
~ reserve veters
~ naaispullen
~ zaklamp
~ batterijen
~ plastic zakken
~ plunjebaal + eventueel hangslotje
~ fototoestel, geheugenkaartjes, batterijen
~ veldfles, thermosfles
~ zonnebril/gletsjerbril
~ reserve bril/lenzen
~ loopstokken
toiletartikelen
~ shampoo
~ zeep
~ tandenborstel
~ tandpasta
~ lippencrème
~ zonnebrand
~ kam/borstel
~ toiletpapier
~ dunne handdoek
~ tampons/maandverband
~ medicijnen (zie persoonlijke medicijnen)
bergsportmateriaal
~ gordel
~ stijgijzers
reisbescheiden
~ moneybelt of halstasje voor bescheiden:
- paspoort (moet bij aankomst in Nepal nog een half jaar geldig zijn)
- vliegticket(s)
- geld
- inentingsboekje*
- verzekeringsbewijs + alarmnummer
- pasfoto’s voor trekkingpermit
* = niet altijd noodzakelijk
N.B. Maak van alle belangrijke papieren kopieën en bewaar exemplaren thuis en onderweg, apart van de originelen.
Verzekering
We stellen een adequate reisverzekering verplicht. Voor deze reis is een bergsport / bijzondere sporten reisverzekering nodig. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertrekvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis.
Beide soorten verzekeringen kun je via ons afsluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.
Vertrek 25 sep 2025 |
Op aanvraag |
|
Bij de reis van 25 sep 2025 vlieg je van Amsterdam naar Kathmandu.
Het vluchtschema is als volgt:
|
25 september Amsterdam-Kathmandu (met 1 overstap) *
24 oktober Kathmandu-Amsterdam (met 1 overstap) *
* aankomst volgende dag
|
Boek deze reis
|
|
|
Categorie 5
De Saribung tocht is een uitdagende trekking met een prachtige mix van cultuur en natuur. Na een eerste week inlopen door het bijzondere Mustang gebied trekken we voor 12 dagen de geisoleerde wildernis in. Het is een gebied met diepe kloven en later gletsjers en morenes waarover we naar het basiskamp van de Saribung trekken. De beklimming van de Saribung is een `eenvoudige` gletsjertocht (zie je de beklimming niet zitten dan kun je er voor kiezen om in het basiskamp te blijven). Voor de beklimming moet je wel kunststof expeditieschoenen gebruiken. Ervaring met het maken van gletsjertochten is mooi meegenomen, maar is niet verplicht. In de aanloop naar de passen wordt er door de reisbegeleider in samenwerking met de klimgids geoefend in het lopen aan het touw en het gebruik van stijgijzers en klimgordel.
In Phu komen we weer op een goed pad.
(GPX track item kan worden verwijderd door alle velden leeg te maken)
Reiswaardering 9,1
Een greep uit de reviews:
Gemiddelde beoordeling: 9,3
Wens en/of verwachting: Mooie trektocht maken met 'topje' (de Saribung) als 'kers op de taart'
Meeste indruk: De mooie rotsformaties en kleuren in Mustang en verder de natuur en dorpjes. Zeker het stuk van Yara naar Koto was echt fantastisch.
Ervaring: Er waren vele mooie momenten, maar het behalen van de top is natuurlijk altijd leuk. Bovendien hadden we geluk met het weer en dus fantastisch uitzicht. Maar de tocht over de gletsjer van Japanese basecamp naar de pas vond ik ook erg mooi. Verder was het voor mij echt een verrassing dat het hele stuk van de pas naar Koto ook erg mooi was. Phu was daarin ook een hoogtepunt wat mij betreft.
Algemene waardering van de gemaakte reis
9
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
9
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
n.v.t.
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
10
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9
Gemiddelde beoordeling: 8,8
Wens en/of verwachting: Trekking in Mustang als een gebied dat nog niet zo heel
lang toegankelijk is voor toeristen en de beklimming van de Saribung.
Meeste indruk: Schokkend om te zien : de trekking is aan het begin geen trekking meer, maar over de weg lopen. Vanwege De aanleg van de wegen vanuit het Noorden naar Jomson en Pokara
Ervaring: Top van de Saribung
Algemene waardering van de gemaakte reis
8
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
10
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
n.v.t.
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
8
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9
Gemiddelde beoordeling: 9,0
Wens en/of verwachting: Op de SUMMIT staan van Saribung 6328 M.
Meeste indruk: MUSTANG in zijn geheel -onbekend Nepal voor mij.
Ervaring: Het direct contact met medewerker(s) van Nunatak, en E-mail contact -informatie m.b.t. geboekte reis.
Algemene waardering van de gemaakte reis
9
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
9
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
9
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
9
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9
Gemiddelde beoordeling: 9,2
Wens en/of verwachting: Natuur, cultuur in combinatie met hoge bergen.
Meeste indruk: Elke dag was de omgeving en beleving in de bergen anders. Veel afwisseling.
Ervaring: Alles op locatie goed georganiseerd en uitrusting professioneel.
Algemene waardering van de gemaakte reis
9
Wat is je mening over de service naar de deelnemers van de lokale staf (gids, keukenstaf, dragers)?
9
Wat vond je van de Nederlandse reisleiding als organisator en groepsbegeleider?
9
Voldeed de gemaakte reis aan deze verwachting?
10
Wat is alles bij elkaar genomen je totaal oordeel over Nunatak als reisorganisatie?
9