Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De gids/reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.
Opzet van de expeditie
Ten zuiden van de hoge toppen van de Kumbu, met de Mount Everest, Lothse, Nuptse, Cho Oyu en Ama Dablam als de bekendste, ligt het Hinku gebied waar Mera Himal deel van uit maakt. Het gebied ligt net buiten het Sagarmatha National Park en het Makalu Barun National Park en wordt in het westen en noorden van de Kumbu gescheiden door de enorme gletsjers van de Kussum Kangguru, de Thamserku, en de Kang Taiga. Mera Himal is voor een groot deel bedekt met gletsjers en heeft drie toppen. Mera South (6065 meter), Mera Central (6480 meter) en Mera North (6495 meter). Mera Central is ons doel op deze tocht. We vliegen op Lukla, maar laten de vele bergwandelaars die de Mount Everest trail lopen meteen achter ons. Wij zullen deze indrukwekkende berg met vele anderen vanaf Mera La en Mera Peak kunnen bewonderen. De eerste dagen trekken we door dit door Sherpa`s bewoonde gebied en we maken dankbaar gebruik van de redelijk goed ontwikkelde toeristische infrastructuur met theehuizen en lodges in de dorpen waar we doorheen komen. Landschappelijk gezien is er veel afwisseling. Van subtropisch oerbos met baardmossen, afgewisseld door rijstvelden en graanakkertjes, rond de dorpen aan het begin van de trek, tot de woeste wereld van rots, sneeuw en ijs hoog in de Hinku vallei waar de rivier zijn oorsprong vind in de vele gletsjers van o.a. het Mera massief.
Voor de deelnemers die zich goed genoeg voelen om een toppoging te wagen ligt het hoogste kamp op ± 5800 meter en het basiskamp in Khare ligt op ongeveer 5000 meter.
dag 1 en 2 Amsterdam - Kathmandu
Deze dagen zijn gereserveerd voor een vlucht naar Kathmandu.
dag 3 Kathmandu
Verblijf in Kathmandu zodat je deze stad en omgeving kunt verkennen.
dag 4 Kathmandu - Paiya (2730 meter)
Vandaag staat de spectaculaire vlucht naar Lukla op het programma. Het is altijd een spannend moment want de weersomstandigheden, voornamelijk het zicht en de wind, bepalen of onze vlucht op tijd vertrekt. Na de landing in Lukla, dat op ruim 2800 meter ligt, dalen we af naar het dichtbij maar ongeveer 700 meter lager gelegen Surke om de rivier over te steken. Een steile klim naar Chutok La volgt. De rest van de trek naar Paiya is glooiend en daarmee een goed einde van onze eerste dag wandelen.
Door werkzaamheden op het internationale vliegveld van Kathmandu, zijn er voorlopig geen vluchten vanaf Kathmandu naar Lukla. Vluchten gaan daarom vanaf Ramechap Domestic Airport, ongeveer 4,5 uur rijden van Kathmandu.
dag 5 Paiya – Panggom (2804 meter)
Vandaag steken we de Piya Khola rivier over via een stevige houten brug. Aan de andere kant wacht ons een steile klim om Kari La te bereiken. Ook vandaag eindigen we met een relaxte redelijk vlakke route, nu naar het dorpje Panggom.
dag 6 Panggom – Ramailo Danda (3276 meter)
Nu we al lekker ingelopen zijn, wandelen we vandaag over ruiger terrein. Ons pad slingert en kronkelt langs de voet van het Zatrwa-massief. Veel korte, maar steile stijgingen en afdalingen zetten ons lijf goed aan het werk. Gelukkig kunnen we daarna goed herstellen in onze lodge in Ramailo Danda.
dag 7 Ramailo Danda – Chhetra Khola camp site (3122 meter)
We verlaten nu echt de gebaande paden en komen onderweg steeds minder huizen tegen. We nemen daarom ook zelf ons lunchpakket mee. De dag start met een steile klim naar Ramailo Dada, gevolgd door een zigzagpad omlaag naar de Tama Khola rivier. We gaan verder door een gemengd bos van bamboe en rododendron, een bijzondere ervaring op deze hoogte als je bedenkt dat de boomgrens in de Alpen tussen 1800 en 2200 meter ligt
dag 8 Chhetra Khola - Kothe (3580 meter)
We gaan vandaag verder door het oerwoud, over steiler op en neer gaand terrein. We passeren het dorp Tashing Ongma en trekken vervolgens bergafwaarts naar Mosom Kharka en de Inkhu Khola-rivier. We volgen de ruige rivier naar het dorp Kothe en de lodge waar we de nacht zullen doorbrengen.
dag 9 Khote – Tangnag (4358 meter)
Via de bedding van de Hinku Drangka gaan we om en door het puin verder noordwaarts het dal in. De morenedam van het Sabal-Thso meer is enkele jaren geleden doorgebroken en de daardoor ontstane vloedgolf heeft een enorme ravage aangericht in het Hinku dal. Vlak voor Tangnag is een kleine Gompa waar wij en onze Nepali crew een laatste offer kunnen brengen om hiermee de beklimming te zegenen.
Tijdens de rustige klim omhoog zullen we zicht hebben op de Kyashar (6770 meter). Het dal wordt smaller en ligt tussen de Kusum Kang Guru en Mera West ingeklemd. De lodges bij Tangnag (Tibetaans voor `zwart plein`) zijn een prima plek om twee dagen te blijven. We hebben in de middag tijd om de was te doen en alle natte spullen te laten drogen.
dag 10 Tangnag rust en acclimatisatiedag
We zijn nu op 4350 meter en dat merk je goed: alles wat je doet leidt tot hijgen en alles voelt zwaar aan. We nemen nu dan ook voor het eerst de tijd om het lichaam te laten wennen aan deze hoogte. Het is een essentiële stap om later betere kansen te hebben om de top van de Mera Peak te bereiken.
We maken een acclimatisatie tochtje en proberen zo hoog mogelijk bij het plateau van 5000mte komen, zodat we beter kunnen wennen aan het inspannen bij lage luchtdruk. Het uitzicht op Mera vanaf deze hoogte mag je ook niet missen!
We keren voor de lunch terug in Tangnag. Heb je zin en energie, dan kun je in de middag langs de noordelijke hellingen wandelen om het restant van Sabai Tsho te zien.
dag 11 Tangnag – Khare (4930 meter)
Het wordt nu steeds ruiger om ons heen. Langs de zijdelingse morenen van de Dig gletsjer lopen we rustig, eerst licht stijgend en later steiler naar Khare waar we op ±5000 meter het basiskamp inrichten. Onderweg hebben we zicht op de Hinku Nup-gletsjer.
De weersomstandigheden, sneeuwcondities en de fysieke gesteldheid van de individuele deelnemers spelen vanaf nu een zeer grote rol. Hier zullen we dan ook definitief beslissen over de logistieke en technische aanpak van de volgende drie dagen. Één ding is zeker, de nachten zullen koud zijn en door de hoogte en de spanning voor de klim zullen we waarschijnlijk niet al te goed slapen.
dag 12 Khare acclimatiseren en oefenen
Khare is het uitgangspunt voor de beklimming van de Mera Peak. Dit is de laatste plek met lodges, voornamelijk voor de dragers, en tentplaatsen op terrassen naast de hutten. ’s Morgens gaan we verder met uitgebreide oefeningen met de uitrusting, met het aan touw gaan en aan een vast touw omhoog en omlaag prusiken.
Wie zich goed voelt en zin heeft kan in de middag nog een uitstapje maken naar de Mera La gletsjer hogerop. "Climb high and sleep low" is een belangrijk advies ten behoeve van je acclimatisatie.
dag 13 Khare - High Camp (5780 meter)
Dit is het eerste deel van de echte klim naar de top, waarbij we onze stijgijzers weer nodig hebben. Het eerste stuk is wat steil en indien nodig leggen we hier een vast touw aan. Het grootste deel van de tocht over de gletsjer is echter licht glooiend.
High Camp ligt tussen de rotsen die de scheiding vormen tussen de Mera gletsjer en de Naulekh gletsjer. Er is niet al te veel plaats dus het wordt wat passen en meten.
Het panorama is een festival van zeven en achtduizenders zoals: Kanchenjunga, Chamlang, Makalu, Baruntse, Lothse, Cho Oyu en natuurlijk de Everest. Deze plaats wordt niet voor niets beschouwd als één van de mooiste uitkijkpunten van Nepal. Tentovernachting.
dag 14 Beklimming Mera Peak (6455 meter) en afdaling naar het basiskamp Khare
Vandaag is de dag die al een tijdje ons denken beheerst. De dag van de waarheid. Wie komen er op de top? In het donker van de nacht staan we op en maken ons klaar voor de beklimming.
Het wordt een lange tocht trekken we diagonaal westwaarts over dit ijzige landschap van ongeveer 30 graden. Een beetje wind kan daarbij al voor zeer lage temperaturen zorgen zodat we alert moeten zijn op bevriezingen.
Onze klim Sherpa zal een vast touw vastmaken voor de laatste meters naar de top: steile klim.We zullen onze ijsbijlen en jumars gebruiken om de laatste 30 meter af te leggen (ongeveer 55 graden). Ondanks de technisch niet hoge moeilijkheidsgraad kost elke meter op deze hoogte heel veel inspanning.
Alle ongemakken zijn echter snel vergeten als we de top bereiken. Het uitzicht is alles wat je maar kunt wensen, inclusief de machtige Everest in de verte.
Als we na de lange afdaling in het basiskamp van ons succes verslag kunnen doen, kan ons geluk niet op.
dag 15 Khare - Khote
We gaan van Khare rechtstreeks terug naar Khote en het zal ons niet al te zwaar vallen om dit stuk in één dag te doen. We zijn goed geacclimatiseerd en het gaat bijna constant omlaag.
We kunnen onze verhalen kwijt aan de groepen die nog omhoog gaan en zij zullen gretig naar onze bevindingen en adviezen luisteren.
dag 16 Khote - Chetera La
Vandaag gaat het weer bergopwaarts. We nemen een nieuwe route naar Chetera La. Dit nieuwe pad is een snellere weg naar het dorp en biedt bovendien een fantastisch uitzicht op de Mera.
dag 17 Chetera La - Lukla
Onze laatste trekking dag, die zeker zwaar kan zijn. We beklimmen een reeks bergkammen voordat we de Zatrwa La Pass bereiken. Het terrein is hier behoorlijk ruig en we kunnen zowel de Hinku-vallei als de zuidkant van Mera duidelijk zien.
We dalen Zatr Og af, een rotspunt, en gaan bergafwaarts terug naar de Dudh Koshi-vallei. Hier komen we weer in bebost terrein. Samen met het boerenland aan de rand van Lukla, vormt dit een groot contrast met de omgeving van de laatste dagen.
dag 18 Reservedag
Dit is de reserverdag die we kunnen gebruiken als we slecht weer treffen tijdens de toppoging of we in de tocht ergens vertraging hebben opgelopen, bijvoorbeeld door problemen met de vluchten.
dag 19 Lukla - Kathmandu
Vandaag gaan terug naar Kathmandu. Het wachten op deze vliegtuigjes is altijd een zenuwslopende bezigheid, omdat het nooit zeker is of het weer goed blijft of dat er toch weer meer wachtenden voor ons zijn. Uiteindelijk is het dan zover. We zitten in het vliegtuigje en stuiteren de steile startbaan af. Spectaculair!
Door werkzaamheden op het internationale vliegveld van Kathmandu, zijn er voorlopig geen vluchten tussen Kathmandu en Lukla. Vluchten gaan daarom van/naar Ramechap Domestic Airport, ongeveer 4,5 uur rijden van Kathmandu.
dag 20 Kathmandu
Douchen, souvenirs kopen, genieten van een biertje op één van de vele terrasjes in de stad, even naar huis bellen om vast verhaal te doen, e-mailen in één van de cybercafé’s, stoere verhalen vertellen aan degenen die net zijn aangekomen, nog even naar die tempel die we nog niet gezien hadden of luieren op het dak van het hotel. Alles is mogelijk. Kathmandu bruist en wij ook na deze fantastische tocht.
dag 21 en 22 Kathmandu - Amsterdam
We nemen afscheid van onze Nepalese vrienden en dit prachtige land. Nog even een heksenketel op het vliegveld maar daarna vliegen we, een prachtige ervaring rijker terug naar Amsterdam.
Data
Heen |
Terug |
Prijs |
Ticket vanaf |
|
27 apr 2025 |
27 apr |
18 mei 2025 |
€ 2495
|
€ 1325
|
Boeken
Optie
|
|
|
11 okt 2025 |
11 okt |
01 nov 2025 |
€ 2495
|
op aanvraag
|
Boeken
Optie
|
|
|
Bij de prijs inbegrepen
* luchthaven transfers Kathmandu (indien vliegticket via ons geboekt is)
* 4 overnachtingen in Kathmandu op basis van logies en ontbijt in tweepersoonskamer
* alle groepsvervoer
* transfers Kathmandu maar Ramechhap en Ramechhap naar Kathmandu
* vlucht Ramechhap naar Lukla en terugvlucht Lukla - Ramechhap (inclusief luchthavenbelasting)
- op trek:
* overnachtingen in lodges
* 2 kampeerdagen inclusief maaltijden
* Engelssprekende Nepalese hoofdgids
* klimgids
* dragers (o.a. voor 12 kg persoonlijke bagage)
* TIMS (Tourist Information Management System)
* permit voor Mera Peak
* medicijn- / EHBO-kit
* reserveringskosten
* bijdrage Reisgarantieregeling VZR Garant
Niet bij de prijs inbegrepen
* retourvlucht Amsterdam - Kathmandu (deze kan via ons geboekt worden)
* luchthaven transfers Kathmandu (indien vliegticket niet via ons geboekt is)
* visum ($ 50,-- bij aankomst in Kathmandu) en vaccinaties
* extra kosten voor terugvlucht uit de bergen wanneer de regulier geboekte vlucht Lukla - Ramechhap (Kathmandu) om welke reden dan ook niet kan worden gebruikt.
* verplicht reisverzekering, werelddekking met bergsportclausule en reddingskosten, annuleringsverzekering (raden we sterk aan)
alle maaltijden tijdens de trek en lunches en diners in Kathmandu (tussen € 30,-- / € 40,-- per dag)
* uitgaven van persoonlijke aard, frisdranken en alcoholica
* fooien (± € 50,--)
* entree voor Durbar Square, musea en tempels (tussen € 1,- en € 4,- , Bhaktapur € 10,-)
* excursies wanneer niet vermeld in de dag-tot-dag beschrijving of aangegeven als facultatief
* persoonlijke klimuitrusting: kunststof expeditieschoenen voor de topdagen, pickel, stijgijzers en gordel (stijgijzers en gordels zijn in beperkte mate te huur via Nunatak)
* eventueel wijzigingskosten € 35,-- voor aanpassingen na de boeking
Groepsgrootte
Minimaal 4 reizigers (2 reizigers bij de reis in november 2024)
Maximaal 9 reizigers
Reisdocumenten
Je paspoort moet vanaf het moment dat je vertrekt nog minimaal 6 maanden geldig zijn.
Voor Nepal heb je een visum nodig. Er zijn 2 mogelijkheden voor de visumaanvraag. Dit kan geregeld worden bij aankomst in Kathmandu of van tevoren geregeld worden in Nederland bij het Consulaat (kosten in Nederland, multiple entry voor 15 dagen is € 30 + € 20 afhandelingskosten multiple entry voor 30 dagen is € 50,-- + € 20 afhandelingskosten en multiple entry 90 dagen is € 125,-- + € 20 afhandelingskosten). Voor de aanvraag in Amsterdam kun je bij het
Consulaat van Nepal instructies opvragen. Het is tegenwoordig mogelijk bij het Consulaat het visum voor Nepal digitaal, als e-visum, aan te vragen. Je hoeft dan niet meer naar het Consulaat te komen, maar krijgt het visum per email thuisgestuurd.
Je kunt je visum voor Nepal ook bij aankomst in Kathmandu regelen (multiple entry voor 15 dagen is US$ 30,--, multiple entry voor 30 dagen is US$ 50,-- en multiple entry 90 dagen is US$ 125,--). Neem voor de aanvraag in Kathmandu een pasfoto mee. Er kan ook in Euro`s worden betaald.
Indien je het visum bij aankomst op het vliegveld van Kathmandu wilt kopen, dan vul je bij aankomst op de luchthaven een online formulier in bij een van de kioskmachines.
N.B. Binnen 6 maanden na de uitgiftedatum van het visum moet je Nepal binnengaan, anders verloopt de geldigheid.
Tijdsverschil
Het tijdsverschil tussen Nepal en Nederland bedraagt in onze wintertijd 4:45 uur en in onze zomertijd 3:45 uur. Het is in Nepal later dan in Nederland.
Bereikbaarheid
Het hangt van de provider af of een mobiele telefoon van Nederlandse herkomst in Nepal (in de grote steden Kathmandu en Pokhara, en in mindere mate daarbuiten) werkt. Wel kun je vanuit alle grote plaatsen en vanuit veel dorpjes in de bergen tegenwoordig met Nederland bellen. Wanneer je eenmaal op trek bent, is het voor thuisblijvers moeilijk contact met je te krijgen. In een noodgeval kan Nunatak proberen via de agent de groep op te sporen. Je moet er echter rekening mee houden dat dit in het slechtste geval enkele dagen kan duren. Het internationaal toegangsnummer is 00-977- en voor Kathmandu 1.
Geld
Met een bankpas kun je bij diverse geldautomaten (ATM) in Kathmandu en Pokhara geld opnemen (pinnen). Reis je buiten Europa, stel dan je bankpas in voor gebruik buiten Europa. Informeer bij je bank hoe je dit kunt instellen.
Houd er rekening mee dat geldautomaten defect kunnen zijn. Neem dus ook contante Euro’s mee. Euro’s (alleen grote coupures vanaf € 20,--) kun je inwisselen in het hotel, bij banken en bij diverse geldwisselkantoren.
Hoeveel heb je nodig, te denken valt aan de volgende uitgaven:
- ontbijt, lunch, diner, tussendoortjes, drinkwater etc tijdens de trekking ongeveer € 30,- tot € 40,- per dag exclusief drank
- uit eten (lunch en diner) buiten de trekdagen, ongeveer € 30,-- per dag exclusief drankjes
- entreekosten voor bezienswaardigheden in Kathmandu en omgeving: ongeveer € 20,--
- persoonlijke uitgaven, o.a. taxi`s, drankjes, souveniers
- bedrag voor onvoorziene uitgaven
We raden je aan in ieder geval wat cash geld in Euro’s mee te nemen.
Voor de actuele wisselkoers
klik hier. (Oanda.com)
Fooien
Aan het eind van de reis wordt meestal de fooi verzameld voor de Nepali die zijn meegeweest. Je geeft fooi als je dat wilt en als je tevreden bent over de prestaties van de “crew”. Normaal gesproken ligt het bedrag dat een deelnemer kwijt is voor dit doel tussen de € 25,-- en € 50,--. Het is weliswaar voor de Nepali een welkom extraatje, maar nogmaals: het is niet verplicht.
Procedure van vertrek
Deze reis wordt met lokale reisleiding uitgevoerd. Heb je een ticket via Nunatak geboekt dan ontvang je deze uiterlijk de week voor vertrek.
Binnenlandse vlucht
Tijdens deze reis maken we gebruik van binnenlandse vluchten. De meest voorkomende vliegtuigtypen zijn: Twin Otter en Dornier (16-persoons).
Aan binnenlandse vluchten in Nepal kleeft altijd enige onzekerheid. In verband met weersomstandigheden, de toestand van de start- en landingsbanen (soms gras, soms gravel, soms verharde aarde) en het uitvallen van vliegtuigen, kunnen we soms moeilijk wegkomen van een bergvliegveldje. Tot nu toe hebben we deze problemen altijd goed kunnen oplossen. Extra kosten moeten door de deelnemers worden betaald. Bijvoorbeeld als we een helikopter moeten charteren in plaats van gewoon te vliegen met een "fixed-wing" vliegtuig.
Vaccinaties
Voor officiële adviezen kun je terecht bij de GGD of bij je huisarts. Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden: DTP, buiktyfus, Havrix (tegen geelzucht = Hepatitis A).
N.B. Geen enkele vaccinatie is meer verplicht. Toch raden we aan bovenstaande inentingen allemaal te nemen. Nepal is nu eenmaal een onhygiënisch land, waar je gemakkelijk een ziekte kan oplopen. Op een avontuurlijke vakantie kun je beter gezondheidsrisico`s zoveel mogelijk beperken.
Persoonlijke medicijnen
* 1 Azitromycine antibioticum kuur bij bacteriële darminfecties
* 1 Augmentin of amoxycyline antibioticum kuur bij luchtweginfecties + algemeen breedspectrum
* aanbevolen diamox bij tochten waarbij je boven de 3000 meter slaapt (1 strip = 25 tabletten van 250 mg)
* azaron, lidocaïnezalf bij insectenbeten
* sterilon/betadine-iodium voor wondontsmetting
* leukoplast 2nd skin bij blaarpreventie
* sporttape
* hansaplast bij wondjes
* paracetamol als pijnstiller
* insectenafweermiddel bijv.: autan
* zonnebrandolie/crème minimaal factor 10
* zovirax bij koortslip
* rekverband, knieband bij knieproblemen
* Arnica of SRL bij spierpijn, kneuzingen
* norit bij lichte darmklachten
* immodium bij diarree
* ORS tegen uitdroging bij diarree
* strepsils bij keelpijn
De antibioticakuren (azitromycine en augmentin) en diamox en lidocaïnezalf zijn op recept via je huisarts te verkrijgen. Informeer bij je ziektekostenverzekeraar naar een eventuele vergoeding (mocht je huisarts deze middelen niet aan je willen verstrekken dan kun je ze altijd nog in Nepal kopen, gewoon bij een apotheek).
Hoogteziekte
De meeste mensen, die niet gewend zijn zich naar grote hoogte te begeven en zich hier bovendien erg inspannen, krijgen last van de hoogte.
Hoogteziekte kan zich voordoen boven de 2500 meter. Als de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, zal het in veruit de meeste gevallen slechts gaan om lichte symptomen van voorbijgaande aard. Slechts in 1 à 2 % van de gevallen komen ernstige verschijnselen voor, die zonder passend handelen tot de dood kunnen leiden. De symptomen van hoogteziekte mogen daarom absoluut niet worden veronachtzaamd.
Wanneer je je op grote hoogte niet goed voelt, moet je aannemen dat er sprake is van hoogteziekte, tenzij er overduidelijk een andere oorzaak is.
Oorzaken van hoogteziekte:
- geringere aanwezigheid van zuurstof en
- geringere luchtdruk, waaraan het lichaam zich moeilijk of onvoldoende aanpast, veelal door te snelle stijging.
Preventieve maatregelen:
1. Langzame en gefaseerde stijging, het zgn. "acclimatiseren". Als ideaal geldt om 5 dagen uit te trekken tot 3500 m, daarna maximaal 300 m stijging per dag en per 1000 m minimaal 1 dag extra. In de praktijk blijkt echter wel een hoger stijgingstempo mogelijk, waarbij rond de 3000 m. een dag rust wordt ingelast en daarboven per 1000 m. stijgen 1 dag.
Vanaf geringe hoogte helemaal "inlopen" levert meestal nauwelijks problemen op, maar na een bus- of autorit omhoog en vooral bij "invliegen" naar grote hoogte, is aandacht voor het acclimatiseren van het grootste belang.
2. Altijd rustig lopen, zonder buiten adem te raken.
3. Veel drinken.
Uitdroging kan hoogteziektesymptomen veroorzaken. Gewoonlijk heb je minstens 5 liter vloeistof per dag nodig op grote hoogte. Je moet per keer min. 1/2 liter uitplassen en de urine moet helder zijn. Als je urine donkergeel is, drink je onvoldoende. Drink water, thee, soep en bouillon, maar geen alcohol.
4. Juiste voeding.
Zorg dat je voldoende calorierijk eet, met name veel zetmeel. Eet niet te zout.
5. Bewust diep, volledig ademhalen (wel oppassen voor hyperventilatie).
6. Diamox (acetazolamide), een diureticum, kan helpen bij hoogteaanpassing. Het blijkt de ademhaling tijdens de slaap te reguleren, zodat efficiënter zuurstof wordt opgenomen. Onderzoek heeft onomstotelijk aangetoond dat het preventief slikken van diamox symptomen van hoogte ziekte met 50% doet afnemen. Bovendien herstel je sneller. In tegenstelling tot wat veel mensen veronderstellen maskeert diamox de hoogteziekte niet maar het helpt je sneller te acclimatiseren. Bij Nunatak raden we dan ook het preventief gebruik van diamox aan op slaaphoogtes boven de 3000 meter. dosis: 1 - 3 maal per dag 250 mg voor de duur van het verblijf op grote hoogte
7. Bij tochten met een verhoogd risico (vliegen naar Lhasa, expedities boven de 6000 meter) nemen we doorgaans een hogedrukzak (Gamow Bag of PAC) mee zodat we, in geval van nood, een afdaling van ongeveer 2000 meter binnen 5 minuten kunnen simuleren. Het gebruik van deze hogedrukzak is ook effectief gebleken.
Lichte symptomen van hoogteziekte:
- enigszins slap, loom gevoel
- kortademigheid bij inspanning
- hoofdpijn
- misselijkheid
- gebrek aan eetlust
- spijsverteringsstoring: obstipatie / diarree, winderigheid
- slecht slapen
- onregelmatige ademhaling tijdens het slapen lichte duizeligheid
- lichte zwelling van handen, voeten, gezicht
Bij alleen deze symptomen behoeft men niet meteen af te zien van verder stijgen. Men moet het kalm aan doen en voldoende (nacht)rust inlassen. Maar blijf e.e.a. en elkaar wel goed in de gaten houden, want de lichte symptomen zouden ernstiger problemen kunnen aankondigen. Blijf bij elkaar en laat elkaar niet alleen!
Ernstige symptomen van hoogteziekte:
(houden o.a. verband met long- en hersenoedeem)
- ernstige kortademigheid en versnelde ademhaling, ook na rust (meer dan 25 ademtochten per minuut)
- vochtige, rochelende ademhaling
- hevige hoestbuien, die alle activiteit beperken
- ophoesten van roze tot bruin sputum
- hoge hartslag, ook na rust (meer dan 110 slagen per minuut)
- blauwe verkleuring van gezicht en lippen
- geringe urine-uitscheiding (minder dan 1/2 liter per dag)
- aanhoudend overgeven
- wazig, dubbel of met blinde vlekken zien
- aanhoudende ernstige hoofdpijn, ook na nachtrust
- aanhoudende ernstige vermoeidheid, extreme lusteloosheid
- coördinatievermindering, evenwichtstoornis(testen!)
- verwardheid, delirium, coma
Zodra ook maar één van deze symptomen zich voordoet, staat er (naast zo mogelijk zuurstof toedienen) maar één weg open: ONMIDDELLIJK OMLAAG.
Iemand met deze problemen moet onder begeleiding omlaag, zo mogelijk gedragen worden, omdat inspanning een en ander kan verergeren.
Na een betrekkelijk geringe daling van 500 tot 1000 m kunnen de symptomen soms geheel verdwijnen. Dan kan men na enkele dagen rust opnieuw proberen te stijgen, maar uiterst behoedzaam. Bedenk dat de ernstige symptomen van hoogteziekte binnen enkele uren fataal kunnen zijn.
Als je bij jezelf of een andere deelnemer symptomen van hoogteziekte waarneemt, blijf dan niet alleen, resp. laat de ander niet alleen, en vertel een en ander meteen aan de gids/reisbegeleider.
Over de uitrusting
Schoeisel
Wij raden bergwandelschoenen B/C aan. Laat je adviseren door een deskundige in een buitensportzaak. Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen.
* Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat (pas ze met een paar extra sokken).
* Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt.
* Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in.
* Op sommige tochten moet je door kleine beekjes waden, over modderige paden en soms door sneeuw lopen, dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig.
* Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden.
* Bij zwaardere trekkings (5 stippen of meer) is een zwaardere uitvoering aan te bevelen.
(Dag)rugzak
* Je kunt je bagage laten dragen tot 14 kg. Je bagage kun je in een plunjezak of grote rugzak of tas doen. Voor de spullen die je tijdens het lopen nodig hebt volstaat een dagrugzak. We adviseren een dagrugzak met een inhoud van ± 35 liter (of meer).
Slaapzak
* Voor alle tochten is een goede slaapzak (bij voorkeur dons) onontbeerlijk. De donzen slaapzakken zijn in Nederland erg duur.
* In Kathmandu kun je ze huren voor ongeveer € 1,-- per dag. Het zijn vaak slaapzakken van expedities, die ze hebben achtergelaten. Mocht je het idee onfris vinden, dan kun je altijd nog het gebruik van een lakenzak overwegen. Dit is sowieso wel handig, omdat je toch een aantal overnachtingen hebt met hoge temperatuur.
Paklijst
kleding + slapen
~ slaapzak
~ lakenzak (aanbevolen)
~ opblaaskussentje*
~ waterdichte slaapzakhoes*
~ ondersokken*
~ sokken/kousen min. 3 paar
~ ondergoed
~ thermo ondergoed
~ T-shirts
~ fleece trui od vergelijkbare warem laag
~ body warmer*
~ korte broek
~ trekking broek
~ donsjack
~ regen/windjack
~ regenbroek
~ gamaschen*
~ onderhandschoenen
~ handschoenen
~ bergwandelschoenen
~ sandalen/gympen (voor op kamp)
~ pet/shawl/muts
~ zwembroek/badpak*
algemeen
~ dagrugzak (minimaal 35 liter)
~ zakmes
~ dagboek*
~ leesboek*
~ reserve veters
~ naaispullen
~ hoofdlamp
~ batterijen
~ plastic zakken
~ plunjebaal of duffel + eventueel hangslotje
~ fototoestel + batterijen
~ drinkfles
~ zonnebril/gletsjerbril
~ Skibril (aanbevolen)
~ reserve bril/lenzen
~ loopstokken
~ powerbank* (tijdens de vluchten in je handbagage)
toiletartikelen
~ shampoo
~ zeep
~ tandenborstel
~ tandpasta
~ lippencrème
~ zonnebrand hoge factor
~ kam/borstel
~ toiletpapier/bio afbreelbaar vochtig toiletpapier
~ dunne handdoek
~ tampons/maandverband
~ medicijnen (zie persoonlijke medicijnen)
klimmateriaal
~ pickel
~ gordel
~ stijgijzers
~ kunststofschoenen (absoluut noodzakelijk) te huur in Kathmandu of Khare (op eigen risico)
reisbescheiden
~waterdichte plastic hoes voor belangrijke reisdocumenten en geld
- paspoort (moet bij aankomst in Nepal nog een half jaar geldig zijn)
- vliegticket(s)
- geld/bankpas/credit card
- inentingsboekje*
- verzekeringsbewijs + alarmnummer
- pasfoto’s voor trekkingpermit
* = optioneel/naar persoonlijke wens
N.B. Maak van alle belangrijke papieren kopieën en bewaar exemplaren thuis en onderweg, apart van de originelen.
Bagage
Tijdens de trek mag 12 kg p.p. aan persoonlijke bagage worden afgegeven. Spullen die niet nodig zijn tijdens de trek kunnen eventueel achtergelaten worden in het hotel in Kathmandu.
Om alles goed verpakt mee te nemen, kun je bv een plunjebaal meenemen van sterk materiaal. Handig is ook een klein hangslotje, om de plunjebaal af te sluiten.
Verzekering
Nunatak stelt een adequate reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertrekvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis.
Beide soorten verzekeringen kun je via Nunatak afsluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en Nunatak snel handelen.
Overnachtingen
In Kathmandu verblijf je in een hotel, alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Tijdens de trek slapen we in lodges. De lodges op de trek zijn van een andere orde dan de hotels in Kathmandu. De wat lager gelegen onderkomens zijn van hout met vaak primitieve tweepersoonskamers, een enkel keertje een slaapzaal; boven de 2000 meter zijn ze meestal van steen. De bedden zijn van hout, bedekt met een dunne matras. Sommige mensen geven er de voorkeur aan uit oogpunt van hygiëne en comfort om nog een eigen matrasje daarbovenop te leggen.
Vertrek 27 apr 2025 |
Vanaf € 1325.00 |
|
Bij de reis van 27 apr 2025 vlieg je met Qatar Airways van Amsterdam naar Kathmandu.
Het vluchtschema is als volgt:
|
27 april Amsterdam-Doha-Kathmandu*
17 mei Kathmandu-Doha-Amsterdam*
* aankomst volgende dag |
Boek deze reis
|
|
|
Vertrek 11 okt 2025 |
Op aanvraag |
|
Bij de reis van 11 okt 2025 vlieg je van Amsterdam naar Kathmandu.
Het vluchtschema is als volgt:
|
11oktober Amsterdam-Kathmandu (met 1 overstap) *
31 oktober Kathmandu-Amsterdam (met 1 overstap) *
* aankomst volgende dag |
Boek deze reis
|
|
|
Categorie trekking 4 en categorie expeditie 1
De zwaarte van deze tocht wordt bepaald door verschillende factoren:
a) Het aantal ups en downs gedurende de eerste, mogelijk, warme dagen van de trek.
b) De grote hoogte en het ruige terrein aan het eind van de Hinku vallei.
c) De beklimming over sneeuw en ijs naar de top van Mera Peak.
Het beklimmen van een ‘eenvoudige’ top als de Mera Peak moet niet worden onderschat. Op de topdag vertrek je voor dag en dauw nadat je nauwelijks hebt geslapen. Ook het lopen in een touwgroep vergt het een en ander van je: de langzaamste bepaalt het tempo. Tijdens de trektocht zal op al deze aspecten worden ingegaan zodat je goed voorbereid aan de beklimming gaat beginnen. Ook mogelijke regen aan het begin van de trek, de extreme kou vanaf 5400 meter, het hoge slapen dragen bij aan het feit dat deze tocht in expeditie categorie 1 valt.
Overigens is tijdens de aanloop het gemiddelde aantal wandeluren op een dag niet erg hoog.
(GPX track item kan worden verwijderd door alle velden leeg te maken)
Voor deze reis is nog geen review beschikbaar.